Dieną marių vandenyje deguonies yra pakankamai, jo trūksta anksti rytą - apie 3-4 val., kuomet prie kranto deguonies kiekis sudaro 1,5-2,9 miligramų litre (kritinė riba žuvims - 2 mg/l).

Penktadienį atlikti tyrimai parodė, kad prie kranto vanduo prisotintas deguonimi 34 proc., 100 metrų atstumu nuo kranto - 60 proc., Nidos prieigose - paviršiuje - 98 proc., prie dugno - 90 proc. Planktono yra priplakta taip pat tik prie kranto, ypač įvairiose įlankėlėse, o atviroje marių dalyje jo yra mažai.

Pranešime sakoma, kad taip atsitiko todėl, kad ilgą laiką pučiantys rytų vėjai suplakė planktoną prie Neringos pakrantės ir jis gausiai susikaupė sekliose vietose, vandenyje ėmė trūkti deguonies ir prie pat kranto, seklumose, besilankančios smulkios žuvys pradėjo dūsti.

Ministerija paneigė žiniasklaidos pranešimus, kad jau surinkta 20 tonų išgaišusių žuvų. Pasak pranešimo spaudai, Nidos komunalinio ūkio darbuotojai surinko 3 tonas nugaišusių žuvų, įskaitant ir dumblą, užterštą smėlį ir vandenyje buvusias šiukšles.

Žuvų kritimui įtakos turėjo ir smarkiai pakilusi vandens temperatūra - net iki 27,5 laipsnių. Pasak specialistų, padėtis mariose pagerėtų, jei prasidėtų lietus, papūstų vakarų vėjai, atvėstų oras.