Apie neadekvatų vyro elgesį Delfi jau rašėme anksčiau.

Policijos departamentas dar savaitgalį skelbė, kad sunkios būklės kūdikis rastas šeštadienį apie 11 val. prie daugiabučio, jis išmestas per pirmo aukšto langą. Įtariamasis – 1998 m. gimęs vaiko tėvas.

Delfi žiniomis, tiek medikai, tiek policija į butą, kur įvyko tragedija, buvo kviestos ir anksčiau. Šią informaciją patvirtino Klaipėdos apskrities policijos atstovė Andromeda Grauslienė.

„Buvo porą kartų iškvietimai šiuo adresu“, – sakė policijos atstovė.
Ji neatskleidė, dėl ko tiksliai buvo kviečiama pagalba.

Delfi žiniomis, tarnybos kviestos dėl jauno vyro psichikos problemų, jis ne kartą grasino nusižudyti.

Prieš pat išmetant kūdikį jis pats skambino Bendrajam pagalbos centrui, kalbėjo neadekvačiai, fone girdėjosi moters balsas.

Šiuo metu jo sveikata vis dar sutrikusi, vyras negalėjo dalyvauti teismo posėdyje, kur buvo sprendžiamas klausimas dėl jo suėmimo. Teisėjas už akių jį suėmė 14-ai dienų.

„Toks terminas paskirtas kadangi pats įtariamasis dėl sveikatos būklės dalyvauti posėdyje negalėjo. Buvo gauta gydytojo pažyma dėl jo nedalyvavimo posėdyje, – sakė Klaipėdos apylinkės teismo atstovė Monika Vismantė. – Kai jo sveikatos būklė pagerės, bus iš naujo svarstoma dėl jo suėmimo pratęsimo, jau jam dalyvaujant. Kiekvienas turi teisę būti išklausytas“.

Vaikelis buvo pritemusios sąmonės


Kaip rašo portalas lrt.lt, nurodytą adresą tarnybos pasiekė per maždaug 7 minutes.

„Atvykus brigadai, durys iš pradžių nebuvo atidarytos. Paskui vyriškis atidarė duris, moteris buvo išstumta iš buto, o vaikelis buvo išmestas per pirmo aukšto langą. Negalėčiau pasakyti, ar tai įvyko prie greitosios pagalbos, ar tai jau buvo įvykę“, – sakė R. Pocienė.

„Vaikelis buvo pritemusios sąmonės. Jis neverkė. Ar jis buvo muštas prieš tai, negalime pasakyti, bet buvo ant kūnelio stebimos keletas kraujosruvų“, – sakė R. Pocienė.

Paauglystėje nužudė benamį


Prokuratūra anksčiau skelbė, kad įtariamasis E. A. jau kelis kartus teistas, taip pat ir už nužudymą.

Delfi išsiaiškino, kad gyvybę įtariamasis atėmė būdamas 14-os metų, už grotų dėl to atsidūrė 2013 m. ir tik 2021 m. išėjo į laisvę. Kartu su juo nuteistas ir metais vyresnis draugas. Jiedu 2012 m. gruodžio 12-ąją mirtinai uždaužė benamį dėl dviejų cigarečių.

Kaltinamieji stoję prieš teismą tuomet pasakojo nužudymo dieną išgėrę alaus. Įkaušę jie paprašė benamio nupirkti jiems cigarečių.

Šią paslaugą paaugliams jis padarė ne pirmą kartą, už tai benamis iš pakelio paprastai sau pasiimdavo porą cigarečių, bet tąkart paėmė keturias.

Nepilnamečiai dėl to supyko ir sukūrė keršto planą: įsiviliojo vyrą į daugiabučio laiptinę pasiūlę alaus, ten jį be gailesčio suspardė.

Sumuštą vyrą jie paliko, o vėliau grįžo pažiūrėti, kaip jis laikosi. Kai pamatė, kad jis atgavo sąmonę, paaugliai benamiui trenkė dar kelis kartus. Po šių smūgių jis daugiau nebeatsikėlė.

Už žmogžudystę iš chuliganiškų paskatų E. A. skirta 8 metų ir 6 mėnesių įkalinimo bausmė. Ją jis atliko 2021 m.

