Pasak ketvirtadienį posėdžiavusių Panevėžio socialdemokratų, šiuo metu esminis tarybos ir administracijos tikslas - užtikrinti tolesnę stabilią ir demokratinę Panevėžio miesto savivaldybės tarybos ir administracijos veiklą.

„Meras turi labai rimtai apsvarstyti galimybę iš pareigų pasitraukti savo noru. Miesto gyventojų pasitikėjimas juo yra sumenkęs“, - sako LSDP Panevėžio miesto skyriaus pirmininkas Andrius Busila.

Panevėžio miesto savivaldybės tarybos LSDP frakcijos nariai mano, kad galimos mero korupcijos atvejis didina panevėžiečių nusivylimą demokratija, trikdo savivaldybės administracijos ir tarybos darbą.

„Aukštus skaidrumo reikalavimus deklaravusio judėjimo „Kartu“ atstovas yra įtariamas prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu tarnyba duodant neteisėtus nurodymus savivaldybės administracijos valstybės tarnautojams. Taigi meras ne tik sulaužė duotą priesaiką, bet ir prarado gyventojų pasitikėjimą. R. M. Račkauskas turėtų palikti mero postą ir atsisakyti Panevėžio miesto tarybos nario mandato“, - sako Panevėžio miesto savivaldybės tarybos LSDP frakcijos pirmininkė Janina Gaidžiūnaitė.

LSDP Panevėžio skyriaus taryba pilietinio judėjimo „Kartu“ narius ragina ne tik deklaruoti, bet ir laikytis aukščiausių skaidrumo standartų. LSDP atstovų nuomone, atsakomybę turėtų prisiimti ne tik R. M. Račkauskas, bet ir judėjimo „Kartu“ pradininkas Seimo narys Povilas Urbšys.

R. M. Račkauskas Panevėžio meru buvo išrinktas kaip judėjimo „Povilas Urbšys už sąrašą KARTU“ atstovas.

Antradienį R. M. Račkauskui STT pareigūnai pareiškė įtarimus prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu tarnyba ir jį sulaikė. Teismas R. M. Račkauską nuo pareigų nušalino trims mėnesiams. Jam skirta kardomoji priemonė - rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Meras įtariamas dėl piktnaudžiavimo tarnyba bei prekybos poveikiu, primena ELTA.

Mero patarėja Gintarė Maskoliūnienė, įtariama prekyba poveikiu, nušalinta mėnesiui.

Įtariama, kad Panevėžio miesto savivaldybėje galimai buvo piktnaudžiaujama tarnyba ir duodami neteisėti nurodymai savivaldybės administracijos valstybės tarnautojams, siekiant sudaryti palankias sąlygas kai kurioms įmonėms laimėti viešųjų pirkimų konkursus.

STT pareigūnams įtarimų sukėlė kai kurie Panevėžio miesto savivaldybės viešieji pirkimai, susiję su projektavimu, dokumentacijos rengimu. Įtariama, kad kai kurioms įmonėms galimai buvo žadama paveikti Panevėžio miesto savivaldybės administracijos tarnautojus, jog šie ateityje priimtų palankius sprendimus dėl tų įmonių dalyvavimo ir laimėjimo savivaldybės organizuojamuose viešųjų pirkimų konkursuose ar dėl jau sudarytų sutarčių vykdymo. Ikiteisminio tyrimo metu surinkta duomenų, leidžiančių pagrįstai įtarti, kad už pažadėtą palankių sprendimų priėmimą galimai buvo atsilyginta ir kyšiais - paslaugomis.

Atliekant ikiteisminį tyrimą, įtarimai pareikšti 6 asmenims. Panevėžio miesto savivaldybės meras R. M. Račkauskas įtariamas prekyba poveikiu bei piktnaudžiavimu tarnyba, mero patarėjai G. Maskoliūnienei bei kelių privačių bendrovių atstovams pareikšti įtarimai dėl prekybos poveikiu.