Pasak jo, smulkieji ar šeimos verslai ne ką prasčiau nei didieji prekybininkai gali laikytis karantino sąlygų ir tęsti savo veiklą.

„Noriu atkreipti dėmesį dar į vieną naujos Vyriausybės klaidą. Šią klaidą daro ir jie bei šią klaidą darė ir buvę valdantieji „valstiečiai“ pavasarį. Tai visa apimantis draudimas prekybos vietoms ir parduotuvėms. Šis ribojimas taikomas visoms parduotuvėms, išskyrus didžiuosius parduotuvių tinklus. Šeimos nedidelės parduotuvėlės ir individualių asmenų prekybinės vietos galėtų puikiausiai susidoroti su visomis apsaugos priemonėmis. Pavyzdžiui, skambutį prie durų pakabinti. Ateis klientas ir paskambins, asmuo nuneš prie durų ir jam padės prekę ir panašiai. Juk jie patys silpniausi mūsų ekonomikos dalyviai ir dabar juos uždaryti ir pasodinti, liaudiškai tariant, ant 200 eurų ar 257 eurų, kuomet didieji tinklai net per krizę pavasarį uždirbo daugiau pinigų negu prieš tai. Tai yra labai prastas socialinis, ekonominis sprendimas“, – Eltai sakė G. Paluckas.

Pasak jo, neteisinga ir nesąžininga, jeigu prekybos tinklų parduotuvėse galima prekiauti ne tik maistu, bet ir kitomis prekėmis, o šeimos verslai to daryti negali.

„Bus absurdiška situacija, kuomet viskas uždaryta, o reikia plaktuko, mes jį galėsime nusipirkti „Maximoje“, o negalėsime mažoje parduotuvėlėje, į kurią per dieną ateina iki 20 žmonių. Tai čia reikia sudaryti galimybes mažiems verslams veikti. Jie daro tą pačią klaidą, kurią daro „valstiečiai“. Tai neprotinga ir niekaip prie pandemijos valdymo neprisideda“, – teigia G. Paluckas.

Pasak jo, LSDP frakcija Seimo Ekonomikos komitete artimiausiu metu bandys atkreipti valdančiųjų dėmesį į smulkųjį verslą.

„Taip, Ekonomikos komitete tai, pirmiausia, pagalbos paketų analizę atliksim, nes tai yra parlamentinės kontrolės ir biudžeto planavimo užduotis. Visi šie dalykai turi ateiti su biudžetu. Tai parlamentine kontrole yra suinteresuoti tiek valdantieji, tiek opozicija, kad padarytume tai efektyviai ir skaidriai, kad pagalbos priemonės būtų paveikios“, – teigė jis.

G. Paluckas: Vyriausybės priimti ribojimai atitinka nepaprastąją padėtį

Socialdemokratų lyderis teigia, kad Vyriausybės įvesti karantino ribojimai faktiškai atitinka nepaprastosios padėties sąlygas, nors patys valdantieji, pasak jo, to ir neįvardina.

„Čia yra labai įdomi situacija, valdantieji, prieš tai kaltinę buvusius valdančiuosius „valstiečius“, kad jie pavasarį priiminėjo sprendimus virš savo įgaliojimų ir siūlė jiems skelbti nepaprastąją padėtį, tai šiandien realiai jie patys įvedė nepaprastąją padėtį, jos nepaskelbdami. Juk jie priėmė sprendimus, kurie atitinka komendanto valandą, nes įvesti apribojimai išvykti iš savivaldybės ribų, išvykti iš namų. Tai yra faktas. Žinoma, tai nekeičia tikslingumo ir priemonių poreikio, kurios yra taikomos“, – Eltai sakė G. Paluckas.

Kita vertus, G. Paluckas teigia, kad karantino griežtinimo priemonės yra reikalingos. Todėl, pasak jo, LSDP frakcija šiuo metu nesikreips į prezidentą ar valdančiuosius, kad šie įvestų nepaprastąją padėtį šalyje.

„Mes kalbame apie susitelkimą. Tai mažas melas vardan didesnio gėrio. Visi suprantame, kad tai nepaprastosios padėties statusas, kas dabar yra daroma. Tačiau mes iš opozicijos tikrai nedarysime taip, kaip kažkada konservatoriai darė. Tikrai nešauksim, nebėgiosim ir nerėksim, o kur nepaprastoji padėtis. Pagrindinis dabar tikslas – kad visų šių sprendimų laikytųsi žmonės. Policininko prie kiekvieno nepastatysi, jeigu žmonės nenorės, tai jie ir toliau važinės pas gimines ir švęs šventes. Tai dabar pagrindinis tikslas yra nekelti didelės priešpriešos ir vengti pigaus antraštinio politikavimo ir pamėginti netgi tuos, kurie skeptiškai nusiteikę, raginti susiimti. Tai čia šiuo klausimu nemojuosim kardu, bet faktas yra faktu, kai kurios klaidos vėlgi yra daromos, bet iš opozicijos mes nereikalausim ir iš prezidento mes nereikalausim inicijuoti nepaprastosios padėties“, – Eltai sakė jis.

ELTA primena, kad sekmadienį naujoji Vyriausybė, atsižvelgdama į ekspertų rekomendacijas, nusprendė sugriežtinti šalyje galiojantį karantiną ir jį pratęsti iki sausio 31 d.

Nuo 2020 m. gruodžio 15 dienos 24 val. iki 2021 m. sausio 3 d. 24 val. ribojamas asmenų išvykimas už savo gyvenamosios vietos savivaldybės teritorijos ribų, išskyrus atvejus, kai vykstama dėl artimųjų giminaičių mirties ar atlikti darbo, kai darbo vieta kitoje savivaldybėje, ar dėl būtinosios medicininės pagalbos.

Vyriausybės nutarime pažymima, kad draudžiamas daugiau nei vienos šeimos ar namų ūkio artimi kontaktai. Taip pat draudžiama judėti gyvenamosios vietos savivaldybės teritorijoje ar už jos ribų dėl nebūtinų priežasčių. Draudžiama palikti gyvenamąją vietą, išskyrus, kai vykstama į darbą, prekybos vietą, laidotuves.

Taip pat uždaromos visos parduotuvės, kurios neteikia maisto, veterinarijos, vaistinių, optikos prekių ir ortopedijos techninių priemonių. Karantino metu draudžiami vieši renginiai, susibūrimai, viešose vietose vyresniems nei 6 metų asmenims privaloma dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones.

Visų švietimo ir ugdymo įstaigų veikla organizuojama tik nuotoliniu būdu, lankymasis stacionariose socialinių paslaugų įstaigose draudžiamas. Taip pat draudžiama ir veikla vaikų, žmonių su negalia ir pagyvenusių žmonių dienos ir užimtumo centruose. Ikimokyklinis, priešmokyklinis ir pradinis ugdymas turės būti vykdomas nuotoliniu būdu.

Savivaldybių administracijos privalo užtikrinti ugdymą įstaigose vaikams, kurių tėvai neturi galimybių dirbti nuotoliniu būdu.