Memorandumą pasirašysiančių Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA), Sveikatos apsaugos, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijų bei Lietuvos negalios organizacijų forumo atstovai įsipareigos siekti kasmet žmonėms su negalia pritaikyti mažiausiai po vieną bendrojo ugdymo mokyklą ir sveikatos priežiūros įstaigą, pranešė LSA.

Pritaikymas apimtų tokius dalykus kaip patekimas į objektą, prieinama aplinka patalpose, specialistų paslaugos, specialios ugdymo priemones ir kita.

„Suprasdamos, kad visi gyventojai turi teisę gauti kokybiškas viešąsias paslaugas, savivaldybės jau dabar deda daug pastangų, kad šių paslaugų prieinamumas negalią turintiems žmonėms būtų kuo didesnis. Organizuojami pavėžėjimai į mokyklas, tvarkomi privažiavimai, pritaikomos vidaus patalpos. Tačiau yra dalykų, kuriuos išspręs tik bendras su ministerijomis darbas, tai – ugdymo specialistų ruošimas, specialios mokymo priemonės, medicininė įranga ir kita“, – teigia LSA prezidentas Mindaugas Sinkevičius.

Lietuva 2007 metais pasirašė Jungtinių Tautų (JT) Neįgaliųjų teisių konvenciją. Memorandumas parengtas atsižvelgiant į konvencijoje numatytus įsipareigojimus bei JT Neįgaliųjų teisių komiteto 2016 metų išvadas ir rekomendacijas Lietuvai dėl švietimo įstaigų ir sveikatos priežiūros įstaigų prieinamumo užtikrinimo žmonėms su negalia.

Tuomet JT Neįgaliųjų teisių komitetas, be kitų dalykų, išreiškė susirūpinimą, kad daugelis parengiamojo, pradinio ir vidurinio lavinimo įstaigų Lietuvoje neįgalius mokinius, ypač turinčius regėjimo, klausos, psichosocialinę ar intelektinę negalią, nukreipia į specialiąsias mokyklas, nes neturi jiems pritaikytų patalpų.

Lietuvai rekomenduota užtikrinti mokyklų aplinkos ir transporto prieinamumą neįgaliesiems.