Nedidelėje Verėduvos gyvenvietė esančioje Savanorių gatvėje nuo sekmadienio ryto prie kiekvieno namo (iš viso – 12 namų) plėvesuoja trispalvė. Vėliavos plaikstosi net prie tų namelių, kurių šeimininkai prieš šventes skundėsi neturintys pinigų trispalvei nusipirkti.

„Pensininkas Albinas Markeliūnas neseniai tapo neįgaliuoju – jam buvo nupjauta koja. Žmogus guodėsi, kad stinga pinigų vaistams įsigyti, todėl negali nusipirkti vėliavos. Pats nupirkau jam trispalvę, įrengiau laikiklį, kaimynas Gintaras Ramanauskas pagamino kotą. Šią Valstybės dieną pasitinkame kaip ir dera lietuviams – prie kiekvieno gatvės namo plėvesuoja trispalvė“, - savaitraščiui „Alio, Raseiniai“ sakė gatvės seniūnaitis V. Zaksas.

Jis buvo užsibrėžęs, kad vėliavos Valstybės dieną suplėvesuotų visoje Verdėduvoje, bet suprato, jog kol kas tokia užduotis yra nereali.

Paklaustas, kodėl daug žmonių valstybinių švenčių dienomis prie savo namų neiškelia trispalvių, V. Zaksas sakė neabejojantis, jog taip yra dėl skurdaus kaime gyvenančių šeimų biudžeto.

„Yra žmonių, kurie jaučiasi labai nusivylę valstybe ar net jos įskaudinti, tačiau dauguma vėliavų tiesiog nenusiperka – jiems tai nemenkos iškaidos“, - dalijosi pastebėjimais seniūnaitis.

Pasak V. Zakso, kelias pastarąsias savaitęs Raseiniuose esančioje parduotuvėje „Moki veži“ trispalvės buvo pardavinėjamos už 44 litus.

„Paprastai kainuoja 50 litų. Pasinaudodamas proga nupirkau mažesne kaina keliems kaimynams. Kai paskutinį kartą lankiausi toje parduotuvėje, vėliavų jau nebebuvo. Gal žmonės darosi sąmoningesni“, - vylėsi V. Zaksas.

Ji pabrėžė, kad didžiausią patriotiškumo pavyzdį Savanorių gatvėje rodo šaulys Augustas Butkus, kuris trispalvę prie savo namuko kelia nuo pirmųjų nepriklausomybės metų.

73 metų, tačiau stebėtinai žvalus ir tvirtai atrodantis A. Butkus, paklaustas, kodėl, jo nuomone, prie namų nedaug kur iškeliamos vėliavos, svarstė, kad apie patriotiškumą, pareigą valstybei retai rašoma laikraščiuose, mažai kalbama per radiją ir televiziją, todėl ne visi suvokia valstybinių švenčių reikšmę.