Tai numatantį pasiūlymą Seime svarstomam Krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatymo pakeitimo projektui įregistravo Seimo Neįgaliųjų teisių komisijos pirmininkė Monika Ošmianskienė.

Į šį įstatymą ji siūlo perkelti Darbo kodekse numatytas socialines garantijas dėl papildomų poilsio dienų.

„Neperkėlus visų Darbo kodekse (...) numatytų lengvatų atsirastų diskriminacija vaikus su negalia auginančių tėvų atžvilgiu. Vaikai su negalia turi daugiau poreikių, juos auginantys tėvai susiduria su papildomais iššūkiais, o profesinės karo tarnybos kariai – ne išimtis“, – savo pasiūlymą argumentuoja parlamentarė M. Ošmianskienė.

Seimas po pateikimo yra pritaręs įstatymo pataisai, siūlančiai ir vieną vaiką iki dvylikos metų auginantiems profesinės karo tarnybos kariams suteikti vieną papildomą poilsio dieną per tris mėnesius (arba sutrumpinti darbo laiką aštuoniomis valandomis per tris mėnesius).

Krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatymo pataisą Seimui pateikusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė sako, kad už šio įstatymo ribų yra kariai, kurie augina vieną vaiką, nes jiems teisė į papildomą darbo dieną ar sutrumpintą darbo laiką šiuo metu nėra numatyta.

Įstatymo pataisą svarstys Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK), Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas (SRDK). Seimo plenarinėje salėje projektas turėtų vėl atsirasti lapkričio 7 d.

Siūloma, kad naujos įstatymo nuostatos įsigaliotų nuo kitų metų sausio 1 d.