Mokiniams ir pedagogams prisiėjo evakuotis naktį įstaigoms vėl sulaukus grasinančių laiškų atakos.

Miesto centre esančios Pradinės mokyklos administracija anksti ryte skubėjo informuoti tėvus nevesti vaikų, o jau atvykusius – kuo skubiau pasiimti iš mokyklos.

Pasak įstaigos direktorės Kristinos Žaltauskienės, vienai dienai nutraukti ugdymo procesą teko ryte mokyklos elektroninio pašto dėžutėje radus laišką su grasinimais susprogdinti.

„Laiškas atsiųstas 2.44 val., bet pamatėme atėję į darbą, prieš 8 val. Tekstas rusų kalba. Rašoma, kad jei nevykdysime jų reikalavimų platinti kažkokią informaciją, mokyklos pastatas sprogs per devynias valandas. Pamokų net nepradėjome, skubiai informavome policiją“, – pasakojo direktorė.

Kol atvyks pareigūnai, mokyklos darbuotojai patys apžiūrėjo pastatą ir vidaus patalpas, bet nieko įtartino nepastebėjo.

„Signalizacija nebuvo suveikusi, naktį dirbę sargai irgi nieko nepastebėjo.Greičiausiai pranešimas klaidingas, bet nereaguoti negalima“, – kalbėjo K. Žaltauskienė.

Susprogdinti Pradinę mokyklą jau buvo kartą grasinta vasarį. Tąkart elektroniniame laiške buvo rašoma, jog mokyklos pastate yra Dievo liepimu sudėti sprogmenys ir planuojama ją susprogdinti, aukojant Aukščiausiajam. Pranešimas tuomet nepasitvirtino.

Grasinimų susprogdinti šią naktį sulaukė ir Panevėžio „Minties“ gimnazija. Jos auklėtinių tėvai informuoti, jog pamokos antradienį vyks nuotoliniu būdu.

Panevėžio apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėjos Odetos Jukniūtės teigimu, apie gautus grasinančius laiškus policiją iki 8 val. buvo informavusios jau maždaug penkios dešimtys apskrities įstaigų.

Įvairios šalies įstaigos, daugiausia švietimo, laiškus su grasinimais susprogdinti gauna jau nuo praėjusio penktadienio.

Tądien visoje šalyje jie pasiekė apie 900 įstaigų, pirmadienį – apie 1500.

„Nuo praėjusio penktadienio stebime gerai organizuotą kibernetinę ataką, kuria siekiama sutrikdyti spec. tarnybų darbą ir sukelti paniką visuomenėje. Per kelias dienas policija gavo daugiau kaip 2500 el. laiškų su netikrais grasinimais, kurie toliau nesiliauja. Žmonėms, kuriems iš tiesų reikalinga pagalba, sunku prisiskambinti skubios pagalbos telefonu ir operatyviai gauti būtiną pagalbą, todėl turime ieškoti operatyvių sprendimų, kaip spręsti šią susidariusią situaciją, netrikdyti spec. tarnybų darbo bei įstaigų ar organizacijų kasdienės veiklos”, – sako policijos generalinis komisaras Renatas Požėla.

Pirmadienį vakare policija išsiuntė naujas rekomendacijas savivaldybėms, kurių esmė – nenutraukinėti veiklos, neskubėti evakuoti žmonių – pirmiausia pasitarti su policija informacijos telefonu 8 700 60 000. Atsiliepę konsultantai patars, kaip elgtis ir kokius veiksmus būtina atlikti.

„Jei po tokio grasinančio el. laiško, apžiūrėję patalpas ar teritoriją, radote bet kokį įtartiną objektą, tuomet nedelsiant skambinkite skubios pagalbos numeriu 112. Skambinant skubiu pagalbos telefonu 112 ir esant dideliam skambučių srautui, jūs automatiškai galite būti nukreipti policijos informacijos telefonu, kur gausite tolimesnes rekomendacijas“, – praneša policija.