Šioje byloje nukentėjusiais pripažinti 27 žmonės, 23 iš jų – Viešojo saugumo tarnybos (VST) ir policijos pareigūnai.

Sklandžiai pradėti nagrinėjimą ir vėl buvo sudėtinga, pusvalandžio prireikė išsiaiškinti, kas šiandien iš 87 kaltinamųjų atvyko į posėdį.

Vienas jų – Lukas Dolotovas, prisijungė nuotoliniu būdu. Anksčiau teisme jis išvis nesirodė. Vyras aiškino, kad negalėjo atvykti dėl darbo, tačiau teisėjas jam priminė, kad posėdžiai – šventas reikalas, o už jų nelankymą laukia griežtos pasekmės.

„Jūs perspėjamas, jei kitą savaitę neatvyksite į posėdį, bus sprendžiama dėl jūsų suėmimo, – įspėjo jį teisėjas Jeugenijus Jaglinskis ir pridūrė – Jokių komandiruočių!“

Bandant pradėti posėdį, išstojo kaltinamasis Antanas Norvydas, pareiškęs, kad turi prašymą. Teisėjai nelabai norėjo jo išklausyti – jie jau atmetė dešimtis teisiamųjų prašymų, kurie dažniausiai kartojasi, o juos spręsti užima laiko, todėl stoja visas procesas.

Visgi galiausiai kaltinamajam jie leido pasisakyti, o jis skėlė kalbą apie tai, esą teisėjas Mindaugas Striaukas apsimelavo.

„Viena kartą jis pasakė, kad vaizdo įrašai byloje suskirstyti epizodais. O po to jis sakė: aš to nesakiau. Tai reiškia, žmogus meluoja, ar jūs taip nemanot?“ – pareiškė A. Norvydas.

„Norėčiau, kad arba jis turėtų vyriškumo kelnėse ir pats nusišalintų, arba būtų nušalintas!“, – prašė kaltinamasis.

„Prašyčiau pagarbos teismui, – į tokį prašymą atkirto M. Striaukas. – Nes ribos gali būti peržengtos. Savo vyriškumus kelnėse prašau pasilaikyti sau.“

Teisėjų kolegija po to pusvalandį nagrinėjo nušalinimą ir nutarė prašymą atmesti.

„Ypatingai pavojinga situacija“

Policijos tyrėju dirbantis nukentėjusysis pasakojo, kad atvyko prie Seimo maždaug pusę aštuonių vakaro, kai minia jau buvo apsupusi parlamento pastatą.

„Minia nevykdė reikalavimų skirstytis, darėsi vis agresyvesni, – sakė pareigūnas. – Asmenys buvo atstumti nuo Seimo panaudojus fizinę jėgą, jie vis tiek nenurimo, nesiskirstė, nevykdė reikalavimų. Minia tapo vis agresyvesnė, ėmė mėtyti akmenis, šūkavo, rėkavo, trikdė viešąją tvarką.“

Kai į pagalbą atvyko VST pajėgos, minia dar labiau įsiaudrino, pradėjo šūkauti, švilpti, mėtyti akmenis ir šiukšles.

„Jie bandė išdaužti Seimo langus, apgadinti policijos automobilius ir sužaloti pačius pareigūnus“, – konstatavo jis.

Pasak pareigūno, kai minia buvo atitraukta nuo Seimo, jie pastebėjo vieną iš riaušininkų, kuris ragino kitus mėtyti akmenis ir pats tą aktyviai darė. Veidą marškinėliai užsidengusį vyrą jie nusprendė sulaikyti.

„Asmuo, supratęs, kad bus sulaikytas, bėgo nuo mūsų. Jis pats nukrito užkliuvęs už grandinės stovėjimo aikštelėje. Bandant sulaikyti asmenį, nugaroje pajutau stiprų fizinį skausmą, man pagaliu buvo suduota į nugarą. Nemačiau, kas sudavė. Po šių veiksmų pamatėme, kad mus apsupo gausi minia, pradėjo mus stumdyti, bandė sužaloti, todėl buvome priversti atsitraukti, kad išvengtume didesnių sužalojimų. Buvo ypatingai pavojinga situacija“, – pasakojo pareigūnas.

Teko atlaikyti tardymą


Pareigūnui baigus kalbėti, prasidėjo tai, ką galima būtų pavadinti tardymu: progą užduoti klausimus gavo kaltinamieji ir jų advokatai.

„Sakėte, kad atvyko riaušių policija. Kas tai – riaušių policija?“ – klausinėjo vienas advokatas.

„Viešojo saugumo tarnyba“, – atsakė pareigūnas.

„ Ar jūs turėjote „Body“ kamerą? Ar ji veikė? Kur yra vaizdo įrašai?“, – tęsė advokatas.

„Aš nekompetentingas atsakyti, kur yra įrašai“, – atsakė policininkas.

„Sakėte, kad pajutote skausmą, kai jums davė iš nugaros su pagaliu. Sakykite, ar neperšaunama liemenė sulaiko ir kulkas, ar ir pagalių smūgius?“, – klausė kitas gynėjas.

„Neperšaunama liemenė sulaiko kulkas, bet jei kalbėtume apie sudavimą pagaliu ar peiliu, ji to neatlaiko. Ji sumažina skausmą, bet kadangi smūgis buvo ganėtinai stiprus, skausmą jutau“, – atsakė pareigūnas.

Tokių ir panašių klausimų policininkas turėjo atsakyti dešimtis. Jis buvo priverstas vardinti, kokią ekipuotę su savimi turėjo riaušių dieną, kur dirba, kaip atrodė minia ir panašiai. Dalis klausimų kartojosi.

„Advokate, reikia nemiegoti, aš jau klausiau, kur ir kaip buvo smūgiuota. Norit kito atsakymo – negausit. Tų pačių klausimų užduoti negalima“, - vieną iš advokatų perspėjo teisėjas M. Striaukas.

Pareigūnas negalėjo tiksliai prisiminti, kokie įžeidimai skriejo jo atžvilgiu, tačiau paminėjo, kad riaušininkai, be kita ko, rodė ir vidurinį pirštą.

„Kas yra vidurinis pirštas, ar galite parodyti? - pradėjo klausinėti vienas advokatas. - Ar vidurinį pirštą rodė pakelta ar nuleista ranka. Ar tas veiksmas rodytas viena ranka, ar dviejų rankų sąveika. Ar galėtumėte identifikuoti, kas tai padarė?“

Kaltinamųjų pasisakymai buvo dar įdomesni, vienas, gavęs progą užduoti klausimą, tiesiog ėmė aiškinti, kad niekas jo nesulaikė. Kitas bandė pareigūnui įrodyti, jog jo liemenė – ne neperšaunama, o priešsmūginė.

„Laba diena, Antanas Kandrotas. Ar galite teismui paaiškinti, kodėl atėjote su ginklu į teismo posėdį?“ - klausė kaltinamasis, bet teisėja jį nutraukė ir liepė uždavinėti tik su byla susijusius klausimus.

„Ar gavote apdovanojimą iš Bilotaitės už kažką po kelių dienų“, - klausė Celofanas.

„O kaip tai susiję su riaušėmis? - atsakė pareigūnas, o tuomet įsiterpė ir teisėjas. - Šis klausimas šalintinas.“

„Tai laba susiję! - atkirto Celofanas. - Pas jus tik suderinti klausimai?“

Sprogmenį numetė po kojomis

Viešojo saugumo tarnybos pareigūnė Paulina Gelčytė prisiminė, kad riaušių vakarą buvo namuose Kaune, kai maždaug 18 val. 30 min. į telefoną gavo žinutę apie prie Seimo vykstančius neramumus. Mergina skubiai išvyko į dislokacijos vietą Kaune, ten apsiginklavo ir su kolegomis pajudėjo link sostinės.

Maždaug 23 val. apsirengę antiriaušinius komplektus pareigūnai stojo prieš minią ir laukė nurodymų, juos gavo tik po maždaug dviejų valandų.

Per tą laiką pareigūnai turėjo išklausyti įžeidimus jų atžvilgiu, atlaikyti į juos mėtomus akmenis ir šiukšles.

„Iš mano penketuko vado buvo duotas nurodymas išskaidyti minią. Kelis kartus įspėjus žmones pasitraukti, išsiskirstyti, jie neklausė, po trečio karto pradėtas žmonių išskaidymas, – prisiminė pareigūnė. – Buvome paėję gal porą metrų ir man iš dešinės pusės pamačiau dūmus. Pajutau smūgį, sprogimą. Pajaučiau dešinės kojos skausmą, lyg kas nors nudegintų. Bet kadangi buvo įtampa, stresas, adrenalinas, vykdėme užduotį toliau.“

Per sprogimą buvo sužalota pareigūnės dešinė koja, bet į ligoninę ji kreipėsi tik po to, kai riaušės buvo numalšintos.

