Penkiašalį susitarimą pasirašė SADM, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos (VVTAĮT), Policijos departamento, Generalinės prokuratūros bei Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigos.

Susitarime numatyta naujovė, kad prokuroras, atliekantis ikiteisminį tyrimą dėl nusikalstamos veikos nepilnamečio seksualinio apsisprendimo laisvei ir neliečiamumui, ne vėliau kaip per 5 darbo dienas nuo ikiteisminio tyrimo pradžios, inicijuoja tarpžinybinę Atvejo koordinavimo grupę.

Numatyta, kad šią grupę sudarys prokuroras, atliekantis ikiteisminį tyrimą, VVTAĮT ir policijos atsakingi asmenys, dirbantys su konkrečiu atveju. Šiuo pakeitimu siekiama suderinti skirtingų institucijų veiksmus, siekiant apsaugoti nukentėjusį nepilnametį nuo neigiamo baudžiamojo proceso poveikio, tinkamai užtikrinti jo interesų apsaugą bei teisių įgyvendinimą, skelbia SADM.

„Tai jungtinė žinia visų Lietuvos atsakingų institucijų gyventojams ir vaikams, kurie patiria seksualinį smurtą – kad tokios smurto apraiškos nebus toleruojamos, kad nusikaltėliai sulauks atpildo, o aukos sulauks deramo dėmesio ir deramo pasirūpinimo tada, kai labiausiai reikia“, – spaudos konferencijoje pirmadienį teigė ministrė Monika Navickienė.

„Kodėl yra svarbu pasirašyti šį susitarimą – tam, kad vaikai, kurie ir taip seksualinio smurto metu patiria nežmoniškus išgyvenimus, daugiau su jais neturėtų susidurti ikiteisminio tyrimo metu ir visos institucijos darytų viską, kad reikėtų kuo mažiau kartų vaiką apklausti, kad jis ir jo artimieji patirtų kuo mažiau papildomų traumų“, – pažymi M. Navickienė.

Anot generalinės prokurorės Nidos Grunskienės, bendradarbiavimo susitarimas buvo pasirašytas dar 2018 metais, o dabar jis yra papildomas.

„Koordinavimo grupės bendradarbiavimas bus naudingas tuo, kad bus dalijamasi informacija tarp institucijų, kad nuo seksualinio nusikaltimo nukentėjęs nepilnametis, kuo greičiau patirtų visą reikalingą pagalbą, kad nenukentėtų nuo baudžiamojo proceso ir kad ikiteisminiai tyrimai vyktų kuo trumpesniais terminais“, – spaudos konferencijoj teigė N. Grunskienė.

„Manau, kad esant tokiam bendradarbiavimui ir turint tokį susitarimą, ikiteisminiai tyrimai veiks daug greičiau, terminai trumpės ir visas dėmesys bus skiriamas nepilnamečiui, patyrusiam seksualinę prievartą“, – teigė generalinė prokurorė.

Savo ruožtu Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla pažymi, kad tai – antras „kokybiškas“ institucijų žingsnis kovoje su seksualiniu smurtu prieš nepilnamečius.

„Džiaugiuosi, kad, kalbant apie ikiteisminius tyrimus dėl vaikų, kurie nukentėjo nuo seksualinių nusikaltimų, aktyviau įsitrauks ir socialinės institucijos ir tokiu būdu galėsime labiau suderinti skirtingų institucijų veiksmus. Ir tai pasitarnaus ne tiek ikiteisminiam tyrimui, bet ir leis mums pamatyti tas gilesnes problemas ir prevenciškai joms pasiruošti“, – teigė R. Požėla.

Smurto prieš vaikus statistika

Kaip skelbia SADM, 2022 m. beveik 3 tūkst. vaikų galimai patyrė smurtą. Vaiko teisių gynėjai dėl fizinio smurto gavo 2216, seksualinio smurto – 300, psichologinio smurto – 291, nepriežiūros – 421 pranešimą.

Per pirmąjį šių metų pusmetį gauti 2072 pranešimai dėl galimai panaudoto smurto prieš vaikus. Iš jų: 1578 – dėl fizinio smurto, 201 – seksualinio, 197 – psichologinio, 96 – nepriežiūros.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)