„Bendra suma abiejų šalių yra 5,1 mln. dolerių“, - žurnalistams Mumaičiuose šeštadienį sakė Sausumos pajėgų vadas generolas majoras Almantas Leika.

Ketvirtadalį šios sumos investuos Lietuva, likusius - Jungtinės Valstijos. Daugiausiai lėšų bus skiriama gelžbetoninio kelio, vedančio į karinę teritoriją, tvarkymui ir infrastruktūros gerinimui karinės teritorijos viduje.

Sausumos pajėgų vadas taip pat pranešė, kad Mumaičiuose įsikursiantys amerikiečiai pasiūlys darbų ir vietiniams gyventojams. Kol kas tiksliai nėra žinoma, kokie tai bus darbai, tačiau bus samdomas aptarnaujantis personalas. Karinėje teritorijoje veiks technikos dirbtuvės, plovykla, dažykla.

A.Leika sakė, kad Mumaičiai amerikiečių technikai saugoti pasirinkti, nes ši teritorija „geriausiai atitinka karinius reikalavimus“.

Tam pritarė ir Lietuvoje viešėjęs Jungtinių Valstijų Sausumos pajėgų vado pavaduotojas finansams generolas leitenantas Johnas Murray'us (Džonas Murėjus).

„Pasirinkta vieta, kuri yra pakankamai netoli nuo jūros ir oro uostų“, - žurnalistams sakė jis.
JAV generolas pridūrė, kad amerikiečių technika Lietuvoje liks „tiek, kiek reikės“.

Tuo metu A.Leika ramino Mumaičių ir aplinkinių vietovių gyventojus, kad joks kovinis rengimas, jokios pratybos čia nebus rengiamos.

„Bus treniruojamasi ten, kur yra Lietuvos kariuomenės poligonai. Tai yra toli nuo čia“, - sakė Sausumos pajėgų vadas.

Jungtinių Valstijų kariuomenė Mumaičiuose šį mėnesį be kitos įrangos pradės laikyti tankus „Abrams“ ir šarvuočius „Bradley“. Šeštadienį į šiame kaime esančią karinę teritoriją jau buvo atvežti aštuoni „Bradley“ ir du „Abrams“. Pagrindinis technikos paketas į Mumaičius atvyks kitą savaitę, kai Pabradėje pratybas baigs JAV kariai.

Lietuvos kariuomenei priklausanti teritorija Mumaičiuose yra pusiaukelėje tarp Šiaulių ir Radviliškio.