Nupjauti galvą, nužudyti, išniekinti ir kitaip susidoroti grasinimų yra gavęs dažnas Panevėžio teisėsaugos pareigūnas. Kai kurie jų pripažįsta į tokias rašliavas iš kalėjimų nė nebekreipiantys dėmesio ir laiškus pasiunčiantys į šiukšlinę.


Veikiausiai to tikėjosi ir trys kaliniai, grasinę Panevėžio prokurorei ir reikalavę dešimčių tūkstančių eurų. Prokurorė kreipėsi į kolegas – ir rašliavų autoriams teismas gyvenimą už grotų pratęsė dar keleriems metams.

Panevėžio apygardos teismas už turto prievartavimą ukmergiškį 30-ies metų Romą Mickevičių nuteisė dvejiems metams ir dviem mėnesiams, jo bendrą 31-erių Edgarą Savicką – dvejiems metams ir keturiems mėnesiams kalėjimo. Abu nuteistieji už anksčiau įvykdytus nusikaltimus šiuo metu bausmę atlieka Alytaus pataisos namuose. Trečiasis grasinęs prokurorei ir taip siekęs pasipelnyti klaipėdietis 35-erių Tomas Gindulis pelnė ketverius metus nelaisvės. Jam kalėjimo duonos skonis taip pat jau gerai žinomas. Už ankstesnius nusikaltimus T. Gindulis kali Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime.

Teismui subendrinus naujai paskirtąsias ir neatliktas bausmes, visi trys jau etatiniais tapę kaliniai valdišką duoną valgys dar labai ilgai. R. Mickevičiui kalėti liko 9 metai 10 mėnesių, E. Savickas kalinio duoną valgys dar 14 metų 9 mėnesius, o T. Ginduliui laisvė atimta 13 metų 10 mėnesių.

Kaliniai su stažu

Trijulė verslo planą, kaip užsidirbti būnant už grotų, sukūrė praėjusių metų gruodį, būdami Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato areštinėje. Panevėžio prokurorei sukurptuose laiškuose kaliniai reikalavo į nurodytas banko sąskaitas pervesti solidžias pinigų sumas – iš viso per 36 tūkst. eurų.

Didžiausią apetitą parodė T. Gindulis, reikalavęs 25 tūkst. eurų. R. Mickevičiui užteko 5 tūkst., E. Savickas reikalavo pinigų dviem valiutomis – 5 tūkst. eurų ir 4 tūkst. litų.
Prokurorė buvo gąsdinama, jei neperves pinigų iki nurodytos datos, bus apvogtas jos butas, atimtas telefonas, susidorota su jos šeimos nariais, o pati išniekinta ir nužudyta. Laiškų turinys atmieštas gausybe kalinių grasinimų ir aibe necenzūrinių žodžių.

E. Savickas sugebėjo sukurpti net du tokius laiškus, jo bendrai apsiribojo po vieną.
Visi trys kaltinamieji nė neslėpė grasinę teisėsaugos pareigūnei ir puikiai supratę tokios veiklos pasekmes. Prieš teismą stojęs R. Mickevičius netgi atvirai pareiškė nesigailintis gąsdinęs prokurorę ir netgi ateityje žadantis užsiimti tokiu „verslu“. Jie pripažino nesitikėję, kad prokurorė pakibsianti ant jų kabliuko ir jų reikalavimus išpildysianti.

Nors nuteistieji turto prievartautojai tik įžengę į ketvirtą dešimtį, visi trys jau turi ilgametės kalinio patirties. T. Gindulis anksčiau teistas 24 kartus, E. Savickas – 28, ir teismo jau pripažintas recidyvistu. Trijulės rekordininkas R. Mickevičius teistas net 33 kartus.

Grasinimai teisėjų nebegąsdina

Iš anapus grotų atsiunčiami grasinantys laiškai jau nebestebina teisėsaugos pareigūnų. Prieš trejetą metų grasinimų ir reikalavimų sumokėti po 5 tūkst. litų iš laisvės atėmimo bausmes atliekančių nuteistųjų buvo sulaukusios dvi Panevėžio teisėjos.

Vienai jų grasinantį laišką kito kalinio vardu siuntęs R. Mickevičius, tuomet kalėjęs Marijampolės pataisos namuose, grasino susidoroti su ja ir jos šeimos nariais, jei teisėja neatsiųsianti 5 tūkst. litų.

Dar kartą R. Mickevičiaus fantazija išsiliejo po pusmečio, kai laukdamas nuosprendžio Šiaulių tardymo izoliatoriuje kartu su T. Ginduliu sukurpė panašų laišką kitai panevėžietei teisėjai. Su ja taip pat grasinta susidoroti, jei per dešimt dienų nesulauksiantys 5 tūkst. litų. Kad teisėją labiau įbaugintų, kaliniai rašė krauju ir dar nupiešė pervertą širdį.

Ir tąkart teisme R. Mickevičius su T. Ginduliu savo kaltę pripažino, bet dėl kvailų laiškų teisėjoms nesigailėjo. R. Mickevičius ne kartą buvo teistas ir dėl grasinimų kitiems šalies teisėsaugos pareigūnams.

Grasinančių laiškų yra sulaukusi ir Panevėžio apylinkės teismo pirmininkė Rita Dambrauskaitė. Teisėja neslepia, kad ir iš jos buvo reikalaujama pinigų gąsdinant nupjauti galvą. Į tokius grasinimus R. Dambrauskaitė sako rimtai nežiūrinti.

„Visus tokius laiškus metu į šiukšlių dėžę. Realiai grasinantis asmuo laiško nepasirašytų. Be to, teisėjo jau toks darbas, kad nežinai, kur ir kas gali pasekti. Bet jei tokį pasirinkai, susitaikai su rizika ir pavojumi“, – sako R. Dambrauskaitė.

Jos nuomone, įkalinimo įstaigose kvailus laiškus kurpiantys kaliniai dažnai net nepažįsta ir nėra turėję nieko bendro su jų adresatu. Tokių rašliavų autoriai taip siekia suvesti sąskaitas su kitais kaliniais bandydami patekti į jų įkalinimo įstaigas. Neretai grasinantys laiškai už grotų kurpiami tiesiog pramogaujant arba siekiant dėmesio.