„Šių metų biudžete pareigūnams skirta beveik pusė milijardo eurų. Tai yra beveik pusė viso vidaus reikalų sistemos biudžeto. Šį pokytį lėmė nuo Naujųjų įsigaliojęs naujos redakcijos Vidaus tarnybos statutas“, – žurnalistams spaudos konferencijoje ketvirtadienį teigė vidaus reikalų ministrė.

„Skirtas didesnis finansavimas iš valstybės biudžeto dar nėra viskas. Svarbu, kad jis būtų tinkamai paskirstomas ir panaudojamas. Ši atsakomybė gula ant įstaigų vadovų pečių“, – sakė A. Bilotaitė.

Kaip skelbia VRM, atlygio didėjimą pareigūnams lėmė Vidaus tarnybos statuto pakeitimai ir patvirtintos naujos statutinių įstaigų darbo apmokėjimo sistemos.

Policijos biudžete Vidaus tarnybos statuto įgyvendinimui skirta 14 mln. eurų

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla pastebėjo, kad šiais metais tarnybos biudžetas buvo padidintas 22 mln. eurų, kurių 14 mln. skirti Vidaus tarnybos statuto įgyvendinimui ir pareigūnų algų kėlimui.

Kiek vidutiniškai augs policininkų atlygis, dar kol kas sunku atsakyti, pastebėjo komisaras. Jo teigimu, konkrečius duomenis bus galima pateikti kitą savaitę, kai pareigūnus pasieks pirmieji atlyginimai už 2024 m. sausį.

Visgi, R. Požėla įvardijo eilę dedamųjų, kuriomis keliami atlyginimai.

„Nuo sausio 1 d. dėl padidėjusios skaičiavimo bazės ir nuo jos kitų priedų, priemokų ir apmokėjimo skaičiavimo bei dėl pareiginės algos koeficiento apvalinimo, visiems pareigūnams darbo užmokestis didėja vidutiniškai 29 eurais „į rankas“, – spaudos konferencijos metu sakė R. Požėla.

„Dėl padidėjusios minimalios algos, darbo užmokestis didėja 1159 pareigūnams – tai yra 16 proc. mūsų pareigūnų. Vidutiniškai – 47 eurai“, – tęsė jis.

Algos augs ir dėl naujo darbo apmokėjimo sistemos įsigaliojimo – maždaug 3 tūkst. pareigūnų atlyginimai ūgtelės vidutiniškai 49 eurais.

Be to, sostinėje dirbantiems policininkams numatyti ir išskirtiniai priedai.

„Nuo sausio 1 d., Vilniuje tarnaujantiems specializuotų policijos įstaigų ir Policijos departamento pareigūnams – tai 620 pareigūnų – pradėta mokėti sostinės priemoka. „Į rankas“ – 50 eurų kas mėnesį“, – detalizavo jis.

Galiausiai, pranešė R. Požėla, dar maždaug 750 pareigūnų algos kils ir nuo balandžio – atsižvelgiant į kasmetinį vertinimą, vidutiniškai numatomas 85 eurų į rankas atlyginimo augimas.

„Gali būti tokia situacija, kad vienas pareigūnas gali pereiti per visas pozicijas ir iš tų pozicijų susirinkti papildomą darbo užmokestį“, – apibendrino R. Požėla.

Minimalus atlyginimas stažo neturintiems VSAT pareigūnams – 1030 eurų „į rankas“

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vado Rustamo Liubajevo teigimu, pirminiais duomenimis šios įstaigos pareigūnų atlyginimas vidutiniškai augs 130 eurų „į rankas“. Jis pabrėžė, kad tikslią informaciją VSAT pateiks po to, kai įvertins, ar skaičiavimuose nebuvo padaryta klaidų.

„Prognozuojame, kad tas augimas po eilinių vertinimų turėtų sudaryti apie 130 eurų kiekvienam pareigūnui. Priklausomai nuo konkrečios situacijos, atlyginimas pareigūnui gali didėti nuo 30 eurų iki 250 eurų, kartais net ir daugiau“, – kalbėjo R. Liubajevas.

Pasak jo, nuo šių metų stažo neturintiems VSAT pareigūnams minimalus atlyginimas „į rankas“ sudarytų 1030 eurų.

„Šiais metais pradedantis VSAT pareigūnas, kuris neturi stažo ir kitų socialinių garantijų, „į rankas“ turėtų gauti apie 1030 eurų. Atitinkamai, priklausomai nuo pareigūno kategorijos tokie atlyginimai gali būti ir 1090 eurų vidutinės grandies pareigūnams ir t.t.“ – sakė VSAT vadas.

PAGD pareigūnų užmokesčiui – papildomi 7 mln. eurų

Tuo metu Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) pareigūnų atlyginimai šiemet didėjo beveik 7 mln. eurų, nuo 12 iki kelių šimtų eurų pareigūnui „į rankas“.

„Daliai pareigūnų atlyginimai pakilo vien dėl to, kad pasikeitė įstatymas. (...) Tie, kurie turėjo minimalius atlyginimo koeficientus – tokių pas mus buvo 523, jiems atlyginimai automatiškai pakilo atnaujinus minimalų koeficientą. Tiems pareigūnams kilimas buvo nuo 12 eurų „į rankas“ iki 315 eurų, priklausomai nuo to, ar jis turėjo patį minimumą, taip pat stažo ir kitų vertinimų“, – žurnalistams teigė S. Greičius.

Pasak jo, kitai daliai PAGD pareigūnų, kuriems atlyginimas numatomas ne pagal įstatymą, atlyginimai didėjo kiek mažesniu atotrūkiu.

„Pareigūnams, kuriems atlyginimas numatomas ne pagal įstatymą ir kur reikėjo tą darbo apmokėjimo sistemą nusistatyti mums patiems, (...) tai pagal mūsų sistemą atlyginimas kilo absoliučiai visiems šiems 3457 pareigūnams. Kilimas svyravo nuo 30 iki 103 eurų“, – aiškino PAGD direktorius.

„Kasmetiniams įvertinimams pasilikome tik 3 proc. biudžeto – kad tai gautų tik tie, kas jau bus tikrai labai nusipelnę“, – pažymėjo S. Greičius.

FNTT vadovas: pasistengėme, kad atlyginimo pakėlimą pajaustų visi

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Rolandas Kiškis savo ruožtu įvardijo, kaip keisis jo vadovaujamos institucijos darbuotojų atlyginimai. Jo teigimu, statutiniai pareigūnai „į rankas“ gaus vidutiniškai 92 eurais daugiau, karjeros valstybės tarnautojai – maždaug 19 eurų daugiau, o dirbantiems pagal sutartį – 43 eurais daugiau.

„Pasistengėme, kad pakėlimą pajaustų visi – priklausomai nuo darbuotojo stažo. Skaičiais gali būti įvairiai – kažkam, jeigu neseniai dirba, tai 5 eurų padidėjimas, kažkam (...) ir iki 300 eurų, kai kuriems ir iki 400 eurų „į rankas“, – sakė R. Kiškis.

VST pareigūnams atlyginimas kils vidutiniškai 100 eurų „į rankas“

Viešojo saugumo tarnybos (VST) vado Arūno Paulausko teigimu, VST pareigūnams atlyginimai vidutiniškai kils 100 eurų „į rankas“.

„Atlyginimai vidutiniškai kils 100 eurų „į rankas“. Yra vienetinis atvejis, kai vienam pareigūnui atlyginimas kilo tik 10 eurų, tačiau yra pareigūnų, kuriems kils ir 300 eurų „į rankas“. Labai priklauso nuo to, kokį atlyginimą pareigūnas gavo prieš tai. Pagal darbo užmokesčio politiką (priklauso – ELTA) ir kokį darbą dirba, kokią specializaciją jis yra pasirinkęs“, – kalbėjo tarnybos vadas.

Didžiausią finansinį augimą pajus tie pareigūnai, kurie dirba daug įgūdžių ir atsakomybės reikalaujantį darbą, nurodo A. Paulauskas.

Visose vidaus tarnybos sistemos statutinėse įstaigose dirba per 18 tūkst. pareigūnų. Bendras neužimtų pareigūnų pareigybių skaičius sudaro apie 16 proc. nuo įsteigtų pareigybių.

ELTA primena, jog Vidaus tarnybos statutas, nepaisant pareigūnų prieštaravimų ir protestų, buvo priimtas pernai gruodį.

Priėmus įstatymo pataisas keitėsi pareiginės algos apskaičiavimas – taikomas naujas bazinis dydis, siekiantis 1785,4 euro. Taip pat pareigūnams įstatymu suteikta galimybė derėtis dėl apmokėjimo sistemos kolektyvinėmis sutartimis. Jeigu tokios sutarties nėra, apmokėjimo sistemas tvirtins centrinių statutinių įstaigų vadovai.

Įstatymo pakeitimais taip pat sumažinti priedai už stažą valstybės tarnyboje – nuo maksimalios 30 proc. iki 20 proc. pareiginės algos. Didesnius priedus už stažą šiuo metu gaunantiems pareigūnams jie nebus mažinami. Stažas taip pat tapo vienu iš esminių kriterijų, nustatant pareiginės algos dydžius.

Be to, įtvirtinti pokyčiai, susiję su pareigūnų perkėlimo tvarka – esant būtinybei pareigūnas gali būti perkeliamas darbui į kitą vietovę 3 mėnesių laikotarpiui. Visgi numatyta, jog bendras pareigūno perkėlimo į kitas pareigas laikotarpis per 3 jo tarnybos metus negalės viršyti pusmečio.

Įstatymo projektu taip pat sumažintas pareigybių grupių skaičius – nuo 15 iki 10, dėl ko, iniciatorių teigimu, bus nustatyta aiškesnė pareigybių sistema bei hierarchija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)