Seimą sudaro 141 Seimo narys – Tautos atstovai renkami ketveriems metams vienmandatėse ir daugiamandatėje rinkimų apygardose slaptu balsavimu tiesioginiuose mišrios sistemos rinkimuose

Spalio 9 dieną per pirmąjį rinkimų turą išrinkta 70 parlamentarų daugiamandatėje apygardoje ir trys – vienmandatėse apygardose.

VRK duomenimis, daugiamandatėje apygardoje per pirmąjį turą Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai gavo 20, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga 19, Socialdemokratų partija 13, Liberalų sąjūdis aštuonis, Lietuvos lenkų rinkimų akcija-krikščioniškų šeimų sąjunga bei partija „Tvarka ir teisingumas“ – po penkis mandatus.

Taip pat pirmajame ture vienmandatėse buvo išrinkti du Lietuvos lenkų atstovai ir konservatorė.

Antrajame ture kovojo 42 Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatai, 40 – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, 21 – Socialdemokratų partijos, 12 – Liberalų sąjūdžio, penki – Darbo partijos, penki – save išsikėlę, keturi – „Tvarkos ir teisingumo“, po du – Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos bei Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų), po vieną – „Lietuvos sąrašo“, Lietuvos žaliųjų partijos bei Antikorupcinės N. Puteikio ir K. Krivicko koalicijos kandidatą.

Naujas Seimas į pirmąjį posėdį turi rinktis ne vėliau kaip per 15 dienų po Seimo išrinkimo, preliminariai minima lapkričio 10 diena. Pirmąjį parlamento posėdį kviečia prezidentas.

A. Kubilius: lyderiai turėtų būti patikrinti specialiųjų tarnybų

Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininko pavaduotojas Andrius Kubilius siūlo, kad būsimos koalicijos lyderiai, nepaisant to, ar užims postus Vyriausybėje, ar ne, turėtų būti patikrinti specialiųjų tarnybų.

A. Kubilius neslepia, kad šį siūlymą taiko Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkui verslininkui Ramūnui Karbauskiui. Tuo metu Valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąrašo lyderis Saulius Skvernelis tokias užuominas sako laikantis nerimtomis.

„Mane stebina R. Karbauskio noras neiti į Vyriausybę, likti Seime. Aš keliu klausimą, kas po tuo slypi. Būtų gerai, kad pasirašant koalicijos sutartį visi koalicijos lyderiai, kurie pasirašinės sutartį, būtų praėję tokią pat spectarnybų patikrinimą, kokį praeina Vyriausybės nariai ir premjeras“, – sekmadienį jau pasibaigus rinkimams „Info TV“ sakė A.Kubilius.

Paklaustas, kam to reikia, konservatorius atsakė: „O tam ir reikia. (...) Kad niekas nenorėtų to išvengti.“

„Rinkimų kampanija baigėsi. Pastarųjų dviejų savaičių interpretacijos ištrauktos, paskutinis desperacinis bandymas pamatyti Rusijos grėsmę ar dar ką nors. Tai yra nerimta. Ir tikrai neabejoju ir manau, kad tai galėtų būti kokia nors kliūtis dėl to, kad kažkas negalėtų dirbti ar eiti dirbti į Vyriausybę“, – į A.Kubiliaus svarstymus atsakė S. Skvernelis.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis per rinkimų kampaniją ne kartą pabrėžė pats nesieksiantis postų Vyriausybėje ir besirinksiantis darbą Seime.

Nuotraukų galerijoje - TS-LKD štabas:

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis DELFI teigė, kad šiandien tikri neprasidės derybos dėl būsimos koalicijos.

„Daug žmonių atėjo į rinkimus, tai rezultatai tikriausiai bus neblogi. Žmonės nori pokyčių, mums tai į naudą“, - kalbėjo R. Karbauskis.

Paklaustas, kaip mano, kada bus formuojama koalicija, jis teigė, kad šią naktį jokių veiksmų imamasi nebus: „Mes pirma šnekėsimės apie vertybes, programas, o tik po to apie tai, su kuo sudarysime koaliciją. Šią naktį koalicijos mes tikrai nesudarinėsime, tai bus po savaitės, o galbūt ilgesnio laiko, nes tik tada galėsime sutarti su kažkuo. Tik po šnekų apie sprendimus, apie tai, kaip bus formuojama vyriausybė, tik tada atsiras galimybė sudaryti koaliciją.“

Paklaustas, kaip jo partneriu gali būti Gabrielius Landsbergis, žmogus, jo paties žodžiais, sergantis psichologine liga, R. Karbauskis teigė, kad kalbėjo ne apie psichologinę ligą, o apie psichologinę traumą: „Aš nesakiau, kad serga, sakiau, kad jis patyrė traumą.

Jis patyrė tikrai sunkių išgyvenimą per debatus ir nori, kad koaliciją formuotų Saulius Skvernelis ir aš tame nedalyvaučiau. Tai yra juokinga.“

Lietuvos liberalų sąjūdis taip pat jau susirinko laukti rinkimų į Seimą rezultatų: