„Jaunimas kapų lankyti nenori, čia jo beveik nebūna. Užtat girdėjau, Palangos viešbučiai dabar pilni“, – kalbėdama su Delfi sakė ten pat prekiaujanti Audronė.

Pastebėjus, kad jauni žmonės turbūt mieliau švenčia Heloviną, o ne laisvas dienas leidžia minėdami Vėlines, pašnekovė pritaria: „Būtent, o ką aš galiu padaryti, mada yra mada, iš užsienio atėjusi.“

Paklausta apie tai, kokias naujas tendencijas pastebi tarp kapinių lankytoju per šiemet, moteris sako, kad dabar, priešingai nei anksčiau, stipriai mažėja dirbtinių gėlių poreikis.

„Daugiau žmonių mėgsta imti iš sausų gėlių puokštes negu dirbtines. Natūraliai, kukliai, lietuviškai. Anksčiau tiek prikraudavo puodų su chrizantemom, o dabar deda pavienę gėlytę. – sako ji, o paklausta, kas tai lemia, pasvarsto. – Galų gale, dabar visur madinga ekologija, tai ką aš žinau, gal taupymas, gal ekologija.“

Kalbėdama apie kainas, ji sako, kad šiemet teko viską šiek tiek pabranginti, tačiau kas bus populiaru tarp lietuvių, atspėti sudėtinga.

„Pernai viržiai buvo gerai perkami, šiemet, nežinau kodėl, bet viržių nenori. Tai kainos jų ir nepakelsi. Rinka čia diktuoja kainas, ne mes, kas geriau eina, tą brangiau parduodi, – sakė ji ir priduria. – Bet verslas daug silpnesnis.“

Žvakutės, pasak jos, prie kapinių kainuoja brangokai – mažiausios po eurą, didžiausio ir po 5 eurus, kone dvigubai brangiau nei parduotuvėse.

„Gudrūs žmonės prekybos centruose žvakutes nusiperka, – šypteli pašnekovė. – Bet nuperka ir čia, kas nespėja nusipirkti ar labai skuba.“

Kitos kalbintos pardavėjos Genovaitės teigimu, situacija šiuo metu labai bloga, o klientų akivaizdžiai sumažėję.

„O jūs žinote, kokia ekonominė situacija šiuo metu? Kvailas klausimas, man atrodo ir taip aišku. Kai kefyras kainuoja du eurys, negi ateis bobutė ir pirks tą mano puokštelę“, – kalbėjo ji.

Puokšteles iš įvairių žolynėlių ir gėlių Genovaitė daro pati, todėl ir jos rankų darbo mano kūrinių kainos – atitinkamos, svyruoja nuo 8 iki 14 eurų.

„Aš noriu išsiparduoti. Bet kas pirks gėles, kai tiek kainuoja duona, sviestas, dabar šildymas, elektra, benzinas“, – sako pašnekovė ir priduria, kad daug geriau buvo Sovietų Sąjungoje, tada gavo ir vieno kambario butą, ir sodą Rokantiškėse, kurį pardavusi pakeliavo po pasaulį.

Pačiose kapinėse pirmadienį žmonių gausu, vieni tvarko žemę, kiti valo plyteles, kuriomis dengti kapai. Tiesa, tarp lankytojų, kaip ir pastebėjo Audronė – nė vieno jauno žmogaus, išskyrus vaikus, atėjusius čia su seneliais ar tėvais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)