Paramos organizacija teigia, kad šimtai skurstančiųjų prarastų galimybę pavalgyti.

Jei žmonės agentūros „SOS vaikai“ šeimos namams aukoja viską, kas skaniausia, tai miesto valdžia iki šiol ją remdavusi dabar atsuka nugarą – neranda. 20 000 litų – tiek agentūrai reikėtų sumokėti per metus už komunalines paslaugas. Šiuo metu skola už jas – apie 10 000 litų. Dvidešimt metų veikianti organizacija valgykloje per dieną pamaitina apie du šimtus alkstančiųjų, globoja vargingai gyvenančius vaikus, smurtą patyrusias moteris.

„Valdžia neatlieka savo tiesioginių funkcijų ir nekuruoja nevyriausybinio darbo mieste, ir nežiūri, kokios paslaugos yra reikalingos žmonėms, vadinasi jie nepakankamai rūpinasi žmonėmis, mus tas nepriteklius ir tai, kad negaunam pinigų, privers uždaryti vaikų paramos namus“, – sakė agentūros „SOS vaikai“ vadovė Marytė Zabulionienė.

Miesto valdžios atstovai teisinasi, kad nebegali tiesiogiai skirti lėšų nevyriausybinei organizacijai. Žurnalistams pradėjus domėtis, kodėl – šiandien nuspręsta skirti agentūrai ne 20 000 kaip anksčiau, o tik 6000 litų kaip už projektinę veiklą.

„Ne biudžetinė įstaiga ir ne savivaldybės negali taip sakyti ir traktuoti savivaldybei, kad tiek turi būti, o ne tiek, yra organizacijos, teikia poreikį, būna konkursai ir finansuojama veiklą įvertinus biudžeto apimties galimybes“, – teigė Panevėžio savivaldybės administracijos direktorė Kristina Vareikienė.

Šeimos namus taip pat planuota suremontuoti europinėmis ir valstybės lėšomis. Tačiau savivaldybei neskiriant lėšų net už komunalines paslaugas agentūros vadovė ketina atsisakyti projekto, todėl gali būti prarasti Europos sąjungos pinigai.

Vis dėlto Panevėžio valdžia pripažįsta, kad agentūros veikla miestui reikalinga, todėl žada ją finansuoti tik patikslinusi biudžetą.