Ketvirtadienį Vilniaus tarybos opozicijai priklausantis tarybos narys Aleksandras Nemunaitis savo feisbuko paskyroje paskelbė suradęs M. Pakalnio ryšius su daug kitų valstybinių organizacijų.

Turi ryšių su dar 7 juridiniais asmenimis


Tiesa, jis savo feisbuko įrašą pradėjo primindamas tai, kad Vilniaus meras Valdas Benkunskas žiniasklaidai teigė, jog nežada aiškintis, ar M. Pakalnio įdarbinimas savivaldybės įmonėje nebuvo fiktyvus siekiant jam padidinti atlyginimą.

„Benkunskas nežada aiškintis. Ir teisingai! Ne Benkunsko čia reikalas! Čia jau atitinkamų tarnybų reikalas aiškintis kaip čia žmogus tiek visko spėjo.

Kad žmogus dirbo Vilniaus ne tik vyr. architektu, bet dar ir buvo įformintas kaip „Susisiekimo paslaugos“ projektų vadovas, jau išsiaiškinome. Pasirodo tai ne viskas“, – rašė tarybos narys.

Jis patikrino M. Pakalnio Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) pateiktą privačių interesų deklaraciją ir joje surado, kad M. Pakalnis turi ryšių su daugiau juridinių asmenų.

Aleksandras Nemunaitis

„M. Pakalnis be to dar yra:

* Akcinė bendrovė „Lietuvos geležinkeliai“ pirkimų komisijos narys;
* Kauno miesto savivaldybės administracija – pirkimų komisijos narys;
* Viešoji įstaiga Centro poliklinika – pirkimų procedūrose dalyvaujantis ekspertas;
* Viešoji įstaiga „Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija“ – pirkimų procedūrose dalyvaujantis ekspertas;
* Lietuvos nacionalinis dailės muziejus – pirkimų komisijos narys;
* Akcinė bendrovė Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija – pirkimų procedūrose dalyvaujantis ekspertas;
* Lietuvos architektų rūmai – kolegialaus valdymo organo narys.

Žmogus-orkestras“, – rašė A. Nemunaitis.

Delfi patikrino VTEK M. Pakalnio pateiktą deklaraciją, joje nurodytos ryšio su šiais juridiniais asmeninis datos, tačiau apie ryšio pabaigą duomenų nėra.

Delfi norėjo pasidomėti M. Pakalnio, kaip jis suspėdavo su visais darbais, ar gaudavo už tai užmokestį. Į klausimus jis išsamiai atsakė raštu.

Pakalnis: sutarėme, kad mano darbas apims daugiau


M. Pakalnis tikino besidžiaugiantis, kad ir toliau sukuria turinio gandams, žiniasklaidai ir politikams.

„Bet gal jau laikas kiek pristabdyti arklius visiems. Kai jau vienas Vilniaus tarybos narys kreipėsi į prokuratūrą su kaltinimais man dėl to, kad dirbau per du darbus – na, jau laikas grįžti prie faktų ir nebekurti man etikečių“, – paragino jis.

Kalbėdamas apie darbą savivaldybės įmonėje „Susisiekimo paslaugos“, M. Pakalnis pažymėjo, kad tai niekada nebuvo paslaptis.

„Deja, kai kurių asmenų atmintis trumpa, todėl tik priminsiu apie tai, kas jau buvo kalbėta dar 2016–2017 m. Niekada nebuvo paslaptis, kad dirbau ir „Susisiekimo paslaugose“, pavyzdžiui, keletas seniausių žiniasklaidos tekstų:

M. Pakalnis tikino, jog dirbdamas projektų vadovu įmonėje „Susisiekimo paslaugos“ galėjo prisidėti prie reikalingų platesnių pokyčių sostinėje ir, žinoma, papildomai užsidirbti.

„2016 metais ateinant dirbti į vyriausio architekto postą su savivaldybės administracijos vadovais aptarėme, kad mano darbas turėtų apimti ne tik architektūrinę sritį, bet ir su ja glaudžiai besisiejančius infrastruktūros plėtros reikalus. Gatvių eismo sprendimai ir įvaizdis, pėsčiųjų ir dviračių takai, viešo transporto stotelių vietos, įvažiavimai į sklypus – visa tai susisiekimo dalykai, kuriuos reikia spręsti greta kiekvieno architektūrinio projekto.

Už judumo sritį Vilniaus miesto savivaldybėje atsako SĮ „Susisiekimo paslaugos“. Todėl buvo sutarta, kad aš atliksiu papildomas pareigas ir, natūralu, už tai gausiu atlygį. Tai man buvo galimybė prisidėti prie platesnių pokyčių Vilniuje ir, be abejo, taip pat užsidirbti papildomai“, – dėstė jis.

