„Jis mano rankas pririšo prie radiatoriaus, tada paklupdė ant grindų... Man labai skaudėjo“, – nors ir neturi socialinių įgūdžių, yra labai įtaigus ir net nemoka paprieštarauti, šis jaunuolis surado drąsos papasakoti, kokį pragarą išgyveno savo „geradario“ namuose.

Papasakojo tai, ką vargu ar kada sugebės pamiršti.

„Seksualinė prievarta prieš berniukus ir vyrus – nusikaltimas, kurio aukos vis dar neretai tyli, nesiryžta prabilti“, – liūdną realybę atskleidė Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro (KOPŽI) centro vadovė Kristina Mišinienė.

Jos vadovaujamo centro darbuotojams ilgą laiką teko bendrauti su jaunuoliu, kuris vos tik sulaukęs pilnametystės išėjo iš namų. Į niekur – neįgalus jaunuolis tuo metu neturėjo nei kur, nei už ką gyventi. Jis manė, kad tai yra teisingiausias sprendimas, tas noras pažinti pasaulį, kuriame gyvena „kitokie žmonės“, buvo toks didelis, jog jo niekas negalėjo sustabdyti. Taip netrukus feisbuke atsirado įrašas, kad jaunas vaikinas siunčia pagalbos prašymą.

Šį įrašą pamatė panevėžietis Karolis K. (g. 1986 m.) – vyras teigė, kad jam pagailo jaunuolio, kurį esą iš namų išmetė motina su patėviu.

Taip šio socialiai pažeidžiamo jaunuolio gyvenime atsirado žmogus, kuris žadėjo nuoširdžiai rūpintis, padėti išspręsti net didžiausias gyvenimo problemas. Ir jis juo patikėjo, net džiaugėsi, kad šiame sudėtingame gyvenime yra labai gerų žmonių.

„Šalia jaunuolio atsirado dosnus globėjas, kuris jam parūpino ir stogą virš galvos, ir darbą, ir maisto, – istorijos pradžią pasakojo K. Mišinienė. – Tik realybė nebuvo tokia, kokia iš pirmo žvilgsnio galėjo atrodyti – „geradaris“ iš vaikino išviliojo iš jam priklausančią banko kortelę, bet ją paimdamas nuramino, kad taip jam bus tik geriau – pavyks sutaupyti pinigus.“

Jaunuolis tada dar negalvojo, kad bus apgautas ar kaip nors kitaip nuskriaustas – visiškai nepažįstamas vyras žadėjo tik pagalbą, jis tikėjo kiekvienu jo žodžiu. Ir net nesuprato, kad yra skaudžiai išnaudojamas.

„Netrukus prasidėjo atsakingo už visus namų tvarkymo darbus jaunuolio „auklėjimas“ – baisus mušimas dėl bet kokios priežasties, buvo sulaužyti šonkauliai, liudininkai matė mirtinai „vyresnio draugo“ bijantį vaikiną su batų padų įspaudais veide... – apie siaubingą istoriją kalbėjo K. Mišinienė. – O po to sekė seksualinė prievarta. Visada prieš tai pavartojęs narkotikų, „draugas“ su didžiuliu įtūžiu puldavo jauną vyrą, plėšdavo nuo jo drabužius, vilkdavo į vonią, kur klupdydavo ant grindų, rišdavo rankas prie radiatoriaus...“

Kristina Mišinienė
Jaunuolis bandė priešintis, verkė ir maldavo nieko nedaryti, bet tai nė kiek nesugraudino tikru monstru tapusio Karolio K. – jis bet kokia kaina siekė savo šlykščių tikslų.

„O paskui vienai iš savo sugyventinių prievartautojas teisinosi, jog „anksčiau ar vėliau tas žioplys sės į kalėjimą, tad jis dabar tiesiog ruošiantis jį būsimam gyvenimui, kad paskui taip labai neskaudėtų...“ – neviešuose teismo posėdžiuose siaubingos baudžiamosios bylos detales atskleidė KOPŽI vadovė.

„Galiu pasakyti tik viena – tik ilgai trunkantis nebaudžiamumas, aplinkinių atlaidumas sukuria tokius minties ir veiksmų monstrus“, – pažymėjo K. Mišinienė.

