„Baltarusijoje regime vidinius šalies procesus, kai tironas, nepaisant rinkimų falsifikacijų, išlaiko realią valdžią ir visuomenė kyla į pasipriešinimą. Padėtis yra kitokia nei Ukrainoje ar Sakartvele, kur vyko atvira vienos šalies agresija prieš kitą. Tokia situacija gali užsitęsti, todėl turime ruoštis ir planui „B“, jei režimas išlaiko valdžią.

Tokiu atveju turėsime platų opozicijos, pilietinės visuomenės tinklą, kuris bus persekiojamas. Mūsų, kaip demokratinės valstybės, prievolė – sudaryti galimybes tiems žmonėms pasitraukti į saugią aplinką“, – išplatintame pranešime spaudai akcentuoja G. Paluckas.

Pranešime komentuodamas kai kurių politikų svarstymus apie diplomatinių ir kitokių ryšių su Baltarusija nutraukimą, G. Paluckas teigia, kad tokie veiksmai norimų rezultatų neatneš, mat baltarusių visuomenei būtina rodyti alternatyvą dabartinei situacijai ir Rusijos įtakai.

„Turime išlaikyti kultūrinius, mokslinius, ekonominius ryšius – ne su režimu, bet su Baltarusija, jos visuomene. Jie turi matyti vakarietiškos krypties viziją, nes per daugybę metų gilesnės integracijos su Rusija idėja yra giliai įsišaknijusi“, – sako G. Paluckas.

Tačiau, pasak politiko, pasakius „A“ reikia pasakyti ir „B“, – į šios situacijos sprendimą privalome įtraukti tiek Europos Sąjungą (ES), tiek Rusiją.

„Nepaisant mūsų nuostatų Rusijos režimo atžvilgiu, nuo jų pozicijos priklauso labai nemažai. Todėl turime rasti formatą per ES, Europos Komisiją, kaip kalbėti vienu balsu. Jeigu ES kalbės vienaip, o Lukašenkos režimas derėsis su Rusija, teigiamo rezultato galime ir nesulaukti“, – svarsto G. Paluckas.

Dar vienas svarbus dalykas, anot LSDP pirmininko, yra supratimas, kad iš Vilniaus režimo nepakeisime, kadangi susidariusi situacija nėra identiška anksčiau Rytų partnerystės šalyse susidariusioms aplinkybėms.

„Pirmiausia, ką mes galime ir turime padaryti būdami kaimynais, – pareikšti solidarumą ir moralinį palaikymą baltarusių tautai. Jokia tauta nenusipelno smurto, prievartos, kalėjimų už taikias demonstracijas“, – vertina LSDP pirmininkas.