Kreipimesi prezidentui pareigūnų bendruomenė iškėlė abejones, ar tikrai dabar laikas reorganizuoti VST, prijungiant prie Policijos departamento ir tokiu būdu faktiškai ją panaikinant.

Anot LPPS pirmininkės Romos Katinienės, per laikotarpį, kai VST prijungimo prie Policijos klausimas buvo nagrinėjamas tiek viešojoje erdvėje, tiek Seimo salėse, pareigūnai pasigedo prezidentūros dėmesio ir pozicijos.

„Neabejojame, kad šalies prezidentas žino šią problemą, todėl labai laukiame jo, kaip valstybės vadovo, Vyriausiojo valstybės ginkluotųjų pajėgų vado, viešos pozicijos šiuo klausimu“, – teigė R. Katinienė.

Kaip sakė LPPS pirmininkė, jeigu didelės VST pareigūnų dalies pasitraukimas iš tarnybos, jei projektas būtų priimtas, neatrodo grėsmingas, tuomet arba politikai neįvertina pakankamai objektyviai viso proceso, arba eilinį kartą priima sprendimus manydami, kad situacija kažkaip išsispręs savaime.

„Situacija savaime neišsispręs. Mes turėsime didžiulę problemą, nes specifinį darbą išmanantys ir parengti ypatingiems atvejams pareigūnai paliks tarnybą, o tai susilpnins ne tik VST, bet ir ginkluotąsias šalies pajėgas, kurių dalimi, karo atveju, tampa šios tarnybos pareigūnai“, – sakė ir LRITĮPS pirmininkas K. Pauliukas.

Anot profsąjungų, antradienį parlamentas turėjo svarstyti projektą dėl VST prijungimo prie policijos. Tačiau šio klausimo svarstymas buvo atidėtas, kol Teisės ir teisėtvarkos komitetas gaus Mykolo Romerio universiteto mokslininkų teisinio reguliavimo poveikio vertinimą.

ELTA primena, kad VRM teikiamais įstatymo projektais siūloma reorganizuoti policijos veiklą – palikti tik 5 apygardų vyriausiuosius komisariatus (Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių ir Vilniaus), o Policijos departamento pavadinimą keisti į „Lietuvos policiją“. Papildomai būtų steigiami keturi policijos komisariatai – Marijampolės m., Tauragės raj., Utenos raj. ir Alytaus m. ir raj. savivaldybių teritorijai prižiūrėti.

Taip pat siūloma VST integruoti į policijos struktūras, paliekant tarnybai atskiro juridinio asmens statusą. Tarnybos savininko teises ir pareigas įgyvendintų policijos generalinis komisaras.

Pokyčius numatoma įgyvendinti etapais – nuostatos, susijusios su VST integravimu į policijos sistemą įsigaliotų nuo 2024 m. kovo 1 d., o administraciniai pokyčiais policijoje – nuo 2024 m. liepos 1 d.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją