Socialiniuose tinkluose išplatintame pranešime buvo kviečiami viso pasaulio žmonės.

„Šiandien (penktadienį) planuojami protestai A. Navalno pagerbimui“, – skelbiama pranešime.

Kvietime išreikšti vieningą protestą prieš Rusijos lyderio politinius veiksmus, žmonės kviečiami ir pačioje Rusijoje, ir Armėnijoje, Turkijoje, Lenkijoje, Lietuvoje, Jungtinėje Karalystėje, Prancūzijoje, Norvegijoje, Sakartvele, Serbijoje, Italijoje, Belgijoje, Austrijoje, Vokietijoje, Šveicarijoje, Čekijoje, Švedijoje, Olandijoje, Izraelyje bei Niujorke.

Mitingutuojai Putiną vadina žudiku

Vilniuje, Aukų gatvėje, susirinkę žmonės degė atminimo žvakutes ir prie paminklo politinių represijų aukoms atminti.


Susirinkusi gausi minia A. Navalną pagerbė tylomis, jų rankose gausiai žibėjo švieselės – vieni laikė išlėkę telefonus su įjungtais žibintais, kiti žiebtuvėlius ar žvakutes.

Tarp gėlių žmonės padėjo ir plakatą „Putinas žudikas“.

„Mano žmona Rusijos pilietė, ji palaikydavo jį. Pirma emocija (išgirdus apie A. Navalno mirtį, – Delfi patikslinimas) buvo šokas. Liūdna, gaila žmogaus, gaila gero politiko – sakė į A. Navalnui skirtą minėjimą atėjęs vyras ir pridūrė, kad jo ir sutuoktinės nuomonė nesiskiria nuo pasaulio lyderių, kurie kalba apie žmogžudytę. – Mes galvojame, kad tai yra nužudymas“.

Kas laukia Rusijos opozicijos ir kaip keisis situacija šioje šalyje, žmonės sakė neįsivaizduojantys.

„Jis buvo tautos simbolis“, – sakė pagerbti A. Navalno atėjęs vyras.

Prie paminklo susirinko nemažai rusakalbių žmonių. Moteris, kilusi iš Baltarusijos teigė, kad didžiausia jos šalies problema, tokia pati, kaip ir Rusijoje – jie gyvena diktatūroje. Tad išgirdusi žinią, kad garsiai apie problemas kalbėjusio ir Rusijos valdžią drąsiai kritikavusio A. Navalno nebėra, ji nesutramdė ašarų.

„Man labai liūdna, aš apsiverkiau, pasijutau labai blogai, tiesiog plyšo širdis“, – sakė moteris.

Su ja atėjusi draugė patikino, kad dėl kritikos valdžiai vis dar įkalinta tūkstančiai žmonių, kurių, greičiausiai, laukia toks pat likimas.

„Baltarusija turi tą pačią problemą, kaip Rusijoje. Negalima kritikuoti, dėl to įkalinami žmonės“, – sakė į taikaus protesto vietą atėjusios Baltarusijos pilietės.

Rusijos tarnybos areštuoja gėles prie paminklų nešančius žmones

Kaip praneša Telegram, Rusijoje susirinkusius žmones, kurie prie paminklų dėjo gėles, netrukus ėmė vaikyti atvykę pareigūnai.

Maskvoje buvo sulaikyta mergina, surengusi vieno žmogaus piketą A. Navalnui atminti, skelbia „Novaja Gazeta Europe“. Anksčiau pranešta apie sulaikymą Murmanske.

Viena po kitos pasirodė žinutės, kad Rusijoje, ne tik Maskvoje, policija sulaikė žmones. Žemutiniame Naugarde sulaikyta, mažiausia, vienuolika žmonių.

Į kvietimą sureagavo Rygos, bei kitų šalių gyventojai. Ne vienas atsinešė plakatus su užrašais „žudikas“, ir „kada gi pagaliau pats būsi kalėjime?“.

Panašios žinutės pasirodė ir Varšuvoje, Lenkijos sostinėje.

Delfi primena, kad nuo 2009 m. A. Navalnas išgarsėjo, kaip aršus Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikas. Vyras buvo apnuodytas, tačiau jį dar gyvą spėta išgabenti iš Rusijos į Vokietiją, kur buvo gydomas.

2021 m. sausio 17 d. A. Navalnas grįžo į Rusiją ir dar oro uoste buvo suimtas. Užsienyje politiniu kaliniu vadinamas V. Putino kritikas praėjusį gruodį kelioms savaitėms buvo dingęs. Vėliau paaiškėjo, kad opozicionierius perkeltas į iš europietiškos Rusijos dalies į koloniją Šiaurės Sibire. A. Navalnas spėja, kad jį ten norima kiek įmanoma izoliuoti prieš kovą vyksiančius prezidento rinkimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)