– Liudvikai, Jūsų visi pamoralizavimai arba straipsniai internete visada baigiasi vos ne tuo pačiu: „Eikite uždirbti pinigų.“

Viską suvedate į pinigus. Visada.

L. Andriulis: Stengiuosi.

– Gerai, kodėl?

– Manau, kad tai labai dažnai pamirštama, Andriau. Aš manau, kad labai daug žmonių kompensuoja savo neveiklumą visokiais aktyvizmais, visokiais kovojimais už įvairias teises, kai tuo tarpu pinigų niekas neatšaukė. Pinigai, paskutinį kartą, kai tikrinau, buvo pagrindinis įrankis pasiekti tikslams arba, kaip mano gerbiamas redaktorius Aurelijus Katkevičius sako: „Pinigai yra konservuotas laikas, kurį didesniais kiekiais gali išnaudoti keisti pasauliui“.

Tai aš tą ir rašiau. Vietoje to, kad gerdamas vynelį klijuotum malūnėlį, gal geriau susimokėk daugiau mokesčių ir uždirbk daugiau pinigų bei jų paaukok. Aš manau, kad aš teisus.

– Manote, kad esate teisus?

– Aš esu įsitikinęs, kad esu teisus.

– Jei pinigai neužima pirmos vietos tavo gyvenime, kažkas su tavim yra negerai?

– Nesupraskite manęs teisingai, kaip sakoma.

– Nesuprasiu teisingai.

– Ne pinigai mano gyvenime užima pirmą vietą, bet dalykai, kuriuos gali padaryti turėdamas pinigų. Turėdamas daugiau pinigų, gali padaryti daugiau įdomių dalykų. Naudingų dalykų. Man tai, aišku, labiau patinka ne naudingus dalykus daryti, o malonius dalykus. Aišku, aš suprantu, kad gali būti žmonių, kurie mėgsta naudingus dalykus daryti. Vienaip ar kitaip tų pinigų reikia ir aš tą labai stengiuosi mūsų mylimai „millennials“ kartai priminti kuo dažniau.

– Esate į kelias mokyklas važiavęs su šita fantastiška idėja.

– Daugiau nebekviečia, Andriau.

– Aš žinau, man skambino ir direktoriai, ir pavaduotojos ir sakė: „Kas čia toks buvo?“

Beje, labai rimtai. Tas, kuris atvežė idėją, kad pinigai turi būti tavo varomoji jėga. Kaip vaikai reaguoja į tai?

– Puikiai.

– Puikiai?

– Aha, ateina pasikalbėti ir sužinoti daugiau. Turbūt tai labai daug ką sako.

– O Jums buvo lygiai taip pat, kai mokėtės mokykloje? Kai buvote mažas, buvo pinigai varomoji jėga? Kada jie atsirado tiksliau, kaip varomoji jėga?

– Aš manau, kad aš ganėtinai anksti supratau, kad, ko gero, vienas pagrindinių įrankių pasaulyje yra pinigai. Prieš galvodamas kažką keisti, gal pirma susirask įrankį. Kiek save pamenu, atsakant į Jūsų klausimą tiksliai.

– Liudvikai, sakėt, kad mokykloje Jus nervino daug vaikų, bet labiausiai nervino ir gabūs, ir turtingi.

Jo, su tais sunku konkuruoti. Tokių mano klasėje, ačiū Dievui, buvo daug.

– Ar esate susirašęs juodąjį sąrašą tų, kuriems norite atkeršyti, ar jau atkeršijote?

– Bet aš nesu piktas žmogus.

– Man atrodo, kad Jūs piktas. Prie piktesnių, nes aš negirdėjau Jūsų pasakant gero žodžio niekada. O galite pasakyti gerą žodį kam nors?

– Sunkiai. Su tuo aš sutinku.

– Bet niekam niekam negalėtumėte? Na, aišku, gerai. Nekankinkime žmogaus, nes aš matau, kad kančia čia prasidėjo. Negalite gero žodžio pasakyti.

– Bet aš nesu kerštingas žmogus. Manau, kad tai yra nulinės sumos žaidimas. Visiems užteks visko. To gero žodžio, aišku, pašykščiu, pašykščiu žmonėms.

Visą pokalbį su Liudviku Andriuliu galite žiūrėti „Laisvės TV“ YouTube kanale arba paspaudę čia.

Pilną „Laikykitės ten“ laidą žiūrėkite čia.