Delfi primena, kad 2021 m. rugpjūčio 10-ąją įvykusių riaušių organizavimu kaltinimai pateikti Astrai Genovaitei Astrauskei.

Už riaušių organizavimą, pagal BK 283 str., gresia laisvės atėmimas iki 6 metų, o už dalyvavimą jose - areštas arba laisvės atėmimas iki 5 metų.

Dėl kalbų nuo scenos kaltinimai pateikti ir pagal BK 122 str., čia numatyta atsakomybė už viešus raginimus smurtu pažeisti Lietuvos suverenitetą.

Taip pat kai kurie kaltinamieji teisiami dėl neteisėto disponavimo šaunamaisiais ir šaltaisiais ginklais, narkotikais, mokėjimo priemon bei dokumentu. Dalis nelegalių daiktų rasta tyrimo metu, apsilankius įtariamųjų namuose.

Nukentėjusiaisiais pripažinti 27 asmenys, kurių 23 – policijos ir Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai.

Byloje kaltinami: Arturas Točilovas (Artur Točilov), Arnoldas Radzevičius, Žydrūnas Kamarovas, Jevgenijus Ivanovas (Jevgenij Ivanov), Audrius Kavaliauskas, Dominykas Ščeglovas, Gediminas Chaidakevičius, Karolis Pašilis, Kristina Baranovskienė, Mindaugas Genevičius, Saulius Vanagas, Oksana Pročkailo, Lukas Dolotovas, Vadimas Jalago, Rimas Mockus, Mindaugas Gudelis, Dmitrijus Kovaliovas (Dmitrij Kovaliov), Aurelijus Duoblys, Arūnas Slonkus, Imantas Alijevas, Mindaugas Jurkevičius, Tomas Janušauskas, Valdas Romas, Stanislavas Gaidulevičius (Stanislav Gaidulevič), Dovydas Kubričenka, Artūras Petrovskis, Jaroslavas Zareckis (Jaroslav Zareckij), Mantas Račkauskas, Vygantas Petkus, Mantas Stanionis, Erika Andriukaitienė, Vaclavas Kiselis (Vaclav Kisel), Mantas Čereškevičius, Haroldas Pasvenskas, Laurynas Jocys, Mindaugas Vasiliauskas, Artūras Rimša, Gvidijus Repšys, Sigita Repšytė, Rolandas Strež, Arnoldas Adomaitis, Arnoldas Kriskis, Vidmantas Venckus, Tomas Pūtys, Almantas Bimba, Robertas Polubinskis (Robert Polubinskij), Laura Leščinskaitė, Mariušas Kovalevskis (Mariuš Kovalevskij), Aretas Voslys, Aurimas Gudelaitis, Haroldas Tolvaiša, Arūnas Stungurys, Žydrūnas Patašius, Žydrūnas Ravinis, Edmundas Strukovskis (Edmund Strukovskij), Vladislavas Derkačius (Vladislav Derkač), Sajatas Tomejanas (Sajat Tomejan), Raimondas Šakalys, Kęstutis Razulis, Edita Bernotaitė, Edvinas Skulmis, Dmitrijus Vinogradovas (Dmitrij Vinogradov), Darius Birbalas, Dariušas Jurgilevičius (Dariuš Jurgilevič), Andrejus Lobovas, Antanas Kandrotas, Igor Siubarov, Arnoldas Misiūnas, Antanas Norvydas, Žydrius Bernotas, Antonas Matiukovas (Anton Matiukov), Karolis Jonikas, Eitvydas Galvydis, Arvydas Jasaitis, Karolis Cieminis, Viktoras Matesovičius, Adelina Sabaliauskaitė, Nerijus Stripeikis, Dainius Sobčukas, Giedrius Panka, Aleksandras Tarasenko (Aleksandr Tarasenko), Pavel Tarasenko, Mindaugas Slonkus, Vidas Mickevičius, Augustina Mieldažienė, Kęstutis Dėdinas, Astra Genovaitė Astrauskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)