LNK kalbintam Dominykui Pusvaškiui – 23 metai. Jis dirba vienoje didžiausių informacinių technologijų bendrovių ir šiemet tapo skyriaus vadovu, tačiau buvo pašauktas tarnauti į kariuomenę.

Dominykas sako, kad šiuo metu tarnauti negali, nes vadovauja beveik 100 specialistų Lietuvoje ir JAV.

„Žmonės, kurie jau turi karjerą, tam tikrus pasiekimus, finansinius įsipareigojimus, tai tikrai yra labai keista. Nes žmogui tai tikrai gali labai stipriai pakenkti“, – sakė „Shift4 Payments Lithuania“ darbuotojas D. Pusvaškis.

„Šaukiamųjų sąrašas ir jo paskelbimas nėra šaukimas atlikti tarnybą“, – LNK tikslino karo prievolės ir komplektavimo tarnybos vadovas Arūnas Balčiūnas.

Jis sako, jog tarnyba esant rimtoms priežastims yra atidedama. Pavyzdžiui, pernai toks sprendimas priimtas dėl trečdalio jaunuolių.

„Tą reikia vertinti, kiekvieną atvejį mes vertiname individualiai“, – aiškino jis.

Tad D. Pusvaškis taip ir padarė – kreipėsi prašydamas karo tarnybą atidėti.

„Iš praktikos galiu pasakyti, kad būna ir taip, jog paskambina telefonu – pasako, kad dirba, bus didžiulė žala ir prašo jį iš sąrašų išbraukti“, – sakė A. Balčiūnas.

D. Pusvaškis sako, jog išsiuntė visus reikalingus dokumentus. Įspėjo ne tik apie atsakingas pareigas, bet ir apie tai, kad turi finansinių įsipareigojimų – kas mėnesį bankui moka po 600 eurų. Tačiau karo prievolės tarnybos jis neįtikino.

„Ir jie tiesiog parašė, kad tai yra nepakankamai didelės priežastys, nepakankamai didelė žala“, – sakė vaikinas.

Šioje įmonėje dirba 300 darbuotojų. Įmonės vadovas Tadas Vizgirda sako, jog artimiausiu metu laisvų kėdžių bus ir daugiau, į sąrašus pakliuvo dešimtadalis visos įmonės.

„Tai yra 26 darbuotojai iš 240. Čia yra labai didelis skaičius“, – sakė jis.

Ši įmonė JAV investuotojų valdoma bendrovė. Įmonė pagarsėjo ir tuo, kad rudenį išskleidė Lietuvos vėliava 600 kilometrų aukštyje. T. Vizgirdas sako, kad į tarnybą šaukiami informacinių technologijų specialistai yra sunkiai pritraukiami talentai, kurių įmonei taip trūksta.

„Mūsų investuotojai patys išrinko Lietuvą, nes buvo pasakyta, jog pas mus yra daug talentų. O jeigu daug talentų, bet jis išsiunčiamas į karo tarnybą devyniems mėnesiams, tai tikrai sunku yra man paaiškinti tai paaiškinti amerikiečiams akcininkams. Mes dabar turime 82 pozicijas, į kurias ieškome darbuotojų“, – LNK sakė įmonės vadovas.

Tačiau krašto apsaugos ministrui A. Anušauskui sunku patikėti, jog šauktinių amžiaus jaunuoliai jau gali būti rimti specialistai.

„Mes daugiausiai kviečiame 18–19 metų jaunuolius. Aš suprantu, kad visi dabar rūpinasi savo darbo jėga. Bet 18–19 metų jaunuoliai ir rimti technologai? Aš manau, kad pabaigę mokslus jie tikrai tokiais taps“, – sakė ministras.

D. Pusvaškis į šiuos krašto apsaugos ministro žodžius sureagavo paprastai.

„Aš manau, kad esu gyvas pavyzdys, jog tai yra mitas. Tapau vadovu, žinoma, žemesnės grandies jau būdamas 20 metų. Ir šitoje įmonės jau dirbu daugiau nei 3 metus. Tai manau, kad esu tikrai geras pavyzdys, kad ir jauni žmonės gali vadovauti didelėms įmonėms“, – LNK sakė vaikinas.

„Šiuo metu apie 13 tūkstančių studentų yra atidėta tarnyba“, – sakė A. Anušauskas.

Ministrai įmonei rekomenduoja bendrai kreiptis dėl karo tarnybos atidėjimo, nurodant priežastis apie didelę žalą verslui.

„Visi, kur nors dirba. Tačiau jeigu yra aplinkybės, kurios būtų reikšmingos ir žmogus mato, kad į tas aplinkybes neatsižvelgia, jis gali apskųsti karo prievolės sprendimą“, – tikino A. Anušauskas.

Tarnauti kariuomenėje kviečiami asmenys nuo 18 iki 23 metų. Šiais metais planuojama pašaukti beveik 4 tūkstančius jaunuolių.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: