Aiškintis Seimo Sveikatos reikalų komitetui teko Sveikatos apsaugos ministerijos Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjui Almantui Kranauskui.

Ministerijos atstovas teigė, kad siūlymas vaikų ugdymo įstaigose sviestą keisti margarinu buvo susijęs su tikslu mažinti vaikų maiste sočiųjų riebalų kiekį. Pasak jo, tas rekomenduojama Europos strategijose.

A. Kranauskas dėstė, kad tokių riebalų šaltinis yra sviestas ir riebi mėsa. Esą riebią mėsą sureglamentuoti sunku, o sviestas draudžiamas Šiaurės šalyse.

„Be mes pasidavėme. (…) Ši nuostata buvo labai kritikuojama žiniasklaidoje“, - sakė A. Kranauskas.

Ministerijos atstovas sulaukė kritikos

Buvęs medikas, Sveikatos reikalų komiteto narys iš valstiečių-žaliųjų frakcijos Darius Kaminskas, teigė, kad brendimo amžiuje nereikėtų bijoti sviesto dėl cholesterolio.

„Amerikoje buvo pasidavę, kad viską reikia nuriebalinti, perėjo ant cukraus. Nutukimo problemas lėmė pridėtinis cukrus, o ne riebalai. Sviesto jauname amžiuje bijoti nereikia“, - sakė D. Kaminskas.

Konservatorius Antanas Matulas, kuris taip pat yra baigęs medicinos studijas, barėsi ant ministerijos specialisto dėl to, kad jis dėl visko kaltina žiniasklaidą.

„Man yra gėda klausyti, kad Jūs tęsiate politiką, kad „mes visada teisūs, o visi kiti kalti“. Dabar žiniasklaida pasirodo kalta, kad parašėte, mano nuomone, nesąmonę“, - kalbėjo A. Matulas, žadėdamas persiųsti naujausius mokslinius straipsnius šia tema.

Valstiečių-žaliųjų frakcijos narys Algimantas Kirkutis kritikavo ministeriją dėl blaškymosi.

„Maistas sudaro 50 proc. sveikatos. O ministerijos atstovas blaškosi. Kažkas parašo straipsnį ir keičiami sprendimai, tai rodo, kad nėra mokslinio pagrindo“, - sakė A. Kirkutis.

Kaip DELFI jau rašė, pastarąjį mėnesį netilo aršios diskusijos: Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) siūlė nuo rugsėjo vaikų ugdymo įstaigose sviestą keisti margarinu. Tam kategoriškai priešinosi šalies medikai, visuomenei šis sprendimas irgi atrodė nesuvokiamas.

Trečiadienio rytą ministras Aurelijus Veryga pasirašė įsakymą, kuriuo keičiamas vaikų maitinimo tvarkos aprašas. Jame atsisakoma ankstesnės ir daug diskusijų sukėlusios rekomendacijos sviestą keisti margarinu, organizuojant vaikų maitinimą ugdymo įstaigose.