Maidanas trečiadienį pasiūlė Aukščiausiajai Radai ministro pirmininko poste patvirtinti frakcijos „Batkivščyna“ („Tėvynė“) vadovą Arsenijų Jaceniuką.

Atsakingu už eurointegracijos reikalus vicepremjeru večės dalyviai pasiūlė patvirtinti Borisą Tarasiuką, kuro ir energetikos ministru – Jurijų Prodaną, jaunimo ir sporto ministru – Dmitro Bulatovą, nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretoriumi – Andrijų Parubijų, finansų ministru – Oleksandrą Šlapaką, teisingumo ministru – Pavlą Petrenką, ekonomikos ministru – Pavlą Šeremetą, švietimo ir mokslo ministru – Serhijų Kvitą, sveikatos ministru- Olehą Musijų, socialinės politikos ministre – Liudmilą Denisovą, ekologijos ministru Andrijų Mochniką, užsienio reikalų ministru – Andrijų Deščisą, žemės ūkio ministru Oleksandrą Mirną, ministrų kabineto ministru – Ostapą Semeraką.

Proeuropietiškų protestų lyderis Jaceniukas išrinktas vadovauti Ukrainos vyriausybei

Arsenijus Jaceniukas, vienas iš protestų, sudrebinusių Ukrainą, lyderių, trečiadienį buvo išrinktas premjeru, kuriam krizės ištiktos šalies vyriausybei teks vadovauti iki prezidento rinkimų gegužės mėnesį.

39 metų proeuropietiško buvusio užsienio reikalų ministro kandidatūra kartu su kitais kandidatais į ministrus buvo paskelbta dešimties tūkstančių žmonių akivaizdoje Kijevo nepriklausomybės aikštėje, kuri buvo tris mėnesius vykusių protestų, pasibaigusių prezidento Janukovyčiaus nušalinimu, epicentru.

Šis akiniuotas buvęs teisininkas, kuris taip pat yra dirbęs ekonomikos ministru, sausio mėnesį atmetė V.Janukovyčiaus pasiūlymą tapti premjeru.

Per kelis šalies politinę sceną pakeitusius mėnesius A.Jaceniukas, kuris yra ekspremjerės Julijos Tymošenko partijos „Batkivščyna“ („Tėvynė“) parlamentinės frakcijos vadovas, iš favoritu nelaikyto technokrato virto sunkiai įtikimu demonstrantų lyderiu.

A.Jaceniuko išrinkimą ministru pirmininku dar turės patvirtinti šalies parlamentas, bet aikštėje, kurioje vos praėjusią savaitę susirėmimai tarp protestuotojų ir milicijos pajėgų pareikalavo beveik šimto žmonių aukų, eksministro kandidatūra buvo sutikta sveikinimo šūkiais.

Jam dabar teks sunki užduotis siekti, kad šalis, kuri yra atsidūrusi prie nemokumo ribos ir kuriai gresia separatistinių konfliktų įtampa, išvengtų blogiausio scenarijaus.

Į ministrų kabinetą taip pat buvo pasiūlytas Andrijus Parubijus, pagarbą pelnęs vadinamojo euromaidano protestų judėjimo vadas, kuriam naujoji valdžia patikėjo Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos vadovo postą.

Dmytro Jarošui, vadovaujančiam prieštaringai vertinamai kraštutinei dešiniajai sukarintai grupuotei „Pravyj Sektor“ („Teisusis sektorius “), kurios nariai stovėjo pirmosiose susirėmimų gretose, buvo pasiūlytas A.Parubijaus pavaduotojo postas, bet jis dar nepatvirtino, ar sutinka imtis šių pareigų.

Tuo tarpu protestų aktyvistas Dmytro Bulatovas, kuris sausį buvo pagrobtas ir kankintas, o po to išvyko gydytis į Lietuvą, pritarus Maidanui taps jaunimo ir sporto ministru.