Teigia, kad dirbo 12–14 valandų per dieną


M. Pakalnis išvardijo, ką nuveikė eidamas projektų vadovo pareigas, pasakojo, kad dirbo daug, net ir vėlai vakarais.

„Darbas prie miesto gatvių kategorijų ir raudonųjų linijų peržiūrėjimo, gatvių įrengimo standarto, Šiaurinės gatvės principinių sprendimų (gatvės 3D modelio sukūrimas, aplinkinių teritorijų susisiekimo sprendimai, gatvės juostų skaičius, dubliai, stotelės, šaligatvių ir pėsčiųjų takų pločiai ir taip toliau), Pilaitės prospekto tolesnio vystymo sprendžiant susisiekimo sistemos, viešojo transporto, dviračių ir pėsčiųjų eismo klausimus, Nacionalinio stadiono ar Koncertų salės pasiekiamumo viešuoju transportu ir dviračiais sprendinių – tai tik keletas paskutinių metų darbų, kur teko dirbti, galvoti, posėdžiauti ir diskutuoti. Mačiau, kad vadovai tą darbą suprato ir vertino.

Kaip viską spėdavau? Dirbau po 12–14 valandų į dieną, buvę kolegos tikrai neleis pameluoti, kad dokumentus dažniausia pasirašydavau jau vėlai vakare, o kartais ir po vidurnakčio“, – teigė M. Pakalnis.

M. Pakalnis
Faktiškai dariau du darbus, <...> net pagalvoti negalėjau, kad tai gali būti kažkas netoleruotina.

„Kadangi faktiškai dariau du darbus, abu juos buvau deklaravęs savo viešų ir privačių interesų deklaracijoje, apie tai ne kartą rašė žiniasklaida, komentavo darbdaviai, advokatai ir institucijos, net pagalvoti negalėjau, kad tai gali būti kažkas netoleruotina. Jokių pretenzijų dėl atlikto darbo kokybės ar apimčių iš vadovų nesu sulaukęs“, – apibendrino jis.

„Kad nesu vagis – tą įrodysiu prokuratūrai“


M. Pakalnis nurodė pastebėjęs, jog kyla klausimų ir dėl to, kodėl jis yra kelių viešųjų pirkimų komisijų narys ar ekspertas. Priežastis jis paaiškino ir tikino, jog užmokestį už tokią veiklą gavo tik vieną kartą:

„Vykdydamas savo kaip vyriausio architekto pareigas, dalyvaudavau architektūrinių projektų konkursuose. Todėl, kai konkurso užsakovai būdavo vieši subjektai, kaip ir kiti konkurso komisijos nariai, turėdavau tapti tos organizacijos viešųjų pirkimų komisijos nariu ar ekspertu.

Vieną kartą už tokį darbą tarptautinio architektūrinio konkurso žiuri, kaip ir kiti komisijos nariai, esu gavęs autorinį honorarą, kurio suma buvo daugiau nei 2 kartus mažesnė nei ta riba, nuo kurios reikia deklaruoti viešų ir privačių interesų deklaracijoje.“

Valdas Benkunskas, Mindaugas Pakalnis, Gintautas Runovičius

Anksčiau pirmadienį skelbta, jog Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys Vytautas Sinica kreipėsi į Generalinę prokuratūrą ir paprašė įvertinti, ar įmonėje „Susisiekimo paslaugos“ įdarbinant buvusį Vilniaus vyriausiąjį architektą M. Pakalnį nebuvo piktnaudžiaujama tarnybine padėtimi.

Kreipimesi į prokurorus taip pat raginama įvertinti, ar M. Pakalnis, eidamas pareigas šioje įmonėje, dirbo ne fiktyviai.

Šį kreipimąsi į prokuratūrą M. Pakalnis siejo su artėjančiais rinkimais.

„Dabartinį tarybos nario pareiškimą prokuratūrai vertinu tik kaip lengvą (jam, ne man) politinę akciją artėjant rinkimams“, – vertino jis.

„Bet ne tai yra didžiausia žala Vilniui. Manau, kad didžiausia žala yra ta, kad viešasis sektorius ir toliau vis sunkiau prisitrauks gerus ekspertus. Nes iš jų reikalaujama daug, net aukoti savo privatumą, bet kartu net neleidžiama dirbti papildomai – kad žmogus galėtų užsitikrinti jam reikalingų pajamų lygį. Kad nesu dramblys, kad nesu vagis – tą įrodysiu prokuratūrai. Bet kaip tokiame kontekste viešas sektorius įrodys, kad verta eiti dirbti jiems – na vis sunkiau įsivaizduoju. Deja“, – apgailestavo M. Pakalnis.