Už tai, kad prieš jaunuolį naudojo fizinį ir seksualinį smurtą, sukčiavo ir panaudojo svetimą mokėjimo kortelę, taip pat terorizavo savo buvusią sugyventinę, teismas Karoliui K. skyrė 3 metų 10 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, taip pat nurodė savo aukai sugrąžinti daugiau kaip 2 tūkstančius eurų, kuriuos pasisavino iš šiam priklausančios mokėjimo kortelės, bei nurodė sumokėti 9 tūkst. Eur neturtinei žalai atlyginti.

Pasak teisėjų, socialiai pažeidžiamas jaunuolis buvo tris kartus išprievartautas, patyrė ne tik fizinį skausmą, bet ir stresą, baimę, pažeminimą.

Bet už grotų Karolis K. kol kas nepateko – kaltės dėl siaubingų nusikaltimų nepripažinęs vyras apskundė nuosprendį apeliacine tvarka ir tikisi, kad bus išteisintas. Išteisintas, nes esą jaunuolio neskriaudė, o visą šią baisią istoriją esą sukūrė buvusi jo draugė, su kuria susipyko dirbdamas gyvūnų globos organizacijoje, kuriai moteris ir vadovavo, – esą ji sužinojo, kad jis bendrauja su kita mergina, todėl iš pavydo ir surengė keršto planą.

„Ji apie dvejus metus naudojosi mano patalpomis, jos buvo paverstos kačių prieglauda, kurioje vyko prekyba gyvūnais ir maistu katėms – kerštaujanti ir pavydo kupina moteris gali apkalbėti buvusį savo partnerį“, – aiškino jis.

Vyras tikino, kad rūpinosi vos 18 metų sulaukusiu jaunuoliu – padėjo įsigyti asmens dokumentą, nupirko drabužių ir avalynę, o paskui apgyvendino nakvynės namuose, surado darbą, nupirko ne vieną dviratį, kas mėnesį veždavo pas kirpėją, net kiekvieną dieną pietums išskirdavo po 5 eurus.

„Banko kortelę jis man atidavė pats, nes norėjo, kad pinigai nebūtų beprasmiškai ištaškyti, o būtų naudojami kuo tinkamiau jo poreikiams ir interesams tenkinti“, – teisme Karolis K. aiškino, jog svetimų pinigų nepasisavino, juos leido su jaunuolio žinia, be to, jo išlaikymui buvo skyręs gerokai daugiau pinigų, nei šis turėjo.

Vyras taip pat neigė, kad prieš jaunuolį smurtavo ir seksualiai prievartavo – juk tuo metu, kaip pats sakė, bendravo ne su viena moterimi ir jo lytiniai poreikiai būdavo patenkinti.

Tuo metu nuo vyro nukentėjęs jaunuolis pateikė gerokai baisesnę realybę – „geradaris“ jį ne tik mušdavo, bet ir prievartaudavo, o tai dažniausiai darydavo esą apsvaigęs nuo narkotikų.

„Kai mane išvarė iš namų, vienas mano kaimynas feisbuke paskelbė, kad aš neturiu kur gyventi, taip pat ir neturiu pinigų pragyvenimui, – pasakojo jis. – Tada man paskambino Karolis K. ir pasakė, kad gali man padėti – jis mane apgyvendino nakvynės namuose. Paskui jis iš manes paėmė banko kortelę, sakė, kad taip galėsiu taupyti pinigus būsto nuomai, taip pat jis žadėjo, jog rūpinsis mano finansais. Į šią kortelę įplaukdavo mano atlyginimas, taip pat pervedama socialinė pašalpa.“

Jaunuolis pasakojo, kad Karolis K. pragyvenimui duodavo vos 50 eurų per mėnesį, šių pinigų neužtekdavo, todėl ne kartą pagalbos prašė pas savo bendradarbius.

„Nežinojau, kad Karolis K. mano pinigus naudoja savo reikmėms“, – policijos tyrėjams sakė jis.

Jausdamas dėkingumą savo „geradariui“ jaunuolis dažnai lankydavosi šio namuose, tačiau į čia ateidavo ne ilsėtis, o dirbti – tvarkė kačių tualetus, siurbė ir plovė grindis, rudenį griebdavo lapus, o žiemą nukasdavo sniegą.

