Pareigūnai praneša, kad šeima sulaikyta apie 12.50 val. likus vos kilometrui iki pasienio su Baltarusija.

Pasienyje automobilio „Ford Focus“ patikra sukėlė įtarimų. Vairuotojas pasieniečiams pateikė vokiškus dokumentus, kalbėjo vokiškai, o netrukus automobilio vairuotojas paspaudė greičio pedalą ir bandė sprukti. Po gaudynių bėglys buvo pričiuptas, tuomet ir paaiškėjo, kad suklastotus dokumentus pateikęs vyras yra dėl trijų vaikų pagrobimo ieškomas mažamečių tėvas.

Kartu važiavo visa šeima. Su šeima vyko ir dar vienas asmuo, kurio asmenybė, anot pareigūnų, nebuvo iškart nustatyta. Žmogus visai nepateikė jokių asmens dokumentų, nesakė ir savo vardo bei pavardės.

„Sulaikyti asmenys pateikė suklastotus dokumentus. Asmenys sulaikyti vienas kilometras iki Baltarusijos sienos. Kojos buvo apvyniotos lipnia juosta, vaikai dėvėjo pirštines, tad galima daryti prielaidą, kas jie ketino neteisėtai kirsti pasienį“, – teigia pareigūnai.

Vaiko teisių apsaugos tarnybos atstovė sako, kad vaikai per šį laiką patyrė sudėtingų išgyvenimų.

Prokuroras Darius Valkavičius sako, kad šiuo metu atliekamas tyrimas dėl vaikų pagrobimo.

„Tėvai ne tik slėpė vaikus nuo pareigūnų, bet ir ketino išvykti iš Lietuvos Respublikos neteisėtai kirsdami Valstybės sieną su Baltarusija. Tyrimas bus tęsiamas ir dar šių metų liepos 28 dieną Kauno apylinkės teisme buvo įtariamiesiems skirtos kardomosios priemonės už akių, kadangi jie nedalyvavo procese. Asmenis pristatysime ikiteisminio tyrimo teisėjui ir jis spręs dėl kardomųjų priemonių. Tikimės, kad bus paskirtas suėmimo terminas“, – sako prokuroras.

Pasieniečių duomenimis, jiems pateikti dokumentai buvo akivaizdžiai suklastoti. Prokuroro teigimu, visai tikėtina, kad šeima galėjo kirsti neteisėtai Baltarusijos sieną, ties Ignalinos rajonu, netoli Molinės kaimo, kur žmonės buvo sulaikyti. Neatmetama, kad vėliau šeima ir dar vienas keleivis galėjo pasiprašyti prieglobsčio.

Prokuroras pabrėžia, kad bus aiškinamasi ir kiek asmenys yra „orientuoti“ aplinkoje, laike, bus reikalinga ir specialistų pagalba.

Vaikų teisių specialistams gerai žinoma šeima, apie jų elgesį buvo gautas ne vienas pranešimas, tačiau atstovė patiktina, kad tokios šeimoms vis tiek visuomet pirma siūloma pagalba.

„Vaikams skiriama laikina globa, vaikai turi teisę, o tėvai pareigą bendrauti. Jei bus priimti sprendimai, kad tėvai nepajėgūs rūpintis vaikais, negali, tada vaikai liks globoje. Yra situacijų ir kai tėvai dalinai gali bendrauti. Lauksime visų išvadų“, – sako Vaiko teisių atstovė.

Tolesnė tyrimo eiga ir vaikų likimas paaiškės per kelias dienas. Anot prokuroro, šeimai prisidėjo įtarimai ir dėl bandymo neteisėtai kirsti Lietuvos sieną, tad jų situacija tik sunkėja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)