Gavo dvi išeitines


Savivaldybė, iš pradžių nenorėjusi atskleisti, kokią išeitinę išmoką gavo M. Pakalnis, vėliau įvardijo, kaip ši išmoka buvo skaičiuota. Tačiau tikslios sumos savivaldybė neįvardijo.

Delfi skaičiavimu, darbą paliekančiam M. Pakalniui savivaldybė išmokėjo ne mažiau nei 7 860 Eur į rankas. Tačiau savivaldybė savo atsakyme neužsiminė, kad dar vieną išeitinę M. Pakalniui išmokėjo ir savivaldybės įmonė „Susisiekimo paslaugos“.

Delfi kreipėsi į „Susisiekimo paslaugas“ ir paklausė, kokią išeitinę kompensaciją ji išmokėjo M. Pakalniui. Jis šioje savivaldybės įmonėje dirbo tuo pačiu metu, kai Vilniaus miesto savivaldybėje ėjo vyr. architekto pareigas.

„Abipusiu šalių susitarimu M. Pakalniui pasitraukus iš pareigų SĮ „Susisiekimo paslaugos“ išmokėtos išeitinės dydis siekė 5507,61 Eur „į rankas“, – Delfi teigė „Susisiekimo paslaugų“ atstovė Greta Vasiliauskaitė.

Taigi, iš savivaldybės M. Pakalnis kaip išeitinę išmoką gavo ne mažiau nei 7860 Eur į rankas, o iš savivaldybės kontroliuojamos įmonės „Susisiekimo paslaugos“ – 5507 Eur į rankas. Sudėjus susidaro 13367 Eur į rankas. Tačiau išmoka galėjo būti ir didesnė: savivaldybė tikslios sumos, kokia buvo M. Pakalniui skirta tiksli išmoka, nenurodė.

Mindaugas Pakalnis

M. Pakalnis paliko darbą „Susisiekimo paslaugose“ tą pačią dieną kaip ir Vilniaus miesto savivaldybėje – šių metų rugpjūčio 7 dieną.

M. Pakalniui savivaldybė mokėjo papildomas išmokas


Po kilusio ažiotažo antradienį savivaldybės atstovė Eglė Girdauskaitė Mackelė suteikė informaciją, kaip savivaldybėje buvo apskaičiuota išeitinė išmoka M. Pakalniui.

„Savivaldybė ankstesniame atsakyme pateikė, kokiais teisės aktais vadovaujantis skaičiuojamas pareiginės algos dydis, taip pat išeitinė išmoka ir premijos.

Siekiant išlaikyti pagarba grįstą darbo kultūrą, konkrečius skaičius viešiname tik su M. Pakalnio pritarimu.

Vyriausiojo architekto bazinės algos koeficientas siekė 17,5 – tokio koeficiento alga svyruoja nuo 1871,62 Eur iki 2620,27 Eur „į rankas“. Alga svyruoja, nes pagal LR valstybės tarnybos įstatymo 30 straipsnį, valstybės tarnautojui gali būti mokamos priemokos iki 40 proc. pareiginės algos dydžio.

Pagal Valstybės tarnybos įstatymą, karjeros valstybės tarnautojas gali raštu pateikti pasiūlymą įstaigos vadovui dėl atleidimo iš pareigų šalių susitarimu, kas ir įvyko šiuo atveju. Remiantis šiuo įstatymu ir pagal išdirbtą stažą M. Pakalniui išeinant išmokėta 3 mėnesių vidutinio atlyginimo dydžio kompensacija.

Taip pat jo darbo savivaldybėje laikotarpiu už 2019 m. jam skirta viena dviejų pareiginių algos dydžių vienkartinė išmoka, už 2020 m. skirtos trys vieno mėnesio algos dydžio išmokos, už 2021 m. skirtos dvi vieno mėnesio algos dydžio išmokos, už 2022 m. skirta viena dviejų pareiginių algos dydžių vienkartinė išmoka ir viena vieno mėnesio algos dydį atitinkanti išmoka, už 2023 m. skirta viena dviejų pareiginių algos dydžių vienkartinė išmoka“, – teigiama savivaldybės atsiųstame atsakyme.

Delfi taip pat klausė, kokį mėnesinį darbo užmokestį savivaldybės įmonėje „Susisiekimo paslaugos“ gavo M. Pakalnis.

Įmonės atstovė G. Vasiliauskaitė pateikė štai tokį atsakymą: „M. Pakalnis SĮ „Susisiekimo paslaugos“ dirbo puse etato. Jo pareigybės atlyginimo rėžiai pilnam etatui yra nuo 1689,35 Eur iki 2140,39 „į rankas“.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)