Tikėtina, kad E1 klasės „Hyundai“ automobiliu, kurio variklio galingumas 230 AG, važinės meras Vitas Matuzas.

Pirmadienį Panevėžio miesto savivaldybėje buvo atplėšti liepos 13 dieną skelbto supaprastinto atviro konkurso automobiliams pirkti vokai. Praėjusią savaitę kalbinta Savivaldybės vyresnioji viešųjų pirkimų specialistė Jolanta Valužienė teigė, kad konkurso dokumentus paėmė 19 bendrovių. Tačiau pasiūlymus pateikė dvi - sostinės lizingo bendrovės „Baltijos autolizingas“ ir „Litideal-avis“.

Tikėtina, kad Savivaldybei automobilius, jei per 10 dienų nebus apskųstas konkursas, pristatys vilniečių bendrovė „Vytaras“, prekiaujanti „Hyundai“ automobiliais. Beje, ši bendrovė yra sudariusi jungtinės veiklos sutartį su konkurso laimėtojomis lizingo bendrovėmis. Tad po 15 dienų miesto meras turėtų važinėti nauju E1 klasės galingu automobiliu.

PB rašė, kad konkursas surengtas ne visai skaidriai. Pirmiausia apie viešą konkursą nebuvo informacijos Savivaldybės interneto svetainėjo www.panevezys.lt. Pranešimai apie konkursą skelbti „Valstybės žinių“ priede „Informaciniai pranešimai“. Toks pat skelbimas įdėtas ir centriniame viešųjų pirkimų portale. Savivaldybės interneto svetainėje skelbimas apie konkursą atsirado tik tada, kai juo ėmė domėtis „Panevėžio balsas“.

Keitė sąlygas

Vokus atplėšti ketinta liepos 30 dieną. Tačiau to padaryti nebuvo galima, nes skubiai teko keisti konkurso sąlygų techninės specifikacijos dalį. Ji buvo sudaryta taip, kad konkurse galėtų dalyvauti bendrovės, prekiaujančios „Hyundai“ ir „Skoda“ automobiliais. Beje, net ir šiek tiek pakoreguotos techninės specifikacijos techniniai reikalavimai neleidžia abejoti, kad Savivaldybei reikia konkrečių automobilių: „Hyundai“, „Skoda“ arba „Kia“ markės, jie jau atgabenti į Lietuvą. Tą patvirtino ir ne vienos bendrovės, prekiaujančios kitų modelių automobiliais, komercijos direktoriai.

Pakalbintas firmos „Auto Tyrimai“, teikiančios automobilių ir su jais susijusių sferų verslui specializuotas informacines konsultacines paslaugas, specialistas Robertas Cickevičius patvirtino, kad Savivaldybės supaprastinto atviro konkurso sąlygų techninės specifikacijos parengtos konkretiems automobiliams.

Pasak jo, sąlygos automobiliams pakankamai specifinės. „E1 klasei priklauso dideli automobiliai. Keletas automobilių galėtų atitikti parengtas sąlygas. Vienas automobilis su 6 cilindrų benzininiu varikliu, kurio darbinis tūris 2,6-3 l, o galingumas ne mažiau kaip 230 AG (169 kW), galėtų būti „Chysler 300C 3.5 V6 4A“, o kiti trys (6 cilindrų benzininis variklis, kurio darbinis tūris 2,6-3 l, galingumas ne mažiau kaip 190 AG (140 kW) - „Chrysler 300C 2.7 V6 4A“). Į atskiras pozicijas iš esmės galėtų pretenduoti „Citroen C6“, „Hyundai Grandeur“, „Hyundai Sonata“, „Kia Magentis“, „Kia Opirus“, „Opel Signum“, „Peugeot 607“, „Renault Vel Satis“, „Skoda Superb“, taip pat „Chrysler Sebring“ bei „Dodge Avenger“. Dviem pastariesiems automobiliams atitinkami varikliai Lietuvoje šiuo metu nesiūlomi“, - aiškino R.Cickevičius, kokie automobiliai priklauso E1 klasei ir kokius norėtų įsigyti Savivaldybė.

