Panevėžio miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas, ekstremaliųjų situacijų operacijų centro koordinatorius Kazimieras Armonavičius pripažino, kad su statistiniais duomenimis susipažino ir žino situaciją bei tikino, jog miesto valdžia daro viską, ką gali.

„Nuo praėjusios savaitės padidintos mobiliojo punkto darbo apimtys. Atvykusius išsitirti dėl COVID-19 infekcijos žmones aptarnaus suformuotos 5 specialistų komandos. Siekiant pažaboti viruso plitimą, reikia kuo operatyviau lokalizuoti susidariusius žindinius. Padidintos mobilaus punkto tyrimų apimtys leis ne tik aptarnauti daugiau gyventojų, bet ir tyrimą bus galima atlikti tą pačią ar vėliausiai kitą dieną“, – teigia K. Armonavičius.

Sergamumas

Šiuo metu Panevėžyje koronavirusu serga 3164 žmonės. Iš viso nuo pandemijos pradžios COVID-19 buvo diagnozuotas 5002 panevėžiečiams.

Koronavirusas Panevėžyje

Nuo koronaviruso mirė 34 miestiečiai, dar 11 mirė dėl kitų priežasčių. Beje, vakar Panevėžyje buvo registruotas mirčių rekordas. Per pastarąją parą nuo koronaviruso mirė 6 panevėžiečiai.

Atsakymai pasieks greičiau

Panevėžio miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo K. Armonavičiaus nuomone, padidinus mobiliojo punkto darbo apimtys testų rezultatai žmonės pasieks greičiau.

„Nereikės atsakymų laukti dvi-tris dienas. Be to, bus galima nustatyti ligos židinius ir juos lokalizuoti. Bendraujame su švietimo, socialinėmis, kultūros įstaigomis. Situacija aptarta su verslo ir prekybos centrų atstovais. Darome tai, kas yra mūsų galioje“, – tvirtino ekstremaliųjų situacijų operacijų centro koordinatorius.

Miesto uždaryti negali

Viena iš galimų išeičių mažinti susirgimų skaičių, miesto uždarymas. Tačiau, anot K. Armonavičiaus, uždaryti visiškai Panevėžio miestą – lokalizuoti – negalima.

Koronavirusas Panevėžyje

„Tai ne mūsų galioje. Tokius sprendimus priima šalies vyriausybė, o kreiptis su tokiu prašymu, manau, privalėtų Nacionalinis visuomenės sveikatos centras. Panevėžio miesto savivaldybė negali pati priimti griežtų ir kategoriškų priemonių. Beje, Panevėžyje vėl veiklą atnaujins Karščiavimo klinika. Todėl tai turėtų padėti suvaldyti situaciją“, – aiškino Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas, ekstremaliųjų situacijų operacijų centro koordinatorius.

Serga šeimomis

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Panevėžio departamento direktorius Eugenijus Vilčinskas pripažino, kad Panevėžio miestas užima pirmą poziciją COVID-19 susirgimo atvejų.

„Ligos protrūkiai yra ne vienoje vietoje. Nerimą kelią susirgimai šeimose. Sergama po 3-4 vienos šeimos narius. Dar kelia nerimą, kad apie 46 proc. asmenų negali pasakyti, kur galėjo užsikrėsti“, – aiškino E. Vilčinskas.

E. Vilčinskas

Atsakingi visi

NVSC atstovas sako, jog susirgimų protrūkiai užfiksuoti Respublikinėje Panevėžio ligoninėje.

„Nauji susirgimai nustatyti „Sodroje“, įmonėje „Dominari“ ir kitose. Dar nauji koronaviruso susirgimai nustatyti ikimokyklinėse ir bendrojo lavinimo įstaigose. Su bendrojo lavinimo mokyklomis šiek tiek ramiau – prasidėjo atostogos. Yra sergančiųjų lopšeliuose-darželiuose „Diemedis“, „Rūta“. Tačiau ramina tai, kad lopšeliai-darželiai gali lokalizuoti grupes, kuriose nustatyti susirgimai“, – teigė NVSC Panevėžio departamento vadovas.

Paklaustas, ar nevertėtų priimti sprendimus ir uždaryti Panevėžį, E. Vilčinskas tvirtino, kad uždaryti miestą – ne jo galioje.

„Tokį sprendimą gali priimti tik Lietuvos vyriausybė. Mes, ką galime padaryti, tai laikytis nustatytų taisyklių, dezinfekuoti patalpas, plauti rankas. COVID-19 procese dalyvaujame visi, todėl esame atsakingi už pasekmes“, – mano E. Vilčinskas.

Šaltinis
Naujienų portalas „Jūsų Panevėžys“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)