Seimo narės M. Danielės teigimu, per 41 nėštumo savaitę sveikatos paslaugų aprašuose nėra nei vienos konsultacijos porai dėl galimų emocinių ir psichikos sveikatos sutrikimų, nors jų tikimybė šiuo kritiniu laikotarpiu nemaža (1 iš 5), o moterims, anksčiau turėjusioms psichikos sveikatos sunkumų, tokia tikimybė yra dar didesnė.

„Nėščiosios priežiūros aprašas baigiasi gimdymu, toliau sveriamas, vakcinuojamas ir stebimas tik vaikas, o pagalba mamai apsiriboja konsultacijomis dėl maitinimo. Kai kalbame apie psichikos sveikatą, neturėtume laukti rezonansinių tragedijų tam, kad veiktume“, – sako M. Danielė.

Taip pat bus teikiami pasiūlymai pogimdyvinės priežiūros paslaugoms – visų pirma, siekiant užtikrinti kokybišką kvalifikuotų specialistų priežiūrą ir tinkamiausią darbą su pagimdžiusia moterimi.

„Lietuvoje besilaukiančios moters savijauta tebėra suvokiama tik per kūdikio sveikatą, o kaip jaučiasi pati moteris – nesirūpinama, ji traktuojama tarsi vaikščiojantis inkubatorius. Tai liudija faktas, jog emocinės ir psichinės gerovės užtikrinimas nėra įtvirtintas Sveikatos apsaugos ministerijos tvarkose, reglamentuojančiose priežiūrą pogimdyviniu laikotarpiu“, – pastebi I. Pakarklytė.

Remiantis gerosiomis kitų šalių praktikomis ir ekspertų rekomendacijomis, bus siekiama plėsti ir tęsti šiuolaikiškas sveikatos priežiūros paslaugas po gimdymo, užtikrinti periodinį specialistų lankymąsi bei konsultacijas, kurios leistų įvertinti motinos būklę ir suteikti reikalingą pagalbą ar informaciją.

Tai – tik dalis kompleksinių pokyčių, kuriuos Laisvės frakcijos narės artimiausiu metu pristatys siekiant skirti būtiną dėmesį sistemiškai ignoruojamai motinystės pusei. Parlamentarės akcentuoja, jog kokybiškos psichikos sveikatos gerinimo paslaugos būsimoms ir esamoms mamoms – tiek žmogaus, tiek visuomenės gyvenimo kokybės klausimas, kurį būtina spręsti nedelsiant.

Seimo Laisvės frakcijos narės Morgana Danielė ir Ieva Pakarklytė pranešime spaudai sako, kad šiuo metu motinystės priežiūroje yra milžiniška spraga, kurios kaina – mamų sveikata ar net gyvybė, ką skaudžiai parodė neseniai įvykusi tragedija.

„Viešoje erdvėje dažnai kalbama apie psichikos sveikatos svarbą, tačiau praktikoje kokybiškų ir prieinamų paslaugų stipriai trūksta. Tai ypač akivaizdu kalbant apie moteris nėštumo metu ir laikotarpiu po gimdymo. Čia moters psichikos sveikatos priežiūros net negalima vadinti nepakankama, ji – tiesiog neegzistuojanti“, – teigia I. Pakarklytė.

Siekdamos paspartinti gyvybiškai būtinų paslaugų besilaukiančioms ir pagimdžiusioms moterims kūrimą ir plėtrą, Seimo narės su Motinystę globojančių iniciatyvų sąjunga dar vasaros pradžioje pradėjo vykdyti susitikimus, skirtus įvertinti esamą situaciją bei formuoti pasiūlymus.

Seimo Laisvės frakcijos narės Morgana Danielė ir Ieva Pakarklytė su nevyriausybinių organizacijų atstovais bei ekspertais pirmadienį aptarė priemones, būtinas užtikrinti kokybišką besilaukiančių ir pagimdžiusių moterų psichikos sveikatos priežiūrą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją