Kaip Eltai sakė J. Džiugelis, su partijų deleguotais atstovais artimiausiu metu planuojama pradėti konsultacijas dėl tokio susitarimo projekto parengimo.

„Manau, kad tai būtų labai svarbus dokumentas, nes sudėtinga šalies demografinė situacija kelia grėsmę ir nacionaliniam saugumui. Tai vienas iš esminių iššūkių valstybei. Depopuliacija ir spartus visuomenės senėjimas jau kelia įtampas, o netolimoje perspektyvoje neigiamos socioekonominės pasekmės dar labiau jausis daugelyje gyvenimo sferų. Ir ši problema palies kiekvieną visuomenės narį“,– sako Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas J. Džiugelis.

Pasak, jo, neigiamas perspektyvas patvirtina ir tyrimai – Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos užsakytas mokslinis tyrimas, STRATA analizės, Europos Komisijos ir Eurostato prognozės. „Problemos sudėtingumas pripažįstamas visuotinai, tačiau tinkamo atsako kol kas nėra“, – sako komiteto pirmininkas.

J. Džiugelis tikisi, kad Lietuvos politinių partijų nacionalinis susitarimas dėl demografijos problemų bus parengtas ir pasirašytas dar šiais metais.

„Lietuva visada sugebėdavo susitelkti, kai jai iškildavo egzistencinė grėsmė. Dėl to tikiu, kad, nepaisant politinių, ideologinių skirtumų, mums pavyks sutarti dėl sprendimų, kurie padės sustabdyti depopuliacijos tendencijas“, – sako Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas J. Džiugelis.

Parlamentas birželio 15 d. priėmė Seimo Ateities komiteto parengtą rezoliuciją „Dėl Lietuvos demografijos politikos ateities“.

Kaip ELTA jau skelbė, šiuo dokumentu Seimas įsipareigojo iki šių metų spalio 1 d. parengti Lietuvos politinių partijų nacionalinį susitarimą dėl demografijos problemų. Jame turėtų būti numatytas priemonių planas ir jo įgyvendinimo finansavimas. Tokio susitarimo parengimą pavesta koordinuoti Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)