Rytų Ukrainoje esantis Severonedecko miestas ir toliau išlieka pagrindinis Maskvos taikinys, siekiant visiškai užimti pramoninį Donbaso regioną. Tačiau jame situacija keičiasi kas valandą, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sako, kad ukrainiečių pajėgos atsilaiko prieš Maskvos karius, nors jų kur kas daugiau. Jis pridūrė, kad beatodairiški apšaudymai Severodonecke ir jo dvynį Lysyčanksą pavertė mirusiais miestais.

„Rytuose padėtis sudėtinga. Kaip žinote, situacija Severodonecke yra kontroliuojama, jų daugiau, jie galingesni, bet mes turime visas galimybes kovoti“, – kalbėjo V. Zelenskis.

Rusų kariai strategiškai juda link Bachmuto–Lysyčansko greitkelio, jei jį užims, tada galės blokuoti Ukrainos pajėgų grupuotę. Baiminamasi, kad miesto neištiktų Mariupolio likimas.

„Jie daro pažangą ir mes negalime jų sustabdyti, jie ateina lėtai, bet ateina. Ir yra didelė tikimybė, kad jie jį atplėš“, – savo ruožtu kalbėjo Ukrainos prezidento biuro vadovo patarėjas Oleksijus Arestovičius.

Lysyčanske rusų raketos pataikė į turgų ir mokyklą, pranešama, kad yra sužeistųjų.

JAV pareigūnai pasmerkė Rusijos išpuolius prieš civilinę infrastruktūrą, įvardindami, kad tai beprasmiškos atakos.

„Per ankstesnius smūgius nukentėjo ligoninės, mokyklos, religinės vietos. Liūdnai pagarsėjęs smūgis Mariupolio teatrui, geležinkelio stočiai, kurioje buvo civilių gyventojų, bandančių gelbėtis. Aiškūs Rusijos brutalumo pavyzdžiai, prilygstantys karo nusikaltimams. Ir mes viešai paskelbiame savo vertinimą, kad Rusijos pajėgos juos įvykdė“, – sakė JAV Valstybės departamento atstovas spaudai Ned Price.

Donecko srityje fronto linijose dirbantys savanoriai paramedikai skuba evakuoti sužeistus civilius ir karius. Jie sako, kad Rusija naudoja daugiau išteklių – tiek karių, tiek ginklų, įskaitant oro pajėgas ir tolimojo nuotolio raketas.

„Daug sužeistųjų, daug karių miršta. Visi kariai sako tik vieną – neturime ginklų, neturime atsargų, neturime amunicijos. Rusų kariuomenė labai didelė“, – pasakojo medikas savanoris Skif.

Medikai dažnai patenka į apšaudymus ir patys, todėl yra priversti slėptis.

„90 procentų traumų yra dėl minosvaidžių. Rusai naudoja sunkiąją artileriją ir 90 procentų karių nukenčia nuo jų. Šiandien turime du sužeistuosius į galvą, vienas žmogus be kojos“, – darbo kasdienybę atpasakojo savanoris, sakydamas, kad dirbti yra labai sunku.

Charkivo regione Ukrainos kariai po truputį atsikovoja teritorijas ir užtikrinti juda Rusijos sienos link. Šiuo metu vyksta aktyvūs mūšiai dėl netoli pasienio esančio kaimo, būtent iš ten Ukrainos ginkluotosios pajėgos pradeda išstumti okupantus.

„Panašu, kad yra tam tikras grafikas, kurį mes suprantame, kaip viskas vyksta – kas valandą, kas pusvalandį prasideda apšaudymas iš įvairių ginklų. Iš minosvaidžių, savaeigės artilerijos. Jų mėgstamiausias – tankas“, – pasakojo vienas Ukrainos karys.

Rusų raketa pataikė ir į pietinį Mykolajivo uostamiestyje esančią Ukrainos grūdų saugyklą. Toks smūgis prieštarauja Vladimiro Putino pažadams suteikti saugų kelią iš Ukrainos uostų per Juodąją jūrą.

V. Zelenskis, atmetęs grūdų tranzito galimybę per Baltarusiją perspėja dėl sudėtingos situacijos Zaporyžios regione, kuriame gyvena daugiau nei 1,5 milijono gyventojų.

„Manau, kad ten situacija yra grėsmingiausia“, – sakė jis.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: