Praėjusį ketvirtadienį su 4 iš 5 pedagogų profsąjungų buvo pasiektas sutarimas dėl mokytojų darbo sąlygų gerinimo.

Atnaujintos sutarties projekte užfiksuota, kad nuo 2024 m. sausio 1 d. skiriama papildomų lėšų darbo užmokesčiui didinti 10 proc., nuo 2024 m. rugsėjo 1 d. – ne mažiau kaip 10 proc. Bendrojo ugdymo mokytojų, dirbančių pagal atnaujintas programas, darbo užmokesčiui ir toliau bus skiriama 3 proc. ugdymo lėšų, kaip ir dabar nuo mokslo metų pradžios.

Be susitarimo kitais metais didinti mokytojų atlyginimus, rastas sprendimas užtikrinti pedagogų darbo užmokesčio kylimą ir ateityje.

„Tuo pačiu yra susitarta, kad kitais metais, iki gegužės 1 dienos, mums bus sudarytas planas, kaip mokytojų atlyginimai didės iki 2028 metų. (...) Su ministerija radome kompromisą, kad kitais metais sudėliotume planą, kaip toliau mokytojų atlyginimai augs“, – po rasto sutarimo kalbėjo Lietuvos švietimo ir mokslo profsąjungos pirmininkas Egidijus Milešinas.

Suplanuota ir atlikti analizę, kaip taikoma nuostata pradinio ugdymo mokytojams formuoti etatą, kai jie dirba 700 ir daugiau kontaktinių valandų, ir pateikti pasiūlymus dėl mokytojų darbo krūvio sandaros ar susijusių teisės aktų tobulinimo.

Sutarta nuo kitų mokslo metų įtvirtinti teisę mokyklos savininkui (daugeliu atveju – savivaldybei) didžiausią leistiną mokinių skaičių 5–12 kl. mažinti nuo 30 iki 26 mokinių, o 1–4 kl. – nuo 24 iki 22 mokinių.

Taip pat, anot E. Milešino, susitarta bendradarbiauti su savivaldybėmis sprendžiant švietimo pagalbos specialistų ir ikimokyklinio ugdymo finansavimo problemas.

„Sutarta, kad bus trišaliu formatu – savivaldybių asociacija, ministerija ir pasirašiusios profesinės sąjungos – visos švietimo pagalbos problemos, tiek ikimokyklinio ugdymo problemos bus sprendžiamos ieškant kompromisų tarp visų institucijų“, – pristatė jis.

Penktadienį atnaujintą sutartį pasirašys Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos pirmininkas E. Milešinas, Švietimo ir mokslo profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Aldona Kindurienė, Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Sigitas Vaitkevičius, Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis.

ELTA primena, kad su viena iš penkių profesinių sąjungų sutarimas dėl mokytojų darbo sąlygų gerinimo dar nepasiektas. Šią savaitę atnaujintos derybos su streikuojančia švietimo darbuotojų profsąjunga kol kas nebuvo vaisingos.

Švietimo darbuotojų profsąjungos pirmininkas Andrius Navickas nesileidžia į kompromisus dėl darbo užmokesčio didinimo kitais metais. Anot jo, atlyginimai mokytojams kitais metais turėtų būti keliami daugiau nei 21 proc., kaip siūlo ministerija.