Be to, jį stebina automobilių pateikimo terminas - 15 kalendorinių dienų nuo sutarties pasirašymo dienos: „Šis reikalavimas rodo, kad automobiliai jau yra Lietuvoje. Nė viena firma, prekiaujanti automobiliais, per tokį trumpą laiką negali jų pristatyti iš gamintojo. Tam reikia 2-3 mėnesių. Todėl galima teigti, kad jau skelbiant konkursą, žinota, kuri bendrovė laimės.“

Slėpė

Beje, dar prieš atplėšiant vokus paklaustas, kas rengė supaprastinto atviro konkurso sąlygas automobiliams pirkti išperkamuoju nuomos būdu, Ūkio ir eksploatavimo skyriaus vedėjas Juozas Rimantas Mikėnas atsisakė paaiškinti. Tik atplėšus konkursui pateiktus vokus Savivaldybės vyresnioji viešųjų pirkimų specialistė J.Valužienė sakė, kad administracijos direktoriaus Stasio Karčinsko įsakymu sąlygas parengė sudaryta komisija. Joje dirbo J.R.Mikėnas, Teisės skyriaus vedėjos pavaduotoja Daiva Noreikienė, to paties skyriaus vyresnioji teisininkė Odeta Šimoliūnaitė, vyriausiasis karo prievolės specialistas Normundas Šarkanas ir Miesto transporto poskyrio vyriausiasis eismo koordinatorius Rimas Valkavičius.

Be to, J.Valužienė įtikinamai tvirtino, kad konkurso sąlygos parengtos tikrai ne konkrečios markės automobiliams pirkti. „Viskas priklauso nuo lėšų dydžio. Supaprastintos konkurso sąlygos parengtos atsižvelgiant į tai, kiek lėšų gali skirti Savivaldybė keturiems naujiems automobiliams įsigyti.“

Korupcijos šešėlio nemato

Tą patį aiškino ir Savivaldybės administracijos direktorius S.Karčinskas. „Konkurso sąlygos nėra parengtos konkrečiam automobiliui. Be to, mes pasinaudojome anksčiau skelbtomis konkurso sąlygomis. Nusirašėm nuo Valstybinės mokesčių inspekcijos. Jie pirko automobilius išperkamuoju nuomos būdu. Tai ir pasinaudojome tomis sąlygomis, nes mums tiko. Teko tik šiek tiek pakeisti sąlygas, atsisakant įvairių trumpinių. Dėl tų trumpinių ir dėl automobilių pateikimo per 15 dienų skambino ne viena firma. Todėl ir keitėm techninės specifikacijos dalį. Ir konkursui pateikti vokai atplėšti ne liepos 30, o rugpjūčio 13 dieną“, - aiškino administracijos direktorius apie konkurso sąlygas, kad jos surašytos sąžiningai, jokios korupcijos šešėlio nėra.

Pasiteiravus, kodėl nebuvo įdėta informacija apie viešąjį pirkimą į Savivaldybės tinklalapį, S.Karčinskas atsakė: „Gal būt todėl, kad nemažai specialistų atostogauja, o gal neapsižiūrėta. Tačiau mes apie konkursą skelbiame ne visuomenei, o firmoms, prekiaujančioms automobiliais. Be to, informacija buvo įdėta „Valstybės žiniose“. Manau, kad to pakanka.“

Pasak administracijos direktoriaus, keturiems automobiliams įsigyti išperkamuoju nuomos būdu šiais metais Savivaldybė skirs 40 tūkstančių litų. Išmokėjimo terminas, sudarius sutartį su bendrove, - penkeri metai.

Dar neišsimokėjo

Šiuo metu Savivaldybės autotransporto parką sudaro 11 lengvųjų automobilių ir 2 mikroautobusai. Seniausiai transporto priemonei - 19, naujausiai - 3 metai. Savivaldybė du „Volkswagen Passat“ markės automobilius, kuriais iki šiol sėkmingai važinėja meras ir administracijos direktorius, po 58594 litus pirko 2003 metų rugpjūčio 28 dieną išperkamosios nuomos būdu. Už juos išperkamojo mokesčio suma dar nesumokėta. Išmokėjimo terminas baigsis 2009 metų rugpjūčio mėnesį.