Už tai, kad pelniusi kaimynų pasitikėjimą ir išrinkta daugiabučio namo bendrijos pirmininke keletą metų nuolat savinosi žmonių mokesčiams sunešamus pinigus, Panevėžio apygardos teismas V. Kartanaitę nuteisė dvejų metų laisvės atėmimo bausme jos vykdymą atidedant porai metų.

Prokurorus ir teisėją V. Kartanaitė stengėsi įtikinti, jog pinigus savinosi prispausta didelių asmeninių bėdų.

Šiuo metu Anglijoje uždarbiaujanti nuteistoji per tą laiką įpareigota atlyginti kaimynams padarytą žalą – 108 butų Statybininkų g. 54-ojo namo bendrijai grąžinti 22584 Eur. Taip pat į nuteistųjų asmenų fondą V. Kartanaitei teks sumokėti 376 Eur baudą.

Nuteistoji nuosprendį dar gali skųsti aukštesnės instancijos teismui.

Paskirdamas bausmę Panevėžio apygardos teismas nenustatė nei sunkinančių, nei lengvinančių aplinkybių. Tai, kad V. Kartanaitė kaltę pripažino, nebuvo įvertinta kaip nuoširdi atgaila. Paaiškėjus buvusios valdininkės klastoms, ji suskubo butą parduoti, bet pinigų bendrijai negrąžino. Todėl teismas mano, kad šitaip tiesiog buvo siekiama išvengti turto arešto nuostoliams padengti.

Teisinosi virtine bėdų

Prokurorus ir teisėją V. Kartanaitė stengėsi įtikinti, jog pinigus savinosi prispausta didelių asmeninių problemų. Esą dengusi kažkieno reketuojamo paauglio sūnaus skolas, lyg tyčia tuo pačiu metu supleškėjusi kaimo sodyba, o po to dar ir tėvui sušlubavusi sveikata. Vienu metu moteris nebeišmanė, kur pulti – sūnus gydėsi ligoninėje Vilniuje, o tėvas gulėjo Kaune. Prie ir taip didelių bėdų prisidėjo ir dar viena, kai kartą grįžtant į Panevėžį sudaužiusi automobilį.

Lėšos buvo grobstomos ne vieną ir ne du kartus, o sistemingai trejetą ketvertą metų. Dalį pinigų ji išsiimdavo bankomatuose, nes būdama pirmininke turėjo banko kortelę, o dalį tiesiog susirinkdavo iš gyventojų, bet mokesčių į banko sąskaitą neįnešdavo.

Todėl teismas vertina, kad V. Kartanaitei rūpėjo ne laikinas problemas išspręsti, turėdama įgaliojimus tvarkyti namo finansinius reikalus, moteris nejautė atsakomybės, nepaisė bendrijos interesų ir taip paniekino ja pasitikėjusius žmones.

Atsiprašymo nesulaukė

Gyventojai labiausiai bijojo, kad pinigai gali taip ir nuplaukti, nusikaltimas užglaistytas. Po teismo nuosprendžio gal žmonėms palengvės“, – svarsto Statybininkų g. 54-ojo namo bendrijos pirmininkas Saulius Ganiprauskas.

Nors iš bendrijos sąskaitos išplaukė solidi suma, pasak pirmininko, gyventojams dėl to mokesčiai neišaugo.

„Bėda, kad bendrija šiuo metu pinigų neturi. O planavome laiptinėse apšvietimą sutvarkyti, kieme įrengti vaizdo stebėjimo kameras, kad būtų ir apšviesta, ir saugu. Dabar teks porai metų darbus atidėti“, – planuoja pirmininkas.

Išklausyti teismo nuosprendžio V. Kartanaitė neatvyko. Kaimynai teigia ją matantys labai retai. Kilus skandalui, moteris iš karto emigravo į Angliją. V. Kartanaitė yra sakiusi ten suradusi pragyvenimo šaltinį, uždirbanti 1,5 tūkst. svarų, o pastaruoju metu įsidarbinusi kitoje vietoje už didesnį, 2000 Eur, atlygį.

Nors prieš kurį laiką V. Kartanaitė oficialiai pardavė butą, tačiau kaimynai jokių pasikeitimų nemato. Jame ir toliau tebegyvena jos tėvai ir sūnus, o pati V. Kartanaitė grįžta jų aplankyti iš užsienio.

„Labiausiai senukų tėvų ir gaila. Jiems turėtų būti labai nepatogu prieš kaimynus. V. Kartanaitė nė neatsiprašė žmonių. O būtų atėjusi į susirinkimą, atsiprašiusi, gal žmonės kitaip į ją žiūrėtų. Dabar labai pyksta“, – teigia S. Ganiprauskas.

Suglumino namas

Daugiabučio bendrijos pirmininke V. Kartanaitė išrinkta dėl sveikatos pasitraukus buvusiajam. Kaimynai tik apsidžiaugė, kai ji pati pasisiūlė į šias pareigas – tuo metu Panevėžio savivaldybėje dirbusi moteris turėjo autoritetą.

Pirmininke išdirbusi ketverius metus, 2014-ųjų pabaigoje V. Kartanaitė išėjo iš darbo Savivaldybėje, paaiškinusi, kad nori keisti gyvenimą: iš pradžių pailsėti, o paskui vykti į užsienį.
Netrukus išlindo ir karti tiesa. Namo gyventojai nustėro sužinoję, kad jie yra skolingi didžiules sumas šilumos ir karšto vandens tiekėjams, o bendrijos sąskaitoje nebelikę per 22 tūkst. Eur namo priežiūros reikmėms kauptų pinigų.

Apie tai, kad skolingi komunalinių paslaugų teikėjams, žmonės sužinojo atsitiktinai. Šio namo vienai gyventojai tame pačiame name gyvenantis medikas papasakojo, kad jo klientė pasiteiravusi, ar įsikūręs „bomžų“ name, kad bendrija „Panevėžio energijai“ įsiskolinusi kelias dešimtis tūkstančių litų.

Žmonės nepatingėjo nuvažiuoti pas šilumos tiekėjus patys išsiaiškinti. Tuomet ir paaiškėjo, kad iš tiesų taip ir yra – bendrija laiku neatsiskaito už paslaugas.

Pasitikėjo valdininke

Nors per ketverius pirmininkavimo metus V. Kartanaitė nė karto nebuvo sukvietusi gyventojų susirinkimo, nepateikė finansinių ataskaitų, nekalbėjo apie bendrijos finansinę padėtį, gyventojams tiek laiko įtarimų nekilo. Daugelį užliūliavo jos pareigos – nekilo nė minčių nepasitikėti Savivaldybės valdininke, Civilinės saugos skyriaus vedėja.

Kaimynų užspeista į kampą buvusi valdininkė prisipažino, kad pasisavino ir iššvaistė bendrijos pinigus.

Žmonės kreipėsi į policiją dėl buvusios pirmininkės aferų, šilumos tiekėja „Panevėžio energija“ į teismą dėl bendrijos skolų, o pati V. Kartanaitė, susikrovusi lagaminus, išdūmė į Didžiąją Britaniją.
Ne savo valia „Panevėžio energijos“ skolininkais tapusiems gyventojams teko padengti 5600 Eur skolą. Dabar šiuos pinigus teismas įskaičiavo į V. Kartanaitei priteistą grąžinti sumą.