Kaip pranešė ministerija, sutarta tęsti atgrasymo priemonių Baltijos šalių regione stiprinimą bei JAV karinio buvimo regione užtikrinimą. Apibrėžta JAV parama Lietuvos gynybinių pajėgumų stiprinimui ir sklandus Lietuvos įsigijimų iš JAV vykdymas. Taip pat, pasak KAM, sutarta dėl bendrų šalių pratybų ir mokymų vykdymo.

Dokumentą Vašingtone pasirašė KAM gynybos politikos direktorius Vaidotas Urbelis ir JAV gynybos sekretoriaus patarėja tarptautinio saugumo reikalams Celeste Wallander.

„Lietuva ir JAV yra sąjungininkės, vienodai vertinančios grėsmes tarptautiniam saugumui ir glaudžiai dirbančios stiprinant atgrasymą Baltijos regione“, – išplatintame pranešime cituojamas dokumentą pasirašęs V. Urbelis.

Pasak jo, Lietuvos ir JAV gynybinis bendradarbiavimas per pastaruosius metus kokybiškai išsiplėtė.

„Pabradėje turime nepertraukiamas JAV bataliono rotacijas, intensyviai geriname infrastruktūrą sąjungininkų, įskaitant JAV, karinio buvimo užtikrinimui. Karinės įrangos iš JAV įsigijimai išaugo – įgyvendiname daugiau kaip 60 įsigijimo projektų, įsigyjame tokius pajėgumus kaip HIMARS artilerijos sistemos, šarvuoti visureigiai JLTV, prieštankinės raketų sistemos „Javelin“, – teigė KAM gynybos politikos direktorius.

Pirmasis gynybinio bendradarbiavimo planas tarp KAM ir JAV gynybos departamento buvo pasirašytas 2019 metais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)