Anot savivaldybės pranešimo, Botanikos parko pavadinimas buvo suteiktas 1960 metais, tačiau jau nuo Lietuvos nepriklausomybės atgavimo vyko diskusijos, kaip pervadinti garsųjį kurorto parką ir vieną mėgstamiausių turistų poilsio vietų. Tarp siūlymų vyravo du galimi variantai - Tiškevičių arba Birutės.

Svarstyti klausimą dėl Palangos parko pavadinimo, pakeičiant žodį "botanikos" į "Tiškevičių" ar "Birutės", kurorto savivaldybei siūlyta dar 1997 metais vykusios mokslinės konferencijos, skirtos Palangos parko šimtmečiui, rezoliucijoje.

Prieš keletą metų surengta miesto gyventojų apklausa taip pat parodė, kad nemaža dalis palangiškių pritaria istoriniam Birutės pavadinimui.

Su siūlymu parką pavadinti Birutės vardu praėjusiais metais į Palangos merą kreipėsi Palangos kraštovaizdžio bičiulių klubas. Netrukus po to gautas ir Lietuvos kraštovaizdžio architektų sąjungos raštas, kuriame išdėstyti faktai ir prašymas parkui sugrąžinti Birutės vardą.

Šiemet rugpjūtį Palangos meras Šarūnas Vaitkus sulaukė dar vieno analogiško Lietuvos kraštovaizdžio architektų sąjungos nario Regimanto Pilkausko raginimo.

Kreipimųsi autorių teigimu, patys parko įkūrėjai grafai Tiškevičiai parką buvo pavadinę Birutės vardu, taip išreikšdami pagarbą legendiniam Birutės kalnui bei šventam Birutės miškui, kuriame parkas ir buvo įkurtas.

Lietuvos architektų kraštovaizdžio sąjungos atstovai tvirtino, kad 1995 metais Prancūzijos Versalio nacionalinės aukštosios sodininkystės mokyklos archyve rastas autentiškas 1899 metų parko planas, kuriame rašyta "Parc de la Birouta".

"Nuo pat parko kūrimo pradžios jis buvo vadinamas Birutės vardu. Darau prielaidą, jog tokį pavadinimą grafas suteikė, nes buvo aukštos kultūros žmogus, kuris jautėsi atėjęs į Birutės valdas. Juk kai formuojant parko erdves reikėjo išvalyti maždaug 2 hektarus miško, vietos gyventojai atsisakė dirbti. Tąkart grafui teko samdyti vokiečius iš Nemirsetos. Manau, jog Tiškevičius jautė skolą, kad išdrįso įeiti į Birutės valdas, juo labiau kad šis parkas ilgą laiką buvo laikomas šventu, iki 19 amžiaus čia dar vykdavo apeigos", - ketvirtadienį per Palangos savivaldybės tarybos posėdį kalbėjo sakė ilgametis parko vadovas Antanas Sabeckas.

Vienas iš gražiausių, turtingiausių parkų Lietuvoje įkurtas grafo Felikso Tiškevičiaus rūpesčiu 1895-1898 metais Šventojo Birutės miško teritorijoje. Simboline parko įkūrimo data laikomi 1897 metai.

Parkas užima apie 101,3 ha plotą, iš jų medynai - 60 ha, pievos - 24,5 ha, gėlynai - 0,5 ha, vandens telkiniai - 1,16 ha. Parkui priklausantys pliažai ir parkai jūros pakrante driekiasi 1,5 km. Įvairios dangos takai ir keliai tęsiasi 18 km.

Parkas išlaikomas iš Palangos miesto savivaldybės lėšų.