VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas BNS sakė, kad tai yra visų iki šiol Lietuvos vykusių rinkimų balsavimo paštu rekordas.

VRK vadovas mano, kad tokį didelį skaičių balsuojančių paštu sąlygojo dvi versijos. Arba rinkėjai norėjo savaitgalį išvykti iš miesto ir dėl to pasinaudojo suteikta galimybe balsuoti paštu, arba Z.Vaigausko teigimu, gali būti padidėjęs rinkėjų susidomėjimas rinkimais.

Pasak Z.Vaigausko, antrasis rinkimų turas visuomet sulaukia didesnio rinkėjų aktyvumo.

"Tačiau šios dvi versijos yra konkuruojančios ir aš nežinau, kuri jų yra tikra. Gali būti, kad lietus sekmadienį gali vėl sumažinti rinkėjų aktyvumą", - teigė Z.Vaigauskas.

VRK duomenimis, aktyviausiai paštu balsavo Varėnos rajono rinkėjai (18,05 proc.), taip pat aktyviai paštu balsavo Ignalinos, Švenčionių, Biržų rajonų gyventojai. Paštu balsavo 8,14 proc. Vilniaus, 6,36 proc. Kauno ir 4,04 proc. Klaipėdos miesto rinkėjų.

Pasyviausiai paštu balsavo Visagino miesto gyventojai (2,47 proc.).

Balsavimas namuose baigėsi ketvirtadienį, o iki penktadienio darbo dienos pabaigos rinkėjai dar galėjo balsuoti paštu savo mieste ar rajone.

Paštu ir namuose galėjo balsuoti rinkėjai, kurie negalės atvykti balsavimo dieną, sekmadienį, į balsavimo apylinkes. Balsavimas paštu vyko gydymo, socialinės rūpybos, įkalinimo įstaigose, kariniuose daliniuose.

Antrajame prezidento rinkimų ture varžosi buvęs valstybės vadovas Valdas Adamkus ir parlamentarė Kazimira Prunskienė.

Pirmajame rinkimų ture per keturias balsavimo paštu dienas iš viso balsavo 174 tūkst., arba 6,6 proc. visų rinkėjų.

Nepaisant rekordiškai didelio aktyvumo balsuojant paštu, pirmajame rinkimų ture prie balsadėžių atėjo mažiau kaip pusė visų rinkėjų.