Bylos medžiagoje užfiksuota, kad E. A. 2011-2012 m. buvo antrus metus paliktas mokytis septintoje. klasėje, pamokų praktiškai nelankė.

„E. A. mokymosi rezultatai buvo prasti dėl pamokų nelankymo ir tingėjimo, su mokytojais buvo įžūlus, ginčydavosi, atsikalbinėdavo, keikdavosi. E. A. motina sūnaus paveikti nepajėgė. E. A. linkęs į delikventišką elgesį (agresyvumą, klastą, nesąžiningumą), valkatavimą, jam labai svarbūs draugai, jų nuomonė, lengvai pasiduoda neigiamai jų įtakai.

E. A. tėvas kontaktų su mokykla vengė, į pedagogų telefonų skambučius neatsiliepdavo arba atsiliepęs šiurkščiai liepdavo jam netrukdyti“, – tokios aplinkybės tada buvo užfiksuotos jo charakteristikoje.

Paminėta, kad jaunuolio motina neinformavusi mokyklos išvyko dirbti į užsienį, palikusi vaiką auginti močiutei.

Išėjęs į laisvę E. A. vėl buvo pakliuvęs į teisėsaugos akiratį, tačiau dėl ko, prokuratūra neatskleidžia.

Šeimai ne kartą teikta pagalba

Apie įvykį LNK eteryje Vidudienio žiniose prieš porą dienų daugiau papasakojo Klaipėdos apskrities vaiko teisių skyriaus vedėja Gintarė Noliūtė.

„Mes neturime informacijos, kas konkrečiai nutiko tuo metu namuose, nes ikiteisminį tyrimą atlieka policijos pareigūnai ir jie aiškinasi situaciją, mes žinome, kad iš tikrųjų iki to atvejo duomenų apie tai, kad galimai galėjo būti naudojamas smurtas prieš nepilnamečius šioje šeimoje, neturėjome“, – sakė specialistė.

Ji tikino, kad šeima specialistams buvo žinoma.

„Šeima mums buvo žinoma. Jai buvo teikiamos paslaugos ir dar yra teikiamos paslaugos, tačiau informacijos apie tai, kad prieš nepilnamečius šeimoje būtų smurtauta, mes tokios informacijos neturime“, – tikina moteris.

Taip pat laidoje paklausta, ar žinoma, kiek tiksliai laiko kūdikis galėjo prabūti lauke ant žolės.

„Į šį klausimą negalėčiau atsakyti, nes duomenų apie tai, kiek kūdikis pragulėjo lauke, tikrai neturime“, – sakė sako G. Noliūtė.

Pašnekovė taip pat sakė, kad buvo susisiekta su motina.

„Mes su mama susisiekėme, pasiūlėme jai pagalbą. Išsiaiškinti išsamesnių aplinkybių, kaip viskas tuo metu įvyko, nepavyko, nes atsižvelgiant ir į mamos tuo metu išgyvenamą emocinę būseną, į tuos klausimus tikrai negalėčiau šiuo metu atsakyti. Atliekamas ikiteisminis tyrimas, kurio metu tikriausiai paaiškės visos šios aplinkybės“, – sakė pašnekovė.

Paklausus, ar kūdikiu domisi kas nors iš artimųjų ir ar jie imtųsi globoti vaiką, moteris tikino, kad kol kas svarbiausia atlikti išsamų situacijos vertinimą.

„Šiuo metu vaiko teisių tyrėjai atlieka situacijos vertinimą, renka informaciją apie šeimą ir spręs dėl vaiko situacijos, ar juo gali pasirūpinti mama, ar reiktų kitų sprendimų, bet šiuo metu negaliu atsakyti, kokie tolimesni sprendimai. Kol neišsiaiškinsime visų aplinkybių, nepakalbėsime išsamiai su vaiko tėvais, mama, tol negalime pasakyti, kokie bus konkretūs sprendimai“, – sakė moteris.

„Pagalba buvo inicijuota dėl galimo smurto artimoje aplinkoje tarp suaugusių asmenų“, – sakė specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją