Atskleista, kad ilgametis Nacionalinio egzaminų centro (NEC) Matematikos brandos egzamino vertinimo komisijos pirmininkas Rimantas Grigutis atskleidė būsimo egzamino užduotis trims privačiai mokytoms abiturientėms.

Komentatoriai aktyviai reiškė savo nuomonę, didelė dalis DELFI skaitytojų reikalavo švietimo ir mokslo ministro Dainiaus Pavalkio, NEC vadovybės atsakomybės dėl susiklosčiusios padėties ir nuolatinės visuomenės kritikos. Nors kaip pranešė naujienų portalas DELFI nei švietimo ir mokslo ministras, nei NEC vadovybė savo kaltės neįžvelgia.

Skaitytojo Ubio nuomone, problema nė nepajudinta: „egzamino rezultatai neanuliuoti, NEC direktorė neužtikrinusi užduočių saugumo neatleista, asmenų pasinaudojusiu paviešintomis prieš egzaminą užduotimis skaičius nenustatytas, nelegaliai dirbančių korepetitorių skaičius neįvertintas, iki sutarčių pasirašymo universitetuose informacija apie valstybinio egzamino užduočių nutekinimą nuslėpta nuo visuomenes, stojimo į aukštąsias mokyklas rezultatai nepakeisti, bet švietimo ministras džiūgauja“.

„Laukiam ryžtingų žingsnių, laikas atleisti ministrą, prie kurio dedasi tokie dalykai. Akivaizdu, kad kontrolės ir atsakomybės nėra. Kaip turi jaustis sąžiningai egzaminus laikę abiturientai“, – piktinosi komentatorius pasivadinęs „Atsakomybės“.

Jeigu yra pinigų – bus ir šimtukas

Skaitytojai piktinosi galimai atsiradusiu ryšiu tarp aukštų egzaminų įvertinimų ir turtinės padėties. „Ko neįmanoma už pinigus, įmanoma už didelius pinigus. Švietimo įstaigos ypač ministerija ir NEC moko jaunimą būti suktais, bet kokia kaina“, – sakė skaitytoja prisistačiusi „Betvarkė švietime“.

„Visais laikais buvo galima nusipirkti visus egzaminus, abiturientai tai žino ir pas ką rimtesni tėvukai ir pinigų daugiau – visi išlaikė egzaminus idealiai. Pats savo akimis esu matęs matematikos, lietuvių ir anglų valstybinių egzaminų užduotis dar prieš egzaminą. Yra krūvos landų“, – savo patirtimi dalinosi skaitytojas.

Kritikuojama egzaminų užduočių sudarinėjimo sistema

„Seniai kelia pasipiktinimą, kad tie patys veikėjai ir egzamino užduotis ruošia, ir jo vertinimui vadovauja. Korepetitoriaudami pasipinigauja ir kai kurių mokyklų prestižą kelia. Daug nešvarių dalykų dedasi. Egzaminų rezultatai ir mokinių nevilties šūksniai – įrodymas. Man labai gaila skriaudžiamų jaunų žmonių. Egzaminų vertinimas labai pažeidžiama ir nuo korupcijos neapsaugota sritis“, – savo nuomonę dėstė „egzamino vertintoja“ prisistačiusi komentatorė.

Skaitytojai atkreipė dėmesį ir į galimas egzaminų užduočių rengėjų bei daugiausiai šimtukų gavusių mokyklų sąsajas. „Siūlau sulyginti mokyklų, kuriuose dirba egzamino užduočių rengėjai ir recenzentai (deja, slapti, bet iš esmės mokytojų rate žinomi) ir daugiausiai šimtukų gavusių gimnazijų sąrašus. Šiais laikais nebūtina egzamino užduočių atskleisti tiesiogiai. Gali šiek tiek pakeisti testų klausimus, atsakymus ir visa tai pateikinėti savo moksleiviams kiekvienoje pamokoje. Žinoma, po to dar viešoje erdvėje pasigirti aukštais mokymo įstaigos reitingais“, – galimą sukčiavimo sistemą pristatinėjo skaitytoja.

Piktinosi neanuliuotu egzaminų įvertinimu

Matematikos egzamino užduotis nutekinęs Rimantas Grigutis neteko darbo, tačiau trys šimtukais egzaminą išlaikiusios abiturientės išsaugojo gautus įvertinimus. „Tik Lietuvoje už kompiuterio broką rašoma 0 balų, o abiturientėms, kurios gauna egzamino užduotis, parašomas šimtukas“, – piktinosi Karolis.

