Kaimo keliukai kaip stiklas apledėję, daug kur užversti sniegu, o darbininkų nerasta.

Per pandemiją pašalpų gavėjai nevargsta, jie gauna pašalpas, už kurias nereikia atidirbti – rojus kaip niekada.

„Tai ką man daryti pensininkui? Negi druską barstysiu eidamas prieš save“, – LNK žinioms Panevėžio rajone sakė vienas vyras.

Panevėžio rajono savivaldybė kritikuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) nurodymą per karantiną nutraukti atidirbimą už pašalpas dėl saugumo.

Esą per pirmąją pandemijos bangą irgi buvo tokia rekomendacija, bet užėjus antrai, savivaldybė su seniūnais prašė atidirbimą grąžinti, bet pritarimo nesulaukė.

„Mes žiūrime labai kritiškai. Nes bet kokiu atveju, jie niekada nedirba būriais, dirba po kelis. O būtent tokioje situacijoje, kai yra sniego, reikia nuvalyti takelius, kapines ar dar kažką. Galima po vieną kažkuriam paskambinti, pasakyti darbą. Nėra gi jokios grėsmės apsikrėsti“, – LNK žinioms sakė Panevėžio rajono socialinės paramos skyriaus vedėja Virginija Savickienė.

Pavyzdžiui, Ramygalos seniūnijoje yra iki 30 socialinės pašalpos gavėjų. Vadinasi, tiek talkininkų šiuo metu galėtų kuopti sniegą, barstyti smėlį.

Dabar, deja, žiemos rūpesčiai ant seniūnijos pečių. O jie išgali prižiūrėti tik pagrindines miestelio gatves. Kaimuose, kur žmonių yra mažiau, važiuojama tik paprašius.

„Tie pinigai, kuriuos panaudosime sniegui valyti, po to neturėsime iš ko greideriuoti kelių“, – kalbėjo Ramygalos seniūnas Vaidas Chirv.

Jis pripažįsta, kad neretai nieko kito nelieka kaip su pašalpos gavėju pakalbėti, kad jis laisva valia sutiktų padėti. Kitaip tariant, avansu į priekį. Nes karantinui pasibaigus pašalpų gavėjai vis tiek už ją teks atidirbti.

Savivaldybės duomenimis, Panevėžio rajone yra apie 900 pašalpos gavėjų. Visiems jiems karantinas išskirtinai laisvas metas.

„Jie gauna pinigėlius ir visiškai nereikia už juos atidirbti, nereikia dirbti visuomenei naudingos veiklos. Kai iš tikrųjų visi kiti darbuotojai eina į darbus“, – pasakojo Panevėžio rajono socialinės paramos skyriaus vedėja V. Savickienė.

Nors savivaldybės ir ministerijos nuomonės dėl atidirbinėjimo už pašalpas per karantiną kardinaliai skiriasi, esą nurodymų nevykdyti negalima.