Anot G. Belian, per visą laikotarpį, kiek egzistuoja Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas, toks atvejis – pirmas.

„Mes pirmą kartą susiduriame su tokiu cinišku elgesiu, kada įmonei yra atimta licencija už pažeidimus, kurie yra susiję su prekyba alkoholiniais gėrimais, tačiau įmonė oficialiai ir viešai skelbiasi savo socialiniuose tinkluose, kad laukia lankytojų su savo atsineštais alkoholiniais gėrimais ir tokiu būdu, iš esmės, pati įmonė išvengia atsakomybės, nes ji nėra prekybininkas alkoholiniais gėrimais ir visa atsakomybė tenka tiems klientams“, – teigė ji.

Gražina Belian

Tiesa, G. Belian teigimu, tokie klientai turėtų nepamiršti, jog tai – vieša vieta, o už gėrimą viešoje vietoje yra numatyta atsakomybė, todėl gali tekti susimokėti baudą arba žmogui gali būti pritaikytos tam tikros poveikio priemonės.

„Gali reikėti lankytis įvairiose programose, susijusiose su tuo, kaip nevartoti alkoholinių gėrimų. Jau nekalbu apie tai, kad gali būti pritaikyta tokia atsakomybė, kad uždraustų lankytis visokiausiose viešuose renginiuose nuo mėnesio iki metų“, – pasakojo ji.

Paauglių atsakomybė, G. Belian teigimu, kiek kitokia.

„Kalbant apie tuos pačius vaikus ir paauglius, tai, be abejo, jų atsakomybė kiek kitokia – nuo 10 iki 14 eurų pirmą kartą, antrą kartą nuo 14 iki 30 ir, vėlgi, tam tikros poveikio priemonės: pavyzdžiui, dalyvavimas ankstyvosios intervencijos programoje, gali būti pritaikytas draudimas lankytis įvairiose viešose vietose. Aišku, jeigu mes kalbėtume už vaikų nuo 14 iki 16 metų atsakomybę, tai vis tiek tėvai, globėjai moka šią baudą“, – teigė Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento vadovė.

Girtauti pradeda ankstyvame amžiuje

G. Belian teigimu, pirmieji paauglių alkoholio ragavimai įvyksta apie tryliktuosius gyvenimo metus ir tai, dažniausiai, įvyksta įvairiausiuose vakarėliuose, kurie vyksta kažkieno namuose.

„Viena priežasčių, kodėl vaikai vartoja, tai, vis dėlto, labiausiai nori pagerinti vakarėlio kokybę, pritapti prie aplinkos, o pirmasis toks jau rimtas pasigėrimas, jeigu taip galima sakyti, gali ištikti kažkur apie keturioliktus gyvenimo metus“, – dalijosi ji.

Anot jos, situacija nėra itin bloga.

„Reikia turėti omeny, kad Lietuvoje, kalbant apie alkoholinių gėrimų vartojimą, būtent susijusį su vaikais, nepilnamečiais, tais jaunais suaugusiaisiais – mes turime labai gerą situaciją. Tyrimai liudija, netgi, sumažėjimą alkoholinių gėrimo vartojimo. Jeigu mes kalbėtumėme apie 5-9 klasės mokinius, tai, iš tikrųjų, sumažėjimas yra nuo 21 procento iki 17 procentų. Jeigu kalbėtumėme apie 15-16 metų vaikus ir paauglius, tai Lietuvoje bent kartą per paskutinį mėnesį alkoholinius gėrimus vartojo 27 procentai, o Europinis vidurkis yra 47 procentai. Jeigu reitinguoti šalis, tai Lietuva tik keturioms šalims nusileidžia ir tai patys geriausi rezultatai“, – teigė G. Belian.

Anot G. Belian, džiugu ir tai, jog moksliniai tyrimai nerodo, kad jaunimas vietoj alkoholio pradeda vartoti kitas medžiagas.

„Kalbant apie pačių narkotikų vartojimą, yra tam tikras padidėjimas, bet tai mes matome visoje Europoje ir priežastys tikrai ne tame, kad Lietuva, sakykime, sugriežtino alkoholio kontrolės politiką. Priežastys yra kitos: ir Kovido situacija, ir karas Ukrainoje turėjo savo įtakos, ir mes čia tik po truputį statistiškai grįžtame į tą priešpandeminį periodą“, – tikino ji.

Paauglių girtavimas padažnėja vasaros laikotarpiu

G. Belian teigimu, vasaros metu, kada vaikai nėra užimti, neturi jokių užsiėmimų ir atsiranda daug laisvo laiko – daugiau atsakomybės perkeliama tėvams, o už savo vaiko nepriežiūrą tenka mokėti ir pinigines baudas. Anot jos, tiesa, jog atėjus mokslo metams, tokių atveju aptinkama žymiai rečiau, o, kad paauglių girtavimo atvejų vasaros metu padažnėja, įrodo ir Palangoje pamatyti pavyzdžiai.

„Kai tik pasigirdė tos žinutės, kad yra klubas, kuriam atimta licencija ir jis kviečiasi atsinešti savo alkoholinius gėrimus, jau buvo organizuojamas reidas, kartu su Klaipėdos apskrities policijos komisariatu ir mūsų departamento darbuotojai visą savaitgalį dalyvavo. Iš tiesų, tuo metu, kai vyko reidas – pažeidimų nebuvo nustatyta. Kituose klubuose buvo nustatyti pažeidimai, bet kitokio pobūdžio, susiję su tų pačių jaunų žmonių nelegaliu įdarbinimu“, – pasakojo G. Belian.

Anot jos, po šio incidento, kurio metu Palangos klubuose buvo aptikti girti paaugliai, į situaciją bus kreipiama daugiau dėmesio ir taikomos atitinkamos administracinės atsakomybės.

Visą reportažą galite rasti LNK portale: