Situaciją NSGK narė aprašė feisbuke.

„Šiandienos kontekste labai aktualūs duomenys:

– Stabiliai auga palaikymas Prigožinui: labai teigiamai jį vertinančių Rusijos piliečių skaičius išaugo nuo 22 proc. gruodį iki 36 proc. birželį, greičiau teigiamai vertinančių atitinkamai išaugo nuo 15 proc. iki 25 proc.. Taigi, 2 iš 3 rusų jį vertina palankiai.

Tuo tarpu labai neigiamai (7 proc. gruodį ir birželį) ar greičiau neigiamai (6 proc. gruodį, 5 proc. birželį) jį vertinančiųjų procentas praktiškai nekito ir išlieka stabiliai mažas“, – rašė D. Šakalienė, pasidalindama tyrimo pristatymo nuotraukomis.

Ji aprašė ir kitus duomenis.

„Dar įdomesnis momentas – 82 proc. rusų tiki, kad Prigožino motyvai patriotiški ir kilnūs. 53 proc. mano, kad Prigožinas kritikuoja Šoigu ir Gerasimovą norėdamas ištaisyti ministerijos klaidas ir siekdamas padėti armijai, 29 proc. vertina, kad kritiką išprovokuoja nekompetentinga ministerijos vadovybė. Tik 19 proc. galvoja, kad už to slypi politinės Prigožino ambicijos.

Ir prašom, 50 proc., t.y., kas antras rusas galvoja, kad Prigožinas turi politinę ateitį rusijoje. Su tuo nesutinka kas trečias, taigi, persvara jau pakankamai ryški Prigožino naudai“, – įvertino politikė.

„Taigi, turime stabiliai savo populiarumą Rusijos visuomenės akyse išauginusį vieną turtingiausių oligarchų, įtakingiausios pasaulyje privačios kariuomenės savininką, efektyviai įkišusį pirštus į rimtus politinius procesus ne viename regione. Rusijos visuomenės dauguma jį vertina kaip patriotą.

Wagner grupuotės super-efektyvumo mitas, daugelį metų kurstytas valstybinės Rusijos propagandos, atsisuko prieš Kremlių. Kyla įdomus klausimas ar asmeninė Putino kariuomenė, rosgvardija, teturinti patirties mušti beginklius žmones miestų aikštėse, yra pasirengusi susiremti su realią mūšio lauko patirtį turinčiais Wagner būriais“, – tęsė D. Šakalienė.

Jos teigimu, J. Prigožino ateitis – tik Rusijoje, tačiau, kaip akcentavo socialdemokratė, atmesti varianto, kad tai gali būti apgalvotas Kremliaus žaidimas, taip pat kol kas negalima.

Neramumai Rusijoje

„Prigožino dabartinės ambicijos gali būti gana pamatuotos. Bet kuriuo atveju, jo ateitis yra tik Rusijoje, ypač kai prisipažino, kad vykdė ir toliau vykdys kišimąsi į JAV rinkimus ir dėl to FTB yra įtrauktas į ieškomiausių nusikaltėlių sąrašą.

Ir visgi, negalima visiškai atmesti ilgo žaidimo tikimybės – kad Prigožino maištas yra „maištas“, su tikslu sukurti patogų išėjimą iš įklimpusios situacijos Ukrainoje, pagal kurį rusija nepralaimės karo, bet bus priversta atsitraukti dėl būtinybės gintis nuo vidaus išdavikų. O žodis „smuta“ (sumaištis), kurį šįryt kreipimęsi į tautą panaudojo Putinas, yra dar vienas efektyvus rusiškas mitas, gąsdinantis ne vieną didžiąją valstybę ir dėl to dedančias visas įmanomas pastangas išvengti Rusijos subyrėjimo“, – rašė parlamentarė, nurodžiusi tyrimo šaltinius: ukrainiečių sociologinių tyrimų institutą IKAR.

„Vagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas penktadienį apkaltino Rusijos gynybos ministeriją pataikius į samdinių pozicijas. Naujausią informaciją apie maištą Rusijoje galite skaityti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)