„Kartais likdavau jo namuose nakvoti, bet tai būdavo labai retai, – savo istoriją pasakojo nukentėjusysis. – Esu matęs, kaip Karolis K. namuose rūkydavo „žolę“, jos yra davęs ir man pabandyti.“

Apie tai, kad „geradaris“ piktnaudžiauja kvaišalais, kartą jaunuolis papasakojo vienam savo pažįstamam, apie tai netrukus sužinojo ir Karolis K.

„Praėjus maždaug dviem ar trims mėnesiams po to, kai susipažinau su Karolis K., jis pradėjo dažnai mane mušti, nuolat vaikščiodavau su mėlynėmis, – pasakojo jaunuolis. – Kartą jis atvažiavo manęs pasitikti, galvojau, kad važiuojame į jo namus, bet jis mane nuvežė į mišką ir tada ėmė mane spardyti – spardė į šonus, smūgių buvo daug, supratau, kad jis mane sumušė už tai, kad savo kambariokui iš nakvynės namų papasakojau, jog jis rūko kanapes.“

Smūgiai buvę tokie stiprūs, kad jaunuoliui buvo sulaužyti šonkauliai – kruviną jaunuolį Karolis K. nuvežė ir paliko nakvynės namuose.

Asociatyvi nuotrauka
„Skausmą jaučiau maždaug mėnesį, iš pradžių galvojau, kad skauda nuo nuovargio darbe – man net sunku buvo kvėpuoti“ – prisipažino nukentėjusysis.

Kitą kartą Karolis K. jį sumušė savo namuose: „Tada jis nuo pat ryto rūkė, gėrė alų, paskui dar „pleškutę“ brendžio, o paskui kažkur išvažiavo. Kai grįžo, galvojau, mane nuveš į darbą, bet jis buvo labai agresyvus, rėkė, sakė, kad aš esu kaltas dėl to, jog jį paliko dvi moterys. Ir tada pradėjo mane daužyti, spardyti į galvą, rankas, šonus. Prašiau jo liautis, man labai skaudėjo, bet jis toliau mane daužė.“

Kad nuolat patiria smurtą, jaunuolis tylėjo, niekam nesiskundė, bet vieną dieną bendradarbiai neiškentė ir nutarė pranešti socialiniams darbuotojams, o šie, nieko nelaukę, iškvietė policijos pareigūnus.

Ir tik tada, kai tyrėjai klausėsi jaunuolio sunkiai suvokiamo pasakojimo, paaiškėjo dar baisesnė realybė – jaunas vyras prisipažino, kad tris kartus buvo seksualiai išpriertautas. Prabilti apie tai nebuvo lengva, bet tikrą pragarą išgyvenęs vaikinas nebenorėjo tylėti ir daugiau kentėti.

„Nežinau, kodėl Karolis K. taip su manimi elgėsi, niekada nebuvo jokių pokalbių apie tai“, – sakė jis. Ir čia pat pridūrė: „Aš jo labai bijau.“

Kad jaunuolis tikrai buvo patyręs prievartą, konstatavo ir ekspertai, apie tai pareigūnams paliudijo ir buvusi Karolio K. draugė – apie tai šiai kartą papasakojo pats Karolis K. Moteris, kuri tuo metu su šiuo vyru palaikė intymius santykius, negalėjo patikėti, ką girdi, todėl vėliau bandė pasikalbėti su jaunuoliu, bet šis, išgirdęs klausimą, labai išsigando, ėmė isteriškai juoktis…

„Klausiau ir Karolio, ką tai reiškia, – vėliau policijoje kalbėjo moteris. – Tada jis pasimetė, bet paskui pasakė, kad, suprask, jeigu jis atsisės į kalėjimą, reikia, kad turėtų gyvenimiškos patirties ir taip neskaudėtų…“

Ši moteris taip pat nukentėjo nuo dabar jau buvusio savo draugo – kai sužinojo, jog šis palaiko ryšius su kita moterimi, nutarė nutraukti santykius. Tačiau tokia realybė nepatiko Karoliui K. – jis moterį ėmė terorizuoti, daugybę kartų persekiojo, grasino, kad ši bus lavonas.

