Pranešama apie bauginančius pasiūlymus vaikams

Apie gąsdinančius įvykius tėvai praneša su baime. Viskas atrodo panašiai, kaip ir vaizduojama LNK žinių reportaže – prie vaiko privažiuoja nepažįstamas žmogus, pasiūlo saldainių ir, jei vaikas įlipa į automobilį, gali būti nuvežtas nežinia kur.

„Susidūrėme su situacija, kai mergaitė laukė taksi automobilio, važiuoti į neformaliojo švietimo veiklas Vilniaus mieste ir, belaukiant, sustojo automobilis ir vairuotojas ją kalbino“, – pasakojo Vitlio Licėjaus direktorė Jovita Panomariovienė.

Laimė, šiuo konkrečiu atveju Antakalnio rajone viskas baigėsi laimingai.

„Mergaitė su vairuotoju kalbėjo, tačiau, galiausiai, paaiškėjo, kad vairuotojas taip pat laukė kitos mergaitės, kad parvežti namo. Tai nieko blogo neatsitiko, tačiau mes visi turime būti budrūs, kad tokių situacijų nebūtų“, – teigė J. Panomariovienė.

O štai sostinės Šnipiškių rajono gyventojai socialiniuose tinkluose taip pat dalijasi informaciją, apie bandymą vaikus, siūlant jiems saldainius, įvilioti į juodą BMW markės automobilį.

„Aišku, kad neramina vaikų saugumas. Labai baisu. Reikia su vaikais kalbėtis, aš manau“, – teigė gatvėje kalbinta moteris.

Jai pritarė ir kita pašnekovė.

„Baisu. Dažniausiai visur kartu vaikštome, nepaleidžiu aš jos vienos. 5 metai – dar per maža, manau“, – dalijosi ji.

Mamos tikina, kad apie nepažįstamus dėdes ir jų pavojų vaikus įspėja.

„Aš pasakoju mergaitei vyresnei, kad nesėstų, nešnekėtų, kad tik su pažįstamais. Manau, kad supranta kažkiek“, – svarstė moteris.

„Reikėtų gal didesnės apsaugos? Čia pas mus gatvės filmuojamos, iš tikrųjų, tai, manau, būtų galima lengvai surasti, kas ten važinėja“, – dalijosi kita.

Policijos pareigūnas paaiškino, kaip reikėtų elgtis

Nors apie Šnipiškių atvejį policija informacijos kol kas neturi, tačiau pavojus – tikras. Praėjusią savaitę policija gavo du pranešimus, kad Vilniuje ir Vilniaus rajone vaikus bandyta įsisodinti į juodą automobilį.

„Mažamečiai vaikai, 8 ir 9 metų berniukai, papasakojo savo tėvams, kad prie jų privažiavo keistas automobilis ir vairuotojas pasiūlė pavėžėti, siūlė saldainių. Vienu atveju, berniukas išsigando ir pabėgo, kitu atveju – atsisakė ir automobilis nuvažiavo“, – pasakojo policijos atstovas Ramūnas Matonis.

Ar visi šie atvejai susiję – kol kas neaišku.

„Bent jau vaikai nurodė skirtingus automobilius, valstybinių numerių nenurodė, tai kol kas tie asmenys nėra nustatyti ir vyksta aplinkybių patikslinimas abiem šiems atvejams“, – teigė R. Matonis.

Sutampa tai, kad kalbėta – apie juodą automobilį ir, nors policijai vaikai nurodė skirtingą markę, jie galėjo suklysti. Laimei, kol kas atvejų, kad vaikai būtų pagrobti, kol kas policija neprisimena.

„Daugiausiai, vaikams tiesiog pasiūlo, vaikai atsisako ir kažkuo rimtesniu tai nepasibaigia“, – teigė policijos atstovas.

Svarbiausia, kad tėvai vaikams apie tokius pavojus pasakotų nuolat.

„Vėlgi, reikėtų atkreipti ir tų pačių tėvų dėmesį, kad pakalbėtų su vaikais, perspėtų juos, kad tikrai nesėstų į nepažįstamų žmonių automobilius, nesusigundytų kažkokiais saldainiais ar kitokiomis pramogomis“, – teigė R. Matonis.

O, jeigu kažkas panašaus, vis dėlto, nutiko, svarbu, kad vaikas iš karto papasakotų tėvams, o šie – kuo greičiau įspėtų policiją. Policijai labiausiai padėtų, jeigu vaikas įsidėmėtų valstybinį automobilio numerį.

Visą reportažą rasite LNK portale: