„Praėjusiais metais, per praėjusias šventes sulaukėme 150 pranešimų dėl galimų vaiko teisių pažeidimų, tai šiais metais sulaukėme daugiau nei 390“, – LNK žinioms sakė Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Ilma Skuodienė.

Į saugią aplinką tarnyboms perkelti prireikė daugiau nei 100 vaikų, tam pirmiausia buvo ieškota senelių, ar kitų blaivių giminaičių.

„Didžioji dalis vaikų, kuriems yra užtikrinta saugi aplinka, yra todėl, kad tėvai tuo metu negali pasirūpinti vaikais.

Didžioji dalis – dėl jų girtumo, arba kito apsvaigimo, kai žmogus jau nėra išgėręs, tai tiesiog yra girtas žmogus. Ir, aišku, kalbame apie mažamečius vaikus“, – kalbėjo Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė.

Padauginę suaugusieji ne tik nepajėgė prižiūrėti vaikų, bet ir pavertė juos savo įkaitais. Mat prie Kalėdų stalo nusprendė santykius su namiškiais aiškintis kumščiais.

„Konfliktai, nesutarimai tarp tėvų, kuomet situacijos tikrai yra įtemptos. Ir iš tų 390 pranešimų reagavo 74 kartus su policija“, – teigė I. Skuodienė.

Policijos departamento viešosios tvarkos biuro vadovas Vytautas Grašys LNK žinioms sakė, kad iki gruodžio 1 dienos policija įteikė 8737 orderius.

„O per ilgąjį savaitgalį – 383. Tai rodo, kad tas smurtas artimoje aplinkoje yra aktualija“, – kalbėjo jis.

Buvo kam ir kumščių nepakako – užfiksuoti mažiausiai trys atvejai, kai konfliktai namie baigėsi sužalojimais peiliu.

Medikai sako, kad skambučių šventinį savaitgalį padaugėjo maždaug penktadaliu, iškvietimų – dešimtadaliu.

„Nuo nesusilaikymo, tada paūmėja visos lėtinės ligos: visi kraujospūdžiai ir ritmo sutrikimai“, – pasakojo Vilniaus Greitosios medicinos pagalbos (GMP) atstovas Mindaugas Kliukas.

Tačiau tikrosios pasekmės, esą, matysis tik po Naujųjų metų sutikimo.

„Žmonės mūsų svečia savaitę, dvi. O kada organizmas jau pradeda protestuoti, tada prasideda įvairūs psichikos sutrikimai, epilepsijos. Tai pasireiškia savaitę, dvi po švenčių“, – teigė M. Kliukas.

Nuo šventinio stalo tiesiai vairuoti automobilio – panašu, kad ir šio įpročio neatsisakoma.

„Iš eismo buvo eliminuoti ir neblaivūs vairuotojai. Visoje Lietuvoje per tą ilgąjį savaitgalį daugiau nei 145, o 57 pradėtas ikiteisminis tyrimas. Tai reiškia, kad jų apsvaigimas buvo didesnis nei 1,5 promilės“, – kalbėjo Policijos departamento viešosios tvarkos biuro vadovas V. Grašys.

Neišvengta per šventinį savaitgalį ir itin skaudžių nelaimių.

„Per šį savaitgalį turime 4 žuvusius Lietuvos keliuose, 15 asmenų sužeista“, – statistiką pateikė V. Grašys.

Šventinį savaitgalį aukas teko skaičiuoti ir ugniagesiams.

„Kilo daugiau nei 80 gaisrų. Deja, trys iš jų baigėsi tragiškai, 3 žmonės žuvo. <...> Deja, nei vienu atveju jų namuose nebuvo įrengti autonominiai dūmų detektoriai“, – teigė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) atstovas Aurimas Gudžiauskas.

Anot ugniagesių, daugėja gaisrų dėl neatsargaus žmonių elgesio, ypač dėl rūkymo lovoje.

Papildomo darbo pridėjo ir Lietuvoje per šventes siautėjęs vėjas. Daugiausiai žalos jis pridarė Vakarų Lietuvoje.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia:

Kokių pranešimų buvo daugiausiai?

Plačiau apie policijos darbą per ilgąjį Kalėdų savaitgalį pasakojo policijos atstovė Revita Janavičiūtė. Ji teigė, jog policija gavo panašų skaičių pranešimų, kaip ir pernai tuo pačiu metu.

„Kadangi per šventinį savaitgalį žmonės yra linkę labiau švęsti, daugiau vartoti alkoholį ir atsipalaiduoti, tai šventinį savaitgalį nestigo smurto artimoje, viešosios tvarkos pažeidimų, įvairių konfliktų, pranešimų apie eismo įvykius ir pažeidimus“, – pasakojo R. Janavičiūtė.

Ji Žinių radijo laidoje „Aktualusis interviu“ teigė, jog policijos pareigūnai ir Naujųjų metų laikotarpiu vykdys prevencines priemones.

„Nes matome, kad žmonės atsipalaiduoja, vartoja alkoholį ir nevengia girti sėstis už vairo. Tad pareigūnai tikrai vykdysi ir blaivumo patikrinimo priemones, ir greičio kontrolės priemones“, – kalbėjo policijos atstovė.

R. Janavičiūtė ragino gyventojus elgtis atsakingai, laikytis kelių eismo taisyklių.