Tokių kvietimų neįprastas turinys ne vienam sukėlė abejonių dėl autoriaus psichinės sveikatos ir priminė iš istorijos pamokų žinomus didžiojo vado Lenino pirmyn vestų bolševikų laikus.

Valstybės saugumo departamentas teigia perdavęs medžiagą tirti prokurorams ir policijai. Tačiau Seimo Nacionalinio saugumo ir gynimo komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas mano, kad VSD turėtų imtis rimtesnių veiksmų, kad sustabdytų antivalstybinės ir valstybės saugumui grėsmę keliančios informacijos skleidimą.

Nepriklausomybę lygina su okupacija

Pasivadinusieji tautiniais socialistais lankstinuke reikšmingiausius Nepriklausomos Lietuvos piliečių pasirinkimus vadina nusikaltimu. Esą referendumas dėl stojimo į Europos Sąjungą buvęs suklastotas, Lietuva visus 24-erius Nepriklausomybės metus neva valdoma JAV kolaborantų. Atsišaukimuose smerkiama Vakarų civilizacija ir kalbama apie kažin kokių liberalkapitalistų Lietuvos gyventojams primestas „vertybes“. Atsišaukimų autoriai kapitalistus kaltina dėl gyventojų vartojimo, skolinimosi įpročių ir netgi sutapatina kone su Dievu, mat jie kalti ir dėl visam, kas gyva, neišvengiamos mirties.

Gyventojai kviečiami pradėti socialistinę revoliuciją, kurti grupes „kovai su okupaciniu režimu“. Lankstinuke nurodomas tokios revoliucijos iniciatorių elektroninio pašto adresas ir netgi mobilusis telefonas.

Juo atsiliepęs šiaulietis Žilvinas Razminas nebuvo patenkintas „Sekundės“ rodomu dėmesiu. Bukletus įvardijęs atsišaukimu jų autorius aiškino besiremiantis istoriniais autoritetais ir siūlė pasiskaityti Karlą Marksą, kurio idėjas labiausiai išplėtojo ir revoliucijai panaudojo V. Leninas.

Nacionalistų keliai išsiskyrė

Ž. Razminas neigia inicijavęs tokių atsišaukimų platinimą per pašto dėžutes ar klijuojant ant namų sienų.

„Aš asmeniškai iš rankų į rankas dalinu lapelius, o kur žmonės juos deda ir ką su jais daro, nesidomiu“, – Panevėžio dienraščiui „Sekundė“ tvirtino Ž. Razminas.

Jis siekia įrodyti, kad JAV nėra Lietuvai draugiška valstybė, nepaisant, kad jos prezidentas Barakas Obama po Rusijos intervencijos Ukrainoje akcentavo įsipareigojimus savo sąjungininkėms NATO ir parodė solidarumą su Rytų Europos valstybėmis, tarp jų ir Lietuva. Nors Ž. Razminas tikina nepalaikantis nei JAV, nei Rusijos, tačiau pastarąją šis veikėjas stengiasi nušviesti kaip nekeliančią grėsmės Lietuvos saugumui.

„Lietuvai pavojinga prieškario, karo ir pokario metų Rusija. Bet šiandieną joje vyksta didžiuliai pokyčiai“, – pareiškė radikalas.

Ž. Razminas gerai Lietuvoje žinomas veikėjas. 1999-aisiais įkūrė Nacionaldemokratų partiją, ne kartą bandė siekti politinės karjeros, tačiau nesulaukęs rinkėjų palaikymo padarė išvadas, kad, anot jo, rinkimuose dalyvauti neapsimoka.

„Mes nedalyvausime jokiuose rinkimuose, mūsų kelias kitas – revoliucija“, – teigė Ž. Razminas.
Kurį laiką Ž. Razminas buvo nacionalistines idėjas propaguojančio Mindaugo Murzos – Gervaldo bendražygis. Tačiau pernai šių šiauliečių nacionalistų keliai išsiskyrė – M. Gervaldas iš savo partijos gretų bičiulį pašalino.

Ruošiasi apklausai

Ž. Razmino į revoliuciją kviečiančiais atsišaukimais susidomėjo teisėsauga. Panevėžio apskrities vyriausiasis policijos komisariatas šią savaitę pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl antikonstitucinių grupių ar organizacijų kūrimo bei veiklos. Komisariato atstovės spaudai Reginos Bučinskienės teigimu, įtarimai dar niekam nėra pareikšti.

