„Aš, (…) 2023 rugpjūčio 27 d. pagrobtos ir išgabentos į Rusijos Federaciją (…) motina, Kauno miesto gyventoja, kreipiuosi į Jus, mano gimto miesto merą, prašydama įsitraukimo, sugrąžinant Lietuvos pilietę, Kaune gimusią ir augti pradėjusią, (…) į Lietuvos Respubliką“, – rašoma kreipimesi į Kauno miesto merą Visvaldą Matijošaitį. Jį cituoja kasvykstaKaune.lt.

Siųstame rašte taip pat minima apie mergaitės būtinybę būti su motina, jog būtų užtikrintas jos saugumas, mat mergaitė yra maitinama motinos pienu.

„Reaguojant į tai, kad tėvas Algirdas Švanys, neteisėtai pergabeno (…) ją pagrobdamas į Rusijos Federaciją, neturėdamas vaiko globos teisės, prašau Jūsų, kartu su (…) sugrąžinimo į Lietuvos Respubliką procese jau dalyvaujančiomis institucijomis, įsitraukti į tarpvalstybinę komunikaciją, tokiu būdu užtikrinant Lietuvos Respublikos įstatymuose ir tarptautiniuose teisės aktuose nustatytų Lietuvos Respublikos pilietės, Kauno miesto gyventojos, (…) teisių apsaugą ir 9,5 mėnesių kūdikio biologinius interesus“, – rašoma mamos pasidalintame rašte.

Primename, kad sekmadienį buvo gautas moters (gim. 1996 m.) pranešimas apie tai, jog vyras (gim. 1989 m.) Kretingos rajone, Sausdravų kaime, paėmė jos dukrą ir sutartu laiku negrąžino jai. Kiek vėliau paaiškėjo, kad vyras pagrobė savo mažametę dukrą (gim. 2022 m.) ir bėgdamas kirto Rusijos sieną.

Nacionalinių krizių valdymo centro (NKSC) vadovas Vilmantas Vitkauskas sako, kad sekmadienį dukrą pagrobusį vyrą Rusijos pareigūnai paleido iš pasienio užkardos į laisvę. Pasak V. Vitkausko, institucijų duomenimis, mergaitės būklė yra gera.

„Tėvas yra jau paleistas iš užkardos pasienio į laisvę. Mūsų žiniomis, turi savo gyvenamąsias patalpas ir yra kartu su dukra, kurią jis prižiūri“, – antradienį žurnalistams sakė V. Vitkauskas.

„Kiek mes žinome iš Rusijos pareigūnų, mergaitės būklė yra gera ir ji yra prižiūrima tinkamai“, – patikino jis.

Be to, pranešama, kad mergaitės motina stengiasi aktyviai kontaktuoti su dukros tėvu ir planuoja pati vykti į Kaliningradą.

„Kiek mes žinome, mama intensyviai bando (kontaktuoti su tėvu – ELTA). Dėl sėkmės kol kas informacijos neturime, bet aš manau, kad tai teisingas žingsnis – reikia kontaktuoti“, – aiškino NKVC vadovas.

„Mamos ketinimas yra vykti pas dukrą – šioje vietoje labai svarbu įsivertinti rizikas ir galimybes. Suprantame, kad yra poreikis ir vizos gavimo, ir Rusijos leidimo. Tie procesai yra pradėti. Kada jie baigsis – sunku pasakyti, paprastai trunka 3-4 dienas, bet sunku vertinti“, – nurodė jis.

V. Vitkausko teigimu, vertinant mergaitės tėvo dažnus vizitus į Kaliningradą, daroma prielaida, kad vyras planavo pagrobimą.

„Turbūt iš to galima teigti, kad buvo ruošiamasi tokiam žingsniui“, – sakė jis.

Visgi, patvirtinimo, kad į Kaliningradą pasprukęs vyras turi Rusijos Federacijos pilietybę, Lietuvos institucijos kol kas neturi, pažymėjo V. Vitkauskas.