„Ar tik ne Algirdas atvyko? Vau!“, – stebėdama nuotolinį teismo posėdį komentavo Baltarusijos režimą ir Kremlių šlovinantys Erika Švenčionienė bei Kazimieras Juraitis.

Vilniaus regiono apylinkės teisme sprendžiama, ar likviduoti A. Paleckio bendražygių „Tarptautinį geros kaimynystės forumą“. Nuotoliniu būdu į posėdžius iš Kauno tardymo izoliatoriaus prijungiamas ir pats už šnipinėjimą Rusijai nuteistas A. Peleckis.

„Aš stebiu įvykius ir stebiuosi, kad norima uždaryti organizaciją“, – sakė jis.

Paleckio bendražygiai į posėdį atėjo su ne viena filmavimo įranga: viena fiksuoja juos pačius, rankose – telefonas, kuriuo iš ekrano filmuojamas Paleckis. Taip nuteistojo pareiškimai toliau transliuojami į internetą. Taip bendražygiai jam uždavinėja klausimus – pavyzdžiui, kodėl baigėsi Paleckio skambučiai į jų internetines laidas.

„Yra šiokių tokių niuansų, bet manau, kad viskas turėtų būti neblogai artimiausiu metu. Kaip su tuo paminklu dabar ten Antakalnio kapinėse?“, – draugų klausė A. Paleckis.

„Ai, tai jie nuvertė ir viskas“, – atsakė jam K. Juraitis.

A. Paleckis prie teismo posėdžio buvo prijungtas anksčiau nei ateina teisėja. Salėje jau esanti prokurorė Sigita Vasiliauskienė tik klausosi. Kai posėdis pradedamas, transliacijas reikia nutraukti.

Pokalbiai su nuteistuoju jau vyksta ir kitame teismo posėdyje, po savaitės.

Algirdas Paleckis

„Kaip šiemet švęsime Sausio 13-ąją? Ar vėl sėdėsime atskirai? Jie aptvare, o mes laisvi“, – komentavo E. Švenčionienė.

„Vasario 16-oji irgi yra proga, jie apsitvėrė“, – kalbėjo A. Paleckis.

„Čia jau balkonėlis, balkonėlis...“, – replikavo E. Švenčionienė.

„Ten, kur draugas Landsbergis pavadino draugą Paleckį Lietuvos generalgubernatoriumi“, – apie save toliau kalbėjo A. Paleckis.

Filmavimas tęsiamas ir per posėdžio pertrauką.

„Mes nebaigėme temos, dabar vis tiek teisėja išbėgo techninių sąlygų gerinti...“, – filmuodamas ekraną kalbėjo K. Juraitis.

„Yra paprastas sprendimas – išjungti tą kamerą bent trumpam, kol vėl teismas atnaujins savo darbą arba kai jis pradeda savo darbą, minutę prieš įjungti, kad nespėtų pakalbinti. Jei nėra valios ir nežinome, kur paspausti išjungimo mygtuką, tai aš galiu ateiti į teismą ir išjungti, tik paskambinkit, duokit žinot“, – LNK situaciją komentavo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Čia pat patys dalyviai pasisako, kad jiems skirta kardomoji priemonė.

„Mums yra uždraustas bendravimas“, – teigia E. Švenčionienė.

„Teisėja išaiškino, kad šiuo atveju ne (nepažeidžia kardomosios priemonės – aut.p.). Nežinom, kodėl, teisėja taip išaiškino. Ji sakė, kad teismo proceso metu bendrauti galima“, – LNK teigė A. Paleckio bendražygis K. Juraitis.

Erika Švenčionienė Maskvoje

„Pasirengimas teismo posėdžiui gali, kaip ir pats posėdis, būti komunikuojamas. Jei asmenims tarpusavyje draudžiama bendrauti, tai tas, kas yra priėmęs šitą nutarimą skirti kardomąją priemonę, ar tyrimą atliekanti institucija turėtų įsivertinti ir galbūt skirti didesnes kardomąsias priemones“, – paaiškino teisingumo viceministras Elanas Jablonskas.

Ankstesni internete transliuoti nuteistųjų pasisakymai sulaukė ir įstatymų leidėjų dėmesio – gruodžio pabaigoje absoliučia dauguma balsų Seimas pakeitė Bausmių vykdymo kodeksą. Pagal jį, skambučius iš įkalinimo įstaigų išskirtiniais atvejais bus galima riboti.

Į teismą dėl „Tarptautinio geros kaimynystės forumo“ kreipėsi Generalinė prokuratūra. Asociaciją likviduoti prašoma įvertinus jos vadovės E. Švenčionienės pasisakymus bei narių veiksmus vykstant į Rusiją.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: