Seimo užsienio reikalų komiteto pirmininkė Laima Liucija Andrikienė portalui 15min.lt patvirtino, kad aptariama galimybė cemento gabenimui išduoti vienkartinius leidimus išskirtiniams atvejams.

„Jei nutiktų taip, kad gyventojų vartojimui staiga pristinga, pavyzdžiui, cemento – sankcijos cementui įsigalios liepos 10 dieną, būtų galima leisti nugabenti cementą, bet tai būtų vienkartiniai leidimai. Jokių kvotų ir panašiai būti negali“, – portalui teigė ji.

„Toks ES veikimas būtų logiškas ir nebūtų traktuojamas kaip sankcijų Rusijai švelninimas, užsimerkiant prieš Rusijos toliau vykdomą karą prieš Ukrainą, civilinių objektų naikinimą, gyventojų. Rusija nenusipelnė jokių nuolaidų“, – sakė L. L. Andrikienė.

Jos teigimu, šiuo metu „tiesioginis ar per tarpininkus vykdomas Rusijos spaudimas Europos Sąjungai ir jos institucijoms yra akivaizdus, kaip ir spaudimas, daromas ES valstybėms narėms“.

ES paskelbus sankcijas Rusijai Lietuva nuo birželio vidurio per savo teritoriją neleidžia iš pagrindinės Rusijos dalies į Kaliningrado sritį vežti plieno ir kitų juodųjų metalų. Liepos 10-ąją įsigalioja sankcijos rusiško cemento ir alkoholio gabenimui per ES šalis.

Lietuvos valdžios atstovai teigia pavasarį gavę Europos Komisijos išaiškinimą, kad draudimas įvežti sankcionuotas prekes apima ir jų tranzitą per Lietuvą. EK šiuo metu svarsto, ar paskelbti naujas gaires dėl galimo tranzito atnaujinimo.

Cementas į Kaliningradą jau gabenamas keltais – Rusijos gubernatorius Antonas Alichanovas pranešė, kad pirmoji jo partija iš Sankt Peterburgo galėtų būti pristatyta ketvirtadienį.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją