Geležiniais rėmais paramstytos figūros po vieną pakuojamos į juodą plėvelę ir stovės „Grindos“ aikštelėje tol, kol valdžia nuspręs, ką su jomis veikti.

Kaip teigia Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus patarėjas Aleksandras Zubriakovas, skulptūros „Grindos“ aikštelėje bus paliktos mažiausiai iki rudens, kai paveldosaugininkai rinksis į posėdį.

„Grindoje“ aikštelėje atsidūrė ir gėlių vazonai, kurie iš pradžių buvo uždėti ant tuščių Žaliojo tilto postamentų. Šiuo metu tiltas liko be papuošimų.

„Iš pradžių uždėjom gėlių vazonus, paskui sakė nukelti. Vėliau pamatė neblogus komentarus DELFI, jau sakė gal reiktų vėl užkelti, bet mes buvome jau nuėmę. Šiaip tai ten nelygu, o vazonai gerokai per maži“, - gėlių vazonų užkėlimo ir nukėlimo priežastis nupasakojo vienas iš „Grindos“ darbuotojų.

Vilniaus meras R. Šimašius sako, kad iš pradžių bus sutvarkyti tilto postamentai, paskui galvojama, kaip juos papuošti. Gali būti, kad nuo rudens ant tilto atsiras arba nuolatinės gėlių klombos, arba šviestuvai.

„Daug kas sakė, kad Žaliasis tiltas be skulptūrų bus tuščias ir nykus. Einu pro šalį - jis tiesiog palengvėjęs. Visai gražus. Kol kas šią savaitę sutvarkysim postamentus. Pirmadienį ten pastatysim gėles. Labai tam tinkamų klombų neturime, bet iki rudens tikrai puoštų. Vėliau, rudenį, galėsime padiskutuoti detaliau. Tačiau greičiausiai siūlysime arba stilių atitinkančias gėlių klombas, arba šviestuvus“, - sako politikas.

Beje, savivaldybės įmonė „Grinda“ savo aikštelėje turi ne tik Žaliojo tilto skulptūras, bet ir „The Beatles“ nario Johno Lennono biustą.

„Mes pas save turime ir J. Lennoną. Norite – parodysiu?“, - klausia įmonės darbuotojas ir nuveda prie žalumoje įkurdinto „The Beatles“ nario biusto, pagaminto iš putplasčio.

DELFI primena, kad Žaliojo tilto skulptūros buvo pradėtos nukelti naktį iš sekmadienio į pirmadienį, pabaigta naktį iš pirmadienio į antradienį. Pirmiausia nukelta skulptūrinė kompozicija „Taikos sargyboje“, paskui – sovietinių darbininkų skulptūros „Pramonė ir statybos“, galiausiai „Žemės ūkis“ ir „Mokslo jaunimas“.

Savivaldybės ūkio ir transporto departamento vadovas Virginijus Pauža aiškino, kad skulptūros buvo nukeliamos naktimis, nes darbams reikėjo uždaryti visą Žaliąjį tiltą, tad būtų sutrikęs visas eismas.

Vilniaus Gedimino techniko universiteto specialistų vertinimu, skulptūrų būklė yra labai prasta, jas reiktų restauruoti, tačiau Vilniaus miesto valdžia neslepia, kad skulptūros nukeltos neribotam laikui ir veikiausiai nebus restauruojamos.

Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba skulptūras yra įtraukusi į Kultūros vertybių registrą, tačiau tikimasi, kad rudenį susirinksianti naujos sudėties taryba persvarstys šį klausimą.

DELFI primena, kad skulptūros „Žemės ūkis“, „Pramonė ir statyba“, „Taikos sargyboje" ir „Mokslo jaunimas“ ant Žaliojo tilto stovėjo nuo 1952 metų.