„Jis man įvarė baimės visam gyvenimui“, – sakė nukentėjusioji.

Asmuo laikomas nekaltu, kol jo kaltė nėra įrodyta įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu.

*Seksualinio pobūdžio prievartą patyrusios moterys iš visos Lietuvos gali kreiptis tel. 865500775, el. paštu kmd.asoc@gmail.com (teikiama profesionali teisininko, psichologo pagalbą bei atstovavimas bylose)*
Pagalbą smurtą artimoje aplinkoje patyrusiems asmenims visoje Lietuvoje teikia Specializuotos pagalbos cendivai (SPC). Patyrėte fizinį, psichologinį, seksualinį, ekonominį smurtą? Nedvejodami kreipkitės nurodytais kontaktais pagal savo gyvenamąją vietą:
Regionas Specializuotos pagalbos centras Telefonai, el.paštas
Pagalba teikiama visoje Lietuvoje ir užsienyje Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centras +370 679 61617
www.anti-trafficking.lt
Konsultacijos ir pagalba visoje Lietuvoje ribologija.lt pagalba@ribologija.lt
Vilniaus m. (be Naujininkų, Naujosios Vilnios, Grigiškių seniūnijų) Asociacija Vilniaus moterų namai 8 5 2616380
vmotnam@vmotnam.lt
Vilniaus m. Naujininkų, Naujosios Vilnios, Grigiškių seniūnijos, Vilniaus r., divakų r., Širvintų r., Šalčininkų r., Švenčionių r. Asociacija Moterų informacijos centras 8 650 95216
spc@lygus.lt
Kauno m. Asociacija Kauno apskrities moterų krizių centras 8 679 31930
kaunoaspc@kamkc.lt
Kauno r., Prienų r., Birštono Asociacija Kauno moterų draugija 8 37 262773,
8 603 89833
kmd.asoc@gmail.com
Klaipėdos m., Neringos, Palangos m. Viešoji įstaiga Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras 8 46 350099,
8 618 01464
kmn@moteriai.lt
Klaipėdos r., Kretingos r., Šilutės r., Skuodo r. Asociacija Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras 8 445 78024,
8 605 82331
kmimc@kretvb.lt
Šiaulių m., Šiaulių r., Akmenės r., Joniškio r., Pakruojo r., Radviliškio r. Asociacija Moterų veiklos inovacijų centras 8 41 520239,
8 652 24232
mvic@splius.lt
Panevėžio m., Panevėžio r., Biržų r., Kupiškio r., Rokiškio r., Pasvalio r. Asociacija Lietuvos agentūros "SOS vaikai" Panevėžio skyrius 8 685 65540
paramosnamai@gmail.com
Kalvarijos, Marijampolės r. Asociacija Marijampolės apskrities moters veiklos centras 8 343 59525,
8 633 55007
spc.mar@gmail.com
Šakių r., Vilkaviškio r., Kazlų Rūdos, Jurbarko Asociacija Marijampolės apskrities moterų namai 8 617 23130
Moteru.namai@gmail.com
Alytaus m., Alytaus r., Varėnos r., Lazdijų r., Druskininkų Asociacija Alytaus miesto moterų krizių centras 8 611 54342
ammkc@aktv.lt
Jonavos r., Kaišiadorių r., Elekdivėnų, Ukmergės r., Kėdainių r., Raseinių r. savivaldybės VšĮ Moters pagalba moteriai 8 618 40044
info@moters-pagalba.lt
Telšių r., Plungės r., Rietavo, Mažeikių r. Viešoji įstaiga Telšių krizių centras 8 68 229459
kriziucentras@gmail.com
Visagino m., Ignalinos r., Zarasų Asociacija Visagino šeimos krizių centras 8 686 60657
viltisvskc@gmail.com
Utenos r., Molėtų r., Anykščių r. Asociacija Anykščių moterų užimtumo ir informacijos centras 8 615 45464
anyksciumoterys@gmail.com
Kelmės r., Tauragės r., Šilalės r., Pagėgių Tauragės moters užimtumo ir informacijos centras 8 446 61565
taurage@moterscentras.w3.lt
Patikslinta 2014 08 17, remiantis oficialia LR SADM informacija. Parengė Asociacija Kauno moterų draugija (865052858)
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)