Į Delfi trečiadienį kreipėsi Panevėžio gyventojas, kuris papasakojo, kad nuo antradienio vakaro virš Panevėžio miesto skraidė naikintuvai.

„Tačiau nerimas išaugo, kai jie pradėjo skraidyti ir naktį, ir virš namų. Masinės pratybos numatytos tik penktadienį, gal būtų galima panevėžiečiams gauti informacijos, kas čia vyksta? Mums reikia anksti keltis į darbus ir neaišku kodėl nesame informuoti apie skrydžius naktį virš miesto“, – laiške rašė jis.

Panevėžiečio teigimu, naikintuvai skraidyti baigė tik pusę trijų nakties.

Vykdė treniruotę

Atsakydama Delfi Lietuvos kariuomenė paaiškino, kad tiek vakar, tiek šiąnakt ne tik Panevėžio, bet ir Šiaulių gyventojai nakties metu galėjo girdėti danguje skraidančius NATO oro policijos misiją Lietuvoje vykdančius naikintuvus – vyko skrydžių treniruotė tamsiu paros metu.

Anot kariuomenės, NATO oro policijos misija apima 7 dienas per savaitę ir 24 valandas per parą, kad naikintuvai ir jų pilotai būtų pasiruošę operatyviai reaguoti į galimus oro erdvės pažeidimus.

Lietuvoje budintiems NATO naikintuvams, pasak kariuomenės, dažnai tenka kilti atpažinti ir lydėti Rusijos orlaivius, kurie skrenda ne pagal taisykles – be skrydžio planų, radiolokacinių atsakiklių ir nepalaikydami radijo ryšio, todėl greitam ir efektyviam reagavimui skrydžių treniruotės yra reikalingos tiek šviesiu, tiek tamsiu paros metu.

„Tuo tarpu naktiniai skrydžiai yra vienas iš kritiškiausių etapų aviacijoje, reikalaujantys ypatingos koncentracijos, gebėjimo greitai reaguoti, manevruoti orlaivius ir tinkamai valdyti skrydžio situacijas nepriklausomai nuo paros laiko. Įprastai apie treniruočių skrydžius visuomenę informuojame iš anksto, tačiau tam tikros užduotys yra specifinės, kurių informacija yra konfidenciali ir dėl to apie jas iš anksto informuoti negalime“, – nurodė Lietuvos kariuomenė.