Lenkijos prezidentas lėktuvo katastrofoje prie Smolensko žuvo mažiau nei prieš mėnesį. Todėl gegužės 2-ąją Pasaulio lenkų diena Vilniuje paminėta Rasų kapinėse padedant gėlių prie J. Pilsudskio motinos kapo ir vietos, kur palaidota J. Pilsudskio širdis. Vėliau laikytos mišios Aušros Vartuose.

Šiemet į mišias bažnyčioje ir Aušros vartų gatvėje susirinko iki tūkstančio Lietuvos lenkų bendruomenės narių. Buvo laukta keliskart daugiau maldininkų.

Proga prisiminti tautos vienybę

Aušros Vartų gatvėje mišių klausęsi lenkai pasakojo šią dieną minintys kasmet. Jiems – tai galimybė pagalvoti apie tautos vienybę.

„Mes minime ir tą, ir tą dieną (Pasaulio lenkų ir mamos dieną – DELFI). Aš lenkė ir kasmet miniu šią dieną. Tai yra visų pasaulio lenkų vienybės diena. Taip turi būti (tauta vieninga – DELFI), yra kaip yra, bet taip turi būti“, – DELFI sakė vilnietė Liucija, į mišias atėjusi kartu su savo mama.

„Mes šią dieną švenčiame kasmet. Kiekvieną gegužės 2-ąją susitinkame su draugais. Tai yra galimybė pamatyti pažįstamus žmones, maloniai praleisti laisvalaikį“, – tvirtino mokyklą lankantis Konradas.

Povilas ir Konradas
Jo draugas Povilas, paklaustas, ką jam reiškia ši diena, sakė, kad ji jam yra susivienijimo su visais lenkais diena, galimybė palaikyti savo tautą.

Konradas pasakojo, kad ankstesniais metais į pamaldas susirinkdavo bent dvigubai daugiau lenkų bendruomenės narių.

„Matyt, kad oras atbaidė“, – svarstė vaikinas.

Kad šįkart atėjo kiek mažiau žmonių pripažino ir E. Trusewiczius: „Galbūt truputuką lietus pakoregavo planus“.

Visi pasaulio lenkai mintimis yra kartu

Edwardas Trusewiczius
„Kiekviena bendruomenė kiekvienoje šalyje turi savitų problemų, savitų skirtumų ir tai, kuo gali džiaugtis. Tai yra galimybė pasidžiaugti, kad esame kartu, kad sudarome gausią bendruomenę, kad galime daryti įtaką ir kurti savo gyvenimą, džiaugiamės, kad galime vieningai jaustis, nes su mumis šiandien mintimis yra visi pasaulio lenkai“, – apie Pasaulio lenkų dienos reikšmę kalbėjo E. Trusewiczius.

Lenkų tauta turi vieną didžiausių bendruomenių pasaulyje. Skaičiuojama, kad už Lenkijos ribų gyvena maždaug 17 mln. lenkų.

„Viena gausiausių lenkų bendruomenių Europoje yra Lietuvoje. Bent jau Lenkijos Respublikoje vertinama, kad Lietuvoje lenkai yra išskirtinai susijungę, turi savo organizacijas“, – kalbėjo pašnekovas.

Jo teigimu, į sekmadienio renginius atvyko lenkai iš Kauno, Klaipėdos, Visagino, Druskininkų, Šalčininkų bei Vilniaus, Trakų rajonų ir iš kitų Lietuvos miestų.

2001 m. gyventojų surašymo duomenimis, Lietuvoje gyvena apie 235 tūkst. lenkų.