Ž. Razminas pripažįsta jau sulaukęs Panevėžio pareigūnų skambučio.

„Maloniai pabendravome. Jei pakvies, mielai apsilankysiu. Laukiu nesulaukiu“, – sako veikėjas.
Greičiau nei sulauks kvietimo į Panevėžį jam teks susitikti su sostinės policijos pareigūnais. Pirmadienį Ž. Razminui nurodyta atvykti į apklausą Vilniaus apskrities VPK.

„Numanau, kad dėl tų lapelių, nes nėra daugiau dėl ko“, – teigia Ž. Razminas.

Jis įsitikinęs, kad teisėsauga neturi pagrindo jo teisti, mat savo atsišaukimais nekurstantis kraujo praliejimo, o raginantis burtis į nesmurtinio pasipriešinimo grupes.

Priekaištauja saugumui

Valstybės saugumo departamentas tokius atsišaukimas įvertino kaip neatsakingą visuomenės skaldymą, ypač karo Ukrainoje ir Rusijos vykdomo informacinio karo fone. Tačiau ar už tokią veiklą organizatoriai turėtų būti nubausti, pasak VSD atstovo Vytauto Makausko, turėtų spręsti teismas. Pasak V. Makausko, VSD surinktą medžiagą prokuratūrai ir policijai perdavė dar prieš tris mėnesius.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas įsitikinęs, kad VSD neturėjo permesti atsakomybės policijai ir teismams.

Artūras Paulauskas
„Nežinau, ką policija gali padaryti gavusi tokią medžiagą. Čia kaip tik VSD darbas. Jo funkcija yra užkirsti kelią ideologinio pobūdžio reiškiniams, nukreiptiems prieš valstybę, klaidinantiems žmones ir kuriantiems mūsų priešus. Nereikia dirbti VSD, kad tokius atsišaukimus persiųstum policijai. Departamento darbas yra sustabdyti tokios dezinformacijos skleidimą“, – „Sekundei“ teigė A. Paulauskas.

Jis pats šią savaitę kreipėsi į VSD sulaukęs piliečio skundo, kad tokie lankstinukai platinami Šiauliuose.

Parlamentaras netiki atsitiktinumais

A. Paulausko nuomone, jau ne viename mieste pasirodžiusių atsišaukimų negalima vertinti kaip nerimtų nerimto žmogaus svaičiojimų. Pasak Seimo nario, skleidžiama dezinformacija yra akivaizdi provokacija, kai siekiama destabilizuoti situaciją Lietuvoje, skaldyti visuomenę iš vidaus ir sukiršinti valstybę su užsienio partneriais.

„Manau, tai tikrai nėra su sveiku protu susipykusio žmogaus veiksmai. Matyti, kad dirbama orientuojantis į tam tikrą žmonių sluoksnį, kurie viskuo nepatenkinti, socialiai žemesnio lygmens. Į juos taikoma primityvi, tautinė, radikali agitacija antieuropietiška retorika. To palikti nuošaly negalima, ypač šiandien, kai labai svarbu, kad šalies viduje būtų ramybė, kiek įmanoma geriau sugyventų socialinės grupės. O čia, atvirkščiai, bandoma žeminti mūsų valstybę, neigti praktiškai viską, kas kurta tuos 24-erius Nepriklausomybės metus, visuomenei pateikti kažkokias nesąmones“, – teigė A. Paulauskas.

Pasak Seimo nario, tai, kad atsišaukimai išplatinti jau ne viename mieste, rodo gerai organizuotą akciją ir VSD turėtų išsiaiškinti organizatorius bei jų tikslus.

A. Paulauskas atkreipė dėmesį, jog vargu ar tik sutapimas, kad antieuropietiškai nusiteikusios grupės suaktyvėjo Ukrainos karo metu. Anot jo, kol kas radikaliosios jėgos nepasižymi gausa, tačiau nerimą kelia, kad vis dėlto po truputį didina savo gretas.

„Matyti, kad tokie „patriotiški“ veiksmai labai sutampa su šiandienine Rusijos propaganda. Radikalių tautinių organizacijų retorika beveik identiška: tie patys pūvantys Vakarai, fašistuojantys elementai. Galbūt tie žmonės tiesiog suklydę, bet gal yra ir priešiškų tikslų, gal jie dirba ne savo valia, kažkieno inspiruoti. Manau, atsitiktinių dalykų faktiškai nebūna ir nėra atsitiktinumas, kad tokie atsišaukimai miestuose pasirodo būtent dabar“, – mano A. Paulauskas.