„Aš už tai, kad būtų baudžiama kuo griežčiau. Mokinėms pasiūlyti perlaikymą. Juk čia kaip rasto daikto pasisavinimas ar neteisėtas praturtėjimas. Ko tikėsimės iš jaunimo ir mūsų visų ateities, jeigu perduodame tokias „vertybes“, – retoriškai klausė „Egzamino vertintoja“ prisistačiusi skaitytoja.

Nors dauguma skaitytojų pritaria nupirktų šimtukų panaikinimui, tačiau skaitytojas Ubis abejoja, ar bus atstatytas teisingumas: „liūdna, netikiu, kad panaikins moksleivių įvertinimus, nes panašu, kad prokurorai neįrodys merginų siekio išsiaiškinti egzamino užduotis“.

Studentų sąjunga: moksleivių egzamino rezultatai turi būti anuliuoti

Lietuvos studentų sąjunga, atkreipė dėmesį, kad nelegaliai šimtukus gavusios moksleivės gali atimti galimybę studijuoti nemokamai iš sąžiningai egzaminus laikiusių abiturientų.

„Tokie patekimo į aukštąsias mokyklas atvejai kaip šis negali būti toleruojami. Sąžiningumo kultūros kūrimas turėtų prasidėti nuo pirmųjų žingsnių aukštojoje mokykloje“, – teigia Studentų sąjungos prezidentas Paulius Baltokas.

Įteisintas matematikos egzaminas – galimybė verslauti matematikos mokytojams

Skaitytojai baiminasi, kad įteisintas matematikos egzaminas sukurs nelegalų verslą dar didesniam skaičiui matematikos mokytojų. Piktinamasi, kodėl nėra kovojama su nelegaliu privačiu mokymu. „Įdomu būtų sužinoti, kiek mokytojų kiekvienoje savivaldybėje yra išsiėmę verslo liudijimus korepetitoriaus veiklai? O kiek mokytojų-korepetitorių yra sumokėję baudas už neteisėtą veiklą?“ – domėjosi prisistatyti nenorėjęs komentatorius.

Skaitytojai svarstė, kodėl gerbiamas universiteto dėstytojas ryžosi padaryti nusikaltimą - viena iš galimų priežasčių itin maži švietimo darbuotojų atlyginimai. „Pinigai susuko galvelę. Manau, tuo užsiiminėjo ne pirmus metus. Tai buvo aukso gysla. O va bausmė tikrai juokinga“, – savo nuomonę dėstė skaitytoja Joana.

Kandūs ir šmaikštūs DELFI skaitytojų komentarai

Visi DELFI skaitytojai turi galimybę ne tik komentuoti, bet ir vertinti komentarus. Geriausiu komentaru buvo išrinkta šmaikšti skaitytojo pasivadinusio Jopt nuomonė: „Informaciją, sudarančią tarnybos paslaptį, atskleidusį R. Grigutį teismas pripažino kaltu ir skyrė 30 MGL (3 900 Lt) baudą. Dar ko gero ir į pliusą išėjo R. Grigutis“.

Tomas Satkauskas stebėjosi, kodėl užduotys buvo atskleistos tik merginoms: „Įdomu, į ką tuos testus išmainė. Čia sutapimas, kad 3 merginos ir nė vieno vaikino?“.

„Kaip toj „puikioj“ reklamoj: jaunime, Lietuvos ateitis priklauso tik nuo tavęs ir manęs! Vaikai, netikėkit, čia visada viskas priklauso nuo „dėdžių ir tetų“, – ironizavo skaitytoja Dina.

Komentarus rašykite prisiregistravę

DELFI ragina skaitytojus savo poziciją išsakyti komentaruose užsiregistravus ir nesislepiant po anonimiškumo skraiste.

Nors jūs vis dar galite komentuoti anonimiškai, registruotiems vartotojams siūlome daugiau privalumų:

Jūsų žinutė pasirodys kartu su Jūsų pasirinktu paveikslėliu ir vardu.

Prie registruoto vartotojo žinutės bus rodomas ID simbolis, kuris patvirtina, kad tai yra registruoto vartotojo vardas. Jūs taip pat
galėsite keisti šiuos duomenis arba bet kada komentuoti anonimiškai.

Vartotojo paskyros gali būti tarpusavyje susiję. Galite komentuoti iš pasirinktos paskyros su norimu paveikslėliu ir vardu, nepriklausomai nuo
to, kokiu būdu būsite prisijungęs.

Prie Jūsų naujausių komentarų bus rodomas mini profilis.