Apie tai Žinių radijo laidoje „Aktualusis interviu“ pasakojo Generolo J. Žemaičio karo akademijos ginkluotės dėstytojas Arturas Plokšto.

„Tai situacijos mums stipriai nekeičia, kadangi Baltarusijoje ir prieš tai buvo pats didžiausias sandėlis Sovietų sąjungoje branduolinių galvučių. Iki šios dienos pagrindinė saugykla Europoje buvo Brianske. 80 kilometrų nuo Baltarusijos sienos.

Mūsų akimis, tai nedaug ką pakeičia, kalbant apie atstumą tarp Lietuvos ir sandėlio. Kadangi pas mus Kaliningrado srityje yra branduolinių galvučių sandėliai, tai jie mums yra žymiai labiau pavojingi“, – Žinių radijo eteryje sakė A. Plokšto.

Paklaustas, ar Lietuvos kariuomenės pasirengimas turėtų kaip nors keistis dėl šių įvykių, Generolo J. Žemaičio karo akademijos ginkluotės dėstytojas teigė, kad niekas keistis neturi, bet, kaip akcentavo pašnekovas, ne jie ir kovoja prieš branduolines galvutes.

„Branduolinių galvučių sandėlis yra pirmiausia pavojus tai valstybei, kurioje jis yra. Visi juk supranta, kad sandėlis tampa taikiniu Nr. 1, jeigu prasideda branduolinis karas.

O mūsų kariams, tai juk ne kariai kovoja prieš branduolines galvutes. Čia yra NATO šalių branduolinė ginkluotė. Todėl nemanau, kad kažkas stipriai keistis. Nėra čia jau tokia didelė naujiena, nuo pavasario apie tai šnekėta, pasirašytos sutartis.

Įdomesnis momentas yra tas, kad tas pats K. Budanovas pabrėžia, jog Rusijos kariuomenė parodė visišką kompetencijos stoką, apskritai apie sugebėjimą turėti branduolinį ginklą“, – tikino A. Plokšto.

Aliaksandras Lukašenka, Vladimiras Putinas

Jo teigimu, Baltarusijos kariuomenė net turėtų neprieiti prie šių branduolinių galvučių.

„Ši aplinkybė mums pavojų kelia, nes jeigu, pavyzdžiui, Baltarusijoje įvyks kažkokie neramumai, Rusijos kariuomenė turės visiškai neblogą pretekstą įžengti į Baltarusiją, aiškinant, kad reikia apsaugoti branduolines galvutes“, – įžvalgomis Žinių radijo eteryje dalijosi Generolo J. Žemaičio karo akademijos ginkluotės dėstytojas.

A. Plokšto laidoje dar pridūrė, jog šis įvykis rodo, kad Rusijos grasinimai branduoliniu ginklu jokios naudos neneša – niekas neišsigando.

„Dabar jie žengia dar tolesnį žingsnį, bandant dar toliau eskaluoti situaciją ir gąsdinti stipriau. Mano akimis, tai niekas neišsigąs“, – tikino jis.

Žinių radijo laidos „Aktualusis interviu“ pašnekovas dar pridūrė, jog dabartinė situacija leidžia daryti prielaidą, kad galimybė panaudoti branduolinį ginklą buvo didesnė prieš